Cum zâmbesc 79 de copii

DONAŢIE // 7 300 de perechi de încălţăminte de iarnă au fost donate copiilor din 35 de orfelinate

Cei 79 de copii ai Şcolii-internat auxiliare nr. 5 din Chişinău s-au bucurat de încălţăminte nouă şi nu vor mai îngheţa la picioare. Pentru a vedea dacă mărimile se potrivesc, Ambasadorul SUA William H. Moser a luat locul voluntarilor şi i-a ajutat pe unii elevi să probeze cizmuliţele. Copiii nu ştiau cine este persoana din faţa lor. În cadrul acestei acţiuni au fost împărţite în jur de 7 300 de perechi de cizme şi ciorapi, în valoare de 200 de mii de dolari.

Marina LIŢA

La intrarea în Şcoala-internat auxiliară nr. 5 din capitală ne iese în întâmpinare un băiat care zâmbeşte şi întinde mâna. „Vrei telefonul mobil?”, îl întreb. Dă negativ din cap. Abia după cinci minute de discuţie, realizez că voia să mă salute şi întindea mâna. „De fapt, căuta fata care l-a ajutat să probeze cizmuliţele abia primite, ca să o salute. I-a mulţumit, dar dorea să se apropie încă o dată de ea şi să o salute, în semn de mulţumire”, îmi spune o colegă.

Încălţăminte nouă

Cu zâmbetul pe buze şi strângând la piept cutiile cu încălţăminte de iarnă şi ciorapi, gustând din cele două ciocolate pe care le primeau, elevii îşi făceau loc printre voluntari, jurnalişti şi alţi oaspeţi care au păşit pragul instituţiei. În timp ce unii erau aşezaţi pe scaunele din ultimele rânduri ale sălii de festivităţi, alţii erau invitaţi să se aşeze în faţa voluntarilor ca să schimbe încălţămintea veche şi ciorapii uzaţi cu alţii noi. În timp ce unii voluntari îi încălţau, alţii aveau grijă să le aducă mărimile potrivite.

William H. Moser, ambasadorul SUA în Moldova, după ce a făcut un tur al şcolii şi a admirat lucrările create de elevi, se aşază în faţa unui băiat. Copilul priveşte mirat la bărbatul îmbrăcat la patru ace. „E bine?”, întreabă ambasadorul, când vede cizmuliţele, iar copilul dă afirmativ din cap. „Nu ştiu cine este domnul”, spune băiatul care îi mulţumeşte diplomatului, îşi ia cutia în care va păstra cizmuliţele şi se grăbeşte să dispară din faţa camerelor de filmat.

Când pleacă vineri acasă, mulţi copii nu au ce mânca

„Acest eveniment este un exemplu de generozitate din partea cetăţenilor americani faţă de persoanele care au cu adevărat nevoie. Încălţămintea este fabricată în Moldova de către una din companiile producătoare pe care am susţinut-o”, a menţionat William H. Moser, ambasadorul Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova.

„Este un lucru tare bun, pentru că mulţi din copiii care studiază la noi nu au posibilitatea să-şi cumpere încălţăminte nouă”, ne spune Parascovia Melnic, director adjunct. „Elevii noştri sunt copii cu nevoi speciale şi,  pentru îngrijire, necesită medicamente scumpe. Mulţi dintre ei, atunci când pleacă vineri acasă, nu au ce mânca şi stau flămânzi două zile”, povesteşte Melnic.

Talente adevărate

Directorul adjunct spune că fiecare copil are o istorie aparte, dar cazul a trei fraţi, elevi ai acestei instituţii, este poate cel mai dureros. „Avem trei fraţi cu nevoi speciale, ai căror părinţi, deşi lucrează, nu-şi permit să le cumpere întotdeauna încălţăminte nouă, mai ales că mai au doi copii acasă. Sunt nevoiţi să umble în cizmuliţe cu talpa crăpată”, povesteşte directorul adjunct. „Cu toate acestea sunt nişte copii blânzi şi azi aveam lacrimi în ochi când au primit încălţămintea”, spune Parascovia Melnic.

Cu toate acestea, directorul adjunct susţine că elevii lor sunt talentaţi. Însă, de cele mai dese ori, din cauza lipsei materiei prime, sunt nevoiţi să renunţe la unele activităţi. „Pictează pe pânză, cioplesc în lemn, fac obiecte din lut, lucrări în marochinărie. Din păcate, nu avem cuptor şi roată de olărit şi nu mai activează acest cerc. Am avea nevoie de multe instrumente şi materiale deoarece, pentru unii copii, aceste activităţi sunt poate o şansă de a reuşi în viaţă”, ne comunică tristă profesoara.

CERI

Donaţia face parte dintr-un proiect umanitar al organizației CERI (Children’s Emergency Relief International – Centrul Internaţional de Asistenţă Urgentă pentru Copii). „Este al 14-lea eveniment de acest gen, iar ideea a venit acum 15 ani, când o echipă de voluntari a vizitat un orfelinat şi au observat că micuţii aveau urme de degerături la degetele mâinilor şi picioarelor”, spune Constanţa Belciug, preşedintele filialei organizaţiei CERI, Moldova.

Principalii donatori sunt din Statele Unite ale Americii. „Însă anul acesta avem şi câţiva parteneri locali. Costul proiectului depăşeşte 200 de mii dolari şi vor fi donate în jur de 7 300 de perechi de încălţăminte de iarnă copiilor din toate orfelinatele şi şcolile-internat din Moldova. Până acum au fost împărţite în 35 de orfelinate, centre de plasament, spitale pentru copii cu nevoi speciale şi, în continuare, mai avem în jur de zece instituţii la care vom distribui până la sfârşitul săptămânii încălţămintea”, explică Belciug.

Ideea fiicei

Tabitha Lloyd, din Denver Colorado, este una din cei 55 de voluntari veniţi din SUA. „Lucrez în calitate de profesoară şi am aflat despre această iniţiativă de la unul din colegii mei care a fost în Moldova de mai multe ori”, ne-a comunicat Tabitha Lloyd.

Aceasta susţine că instituţia în care activează adună, de mai mulţi ani, bani pentru încălţăminte. „Eu sunt prima dată în Moldova, să venim aici a fost ideea fiicei mele care iubeşte copiii”, spune voluntara.

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)