Cum vor vota migranţii moldoveni la prezidenţiale

Ştefan Urâtu le recomandă să semneze petiţii ca să demonstreze numărul de alegători cu drept de vot, cerând astfel deschiderea mai multor secţii de votare peste hotare

alegeri-republica-moldova

Mecanismul de înregistrare online a cetăţenilor cu drept de vot din acest an are consecinţe legale. Astfel, 3570 de cetăţeni moldoveni cu drept de vot de peste hotare au reuşit să se înregistreze până pe data de 19 septembrie curent. Înregistrarea este necesară pentru ca autorităţile să deschidă secţii de votare acolo unde sunt concentraţi mai mulţi cetăţeni ai RM cu drept de vot. „Cu regret, de fapt, nu s-a dorit asta”, consideră ex-vicepreşedintele CEC, Ştefan Urâtu. Înregistrarea online a fost complicată, iar în unele cazuri imposibilă, scriu pe reţelele de socializare conaţionalii noştri aflaţi peste hotare. Codul electoral prevede că o secţie de votare poate fi deschisă începând cu un număr de 30 de persoane înregistrate până la 3000. Potrivit directorului de Programe al Asociaţiei Promo-Lex, Pavel Postică, cetăţenii cu paşapoarte expirate nu vor putea vota.

Referindu-se la numărul de cetăţeni care s-au înregistrat prealabil pentru a participa la alegerile prezidenţiale din 30 octombrie 2016, ex-vicepreşedintele CEC, Ştefan Urâtu, ne-a spus că înregistrarea nu este obligatorie.

„Ea este necesară pentru ca autorităţile să deschidă secţii de votare acolo unde sunt concentraţi mai mulţi cetăţeni ai RM cu drept de vot. Cu regret, când am fost la CEC şi monitorizând situaţia de pe reţelele de socializare, reiese că CEC nu doreşte să se înregistreze mulţi cetăţeni de peste hotare. Este mai bine când este haos. Nu se cunoaşte numărul de oameni. Noi avem 35 de procese-verbale din 95 de procese-verbale încă din alegerile parlamentare din 2014, care sunt semnate de oamenii de la Chişinău, şi nu de membrii secţiilor de votare din străinătate. Şi, apropo, de aceiaşi oameni. Asta înseamnă că procesele-verbale sau s-au făcut aici, pe loc, şi poate n-au fost la alegeri. Ori au fost nişte cifre, dar s-au scris altele şi s-au prezentat ca fiind documente electorale. Sunt nişte lucruri pentru care trebuie să fie răspundere penală”, a conchis Urâtu.

Înregistrarea online e ambiguă

Tot Ştefan Urâtu a confirmat că cetăţenii care nu s-au înregistrat online vor putea merge la vot, doar că nu vor fi deschise secţii de votare în apropierea lor. Va trebui să circule sute de kilometri ca să ajungă la secţia de votare. Unii au dorit să se înregistreze, dar n-au putut. Am testat chiar eu şi se cereau reguli complicate ca să demonstrezi că nu eşti robot”.

Mai mulţi internauţi, cetăţeni ai Republicii Moldova, aflaţi cu traiul peste hotare, au scris pe reţelele de socializare că nu au reuşit să se înregistreze fie că procesul a fost complicat, fie că n-au reuşit, mai ales în ultimele zile, din cauza că pagina nu era valabilă, iar alţii nu au ştiut că pot să se înregistreze.

Localităţi cu mii de locuitori moldoveni şi fără secţii de votare

Ion şi Raisa Şpac, cetăţeni ai RM, stabiliţi la Dublin, Irlanda, participă întotdeauna la alegeri. Nu au reuşit în acest an să se înscrie online. Din discuţia cu Ion Şpac, aflu că, la alegerile din 2014, la secţia de votare din Dublin au votat 1460 de persoane. Bărbatul mai spune că statisticile arată că în Irlanda sunt peste 10.000 de cetăţeni moldoveni. În lista CEC cu înregistrările prealabile scrie că din 11 localităţi din Irlanda s-au înscris online doar 83 de cetăţeni. Ion şi Raisa Şpac vor merge la alegeri dacă va fi deschisă o secţie de votare la Dublin.

Mariana Tolvannen locuieşte la Helsinki, Finlanda. „Nu m-am înscris, nu am avut până acum secție de votare în Finlanda. Nu există ambasadă sau consulat la Helsinki. Cred că cea mai apropiată secție ar fi la Talinn sau Stockholm. Financiar, nu merită să faci o călătorie pentru a vota. Nu cred că alegerile din RM vor fi democratice și votul meu ar schimba ceva. Când eram în Germania, mergeam la vot, momentan sunt dezamăgită de politica moldovenească. Urmăresc evenimentele, poate voi fi de altă părere și voi merge la alegeri.” În lista CEC, din două localităţi din Finlanda au reuşit să se înregistreze trei cetăţeni moldoveni.

Statistica CEC şi eficienţa pliantelor

Ştefan Urâtu ne-a comunicat că au fost tipărite şi distribuite cetăţenilor noştri la punctele vamale cel puţin 100.000 de mii de pliante. Se pare că au fost aruncate la coş.

„Sunt localităţi din Italia cu câte 20 de mii de moldoveni şi nu vor avea secţii de votare! Va trebui să plece în altă parte pentru că la ei s-au înregistrat online 10-15 oameni”, a explicat Urâtu.

Pe de altă parte, vicepreşedinta CEC, Rodica Ciubotaru, susţine că s-au împărţit pliante despre înregistrarea online şi informaţia a fost făcută publică  prin canale TV şi pe paginile web ale CEC, alegator.md, voteaza.md.

„Au fost multe seminare şi întâlniri cu diaspora, în cadrul cărora au fost informaţi despre înregistrarea online, data scrutinului, procesul de votare. Întâlnirile continuă şi acum”, susţine funcţionara.

Vicepreşedinta CEC a explicat că înregistrarea online e o procedură ce vine în ajutorul guvernului şi CEC. Ea a accentuat că sunt două criterii în baza cărora vor fi deschise secţii de votare peste hotare: înregistrarea prealabilă online şi numărul de alegători participanţi la ultimul scrutin. Iar responsabil de deschiderea secţiilor de votare este guvernul.

Cetăţenii cu paşapoarte expirate nu vor putea vota

 Cât priveşte numărul de persoane care au reuşit să se înregistreze online, directorul de programe al Asociaţiei Promo-Lex, Pavel Postică, relevă că nu este mare, totuşi sunt mai mulţi decât s-au înregistrat în 2014, când mecanismul fusese testat prima dată. Totuşi numărul înregistrărilor online a crescut în ultimele zile, 30% s-au înregistrat până la data de 19 septembrie curent. Acum, acest mecanism are consecinţe legale. De numărul de înregistrări este legat şi numărul de secţii deschise în afara secţiilor din sediile diplomatice sau consulare. Potrivit Codului electoral, secțiile de votare se constituie cu cel puțin 35 de zile înainte de ziua votării. Potrivit lui Postică, ultimul semnal care a apărut este că, din anul 2015, cetăţenii cu paşapoarte expirate nu vor putea vota.

The following two tabs change content below.