Cum vor vota basarabenii la 29 iulie?

La 17 iulie, în PMAN s-au strâns câteva zeci de persoane care și-au manifestat dezacordul cu privire la vizita lui Victor Ponta la Chișinău. Protestatarii consideră că referendumul cu privire la demiterea lui Traian Băsescu inițiat de către Uniunea Social-Liberală este anticonstituțional. I-am întrebat pe unii protestatari cum vor răspunde la întrebarea „Sunteți de acord cu demiterea Președintelui României domnul Traian Băsescu?”.

„Iniţial, am decis să nu vin la secţia de votare pentru ca scrutinul să nu fie validat. Acesta a fost şi mesajul domnului Președinte. Însă, recent, Traian Băsescu a îndemnat susţinătorii săi să se prezinte la referendum şi să voteze „Nu”. Cred că aşa voi face”, mi-a declara Iulia Modiga, venită de la București.

USL a votat majorarea timpului de desfășurare a referendumului

Pentru ca referendumul din 29 iulie să fie validat la secţiile de votare trebuie să se prezinte peste 9 milioane de cetăţeni români din cele 18 milioane de români înscrişi în listele electorale. Respectiv, pentru ca Traian Băsescu să fie destituit, 4,5 milioane de cetăţeni români plus unu trebuie să voteze pentru demiterea şefului statului. Pentru a fi siguri că scrutinul va fi validat, USL a votat majorarea timpului de desfășurare a referendumului. Astfel, dacă în trecut scrutinul electoral se desfășura în intervalul orelor 08.00 – 20.00, potrivit noii legi, Referendumul de pe 29 iulie se va desfășura de la ora 07.00 dimineața până în noapte, ora 23.00.

5 secţii de votare în RM

Ministerul Afacerilor Externe al României a anunţat că pentru referendumul care se va desfăşura la 29 iulie, în Republica Moldova vor fi organizate cinci secţii de votare: două la Chișinău, câte una la consulatele de la Bălți și Cahul și încă o secție în orașul Ungheni. Numărul secțiilor de votare din străinătate a fost redus de la 294 la ultimele alegeri prezidențiale din 2009, la 150, pentru referendumul din 29 iulie. Numărul secţiilor din Republica Moldova a fost redus de la 13 la 5.

USL egal cu alianța PCRM-PPCD

În primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2009, candidatul Traian Băsescu a înregistrat o victorie fără drept de apel în Republica Moldova –  a obţinut 95% dintre voturile valabil exprimate în cel de-al doilea tur. Oare va avea Băsescu aceeași susținere și la referendumul din 29 iulie? Am încercat să-i întreb pe unii moldoveni cu cetățenie română cum vor vota. Nu am găsit pe nimeni care să-mi spună că va vota pentru destituirea lui Traian Băsescu. 

„Alianța dintre PSD și PNL seamănă mult cu alianța dintre PCRM și PPCD care s-a format în 2005 la Chișinău”, consideră Gheorghe Ursu, locuitor din Chișinău.  

 

The following two tabs change content below.
Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Ultimele articole de Vadim Vasiliu (vezi toate)