Cum vor înfrunta moldovenii apocalipsa

Moldovenii taie porci, au pregătite butoaie de vin şi mii de lumânări pentru 21 decembrie 2012

Moldovenii nu cred în sfârşitul lumii anunţat pentru 21 decembrie curent. Astrologii, la rândul lor, spun că 21 decembrie va fi o zi obişnuită, iar harta astrologică nu arată nicio paradă a planetelor, aşa cum a anunţat mass-media. Agenţia spaţială americană NASA, pe de altă parte, declară că zvonul despre sfârşitul lumii are un impact negativ asupra persoanelor sensibile şi a adolescenţilor, care ar putea avea gânduri sinucigaşe.

Marina LIŢA

Ziua de 21 decembrie este aşteptată de unele persoane cu înfrigurare. Mulţi adepţi ai curentului spiritual „New Age” cred că în această zi va avea loc o catastrofă care va pune capăt vieţii pe pământ. Potrivit unor legende, cei care se vor afla pe muntele Pic de Bugarach, Franţa, vor fi salvaţi. Muntele se va deschide şi va scoate o navă extraterestră ce îi va lua la cer pe credincioşi. De teama ca muntele Pic de Bugarach va fi luat cu asalt de cei care cred în Apocalipsa mayaşă şi de jurnalişti, oficialii vor închide accesul spre aceasta zonă.

Autorităţile altor ţări vor însă să profite de această dată „fatidică”. În Belize a fost lansată o ofertă all-inclusive numită Solstiţiul de Iarnă Mayaş, în care vor fi incluse ateliere de lucru manual specifice mayaşilor. Şi în Guatemala va fi organizată Noua Eră a Omenirii, la cel mai vechi sit mayaş, Tikal. Aici vor avea loc multe activităţi de divertisment şi vor cânta artişti celebri, precum Elton John, U2 şi Bruce Springsteen.

Cred în Dumnezeu

Cei din Republica Moldova se pare că nu cred în pronosticurile făcute de mayaşi. „Am mai auzit de sfârşitul lumii. Au fost mai multe, dar nu cred. Numai Dumnezeu ştie ce şi cum va fi”, ne spune Agafia Spânu de la Blândeşti, Ungheni. „Nu mă pregătesc de sfârşitul lumii, dar de sărbătorile de iarnă. Acum, cu ajutorul Domnului, vreau să ţin tot postul. Am fost şi m-am împărtăşit duminică. Da’ în prostii de astea nu cred. Dumnezeu ne va păzi de toate”, spune bătrâna.

Ion Cozma din Şuri, Drochia, spune că are un beci plin cu de toate aşa că poate să vină sfârşitul lumii. „A venit femeia mea de la lucru şi a citit într-o gazetă că un călugăr a spus că pe 21 decembrie va fi întuneric şi că nu trebuie să ieşim din casă câteva luni. Eu i-am spus să nu se neliniştească. În beci avem de toate – carne, conserve şi vinişor bun. Trecem trei sfârşituri”, râde bărbatul.

Îl întreb dacă şi-a umplut beciul special pentru această dată. „În fiecare an este câte un sfârşit. S-a terminat vara, nu mai ai ce lua din grădină. Noi însă umplem beciul. Când ne e foame, coborâm în beci. Dacă te uiţi la toate sfârşiturile lumii pe care le-am avut, trebuie să pui mâinile pe piept şi să aştepţi. Chiar dacă va veni, pe mine mă va găsi la gura butoiului cu un pahar de vin şi o bucăţică de slănină”, conchide vesel acesta.

„Cum ne salvăm de sfârşitul lumii?”

Unele persoane susţin că nu cred în sfârşitul lumii, dar afirmă că oamenii ar trebui să fie pregătiţi. „Atunci când călcăm, punem presiune pe călcâi. În consecinţă, presiunea asupra pământului creşte de două sau de trei ori”, ne-a comunicat Andrei Postolachi, directorul Centrului Informaţional-Cultural de Sănătate şi Caritate Online „Taina Tinereţii”.
Acesta susţine că mişcarea incorectă apare din cauza mai multor boli umane, precum şi a cataclismelor. „Pământul reacţionează prin cutremure de pământ, prin explozia vulcanilor. Dacă vom continua să ignorăm sănătatea noastră şi a mediului în care trăim, vor fi mai multe cataclisme care cu adevărat vor duce la sfârşitul lumii. Focul de care se vorbeşte în Biblie nu va veni din cer, ci din pământ, odată cu erupţia vulcanilor”, susţine Postolachi.
Rugăciuni

Postolachi ţine să menţioneze că o perioadă din viaţa lui a fost ţintuit la pat. „M-am rugat lui Dumnezeu în genunchi şi Domnul mi-a arătat mişcarea corectă”, comunică acesta.

Către Dumnezeu ne îndeamnă să ne întoarcem şi Doamna Olga, clarvăzătoare din Chişinău: „Multe se spun despre sfârşitul lumii, se aştepta şi în 2000. Dar dacă lumea se va întoarce cu faţa spre Dumnezeu, va fi o amânare. Aşa s-a întâmplat în 2000, pentru că oamenii s-au întors cu faţa la Dumnezeu”. Clarvăzătoarea susţine că lumea de astăzi este condusă de forţele răului, că „tot ce se întâmplă rău în ziua de astăzi este din cauza acestor forţe şi a omului. De sfârşitul lumii poate şti numai Dumnezeu, care a făcut lumea şi pământul, ştie”.

O zi obişnuită

„Domnul a dat lumea să trăiască şi să se înmulţească. Acesta poate fi sfârşitul răutăţilor. Oamenii trebuie să se pregătească de sărbătorile de iarnă, să întâmpine 2013 cum se cuvine. Anul următor va fi unul bun şi paşnic. După 21 decembrie, toţi se vor linişti. Nu are importanţă cifra 13, care e doar un număr fără ascunzişuri”, spune femeia.
Zinaida Vişnevscaia, directoarea Centrului de Cercetare în Astrologie „AstroUranias” din Chişinău, la rândul ei, nu vede nimic deosebit în această zi: „Din punct de vedere astrologic, este o zi obişnuită, ca şi celelalte. Harta zilei nu diferă cu nimic de cea de 20 decembrie. Aceeaşi aliniere a planetelor. Nu am observat nici parada planetelor despre care se vorbea. Nu putem susţine că va fi o paradă a planetelor dacă nici două planete nu se unesc”.

Porcul şi mia de lumânări

Totodată, protoiereul Ioan Ciuntu ne îndeamnă să nu ne gândim la sfârşitul lumii. „În învăţăturile Bisericii creştine nu veţi găsi nimic legat de 21 decembrie ca dată când va fi sfârşitul lumii. Aceasta, ca şi sfârşitul omenesc al fiecăruia dintre noi, este o taină dumnezeiască şi aşa ar trebui să rămână. Dacă oamenii ar şti data când lumea nu ar mai exista, sută la sută, nu vor mai ajunge până în acea zi din cauza catastrofelor create chiar de ei”, ne-a comunicat protoiereul.
„O cunoştinţă mi-a spus că un prieten de-al ei a tăiat porcul, a cumpărat patru mii de lumânări şi aşteaptă sfârşitul lumii. Şi când se va termina carnea ce va face?”, se întreabă preotul. „Trebuie să trăim cu credinţă şi frică de Dumnezeu şi să nu uităm ceea ce scrie în Sfânta Scriptură, să ne bucurăm de viaţă şi să privim cu nădejde în ziua de mâine!”, conchide protoiereul.

12.12.12

Data de 12 decembrie 2012 (12.12.12), care se apropie, îi fascinează pe cercetători, matematicieni, numerologi, dar şi pe oamenii de rând. Toţi recunosc că numărul 12 este deosebit, iar site-ul Paradigm Search trece în revistă principalele motive. Pentru început, este vorba despre divizibilitatea lui 12, care poate fi împărţit exact în jumătăţi, treimi, sferturi, şesimi şi doisprezecimi. Aceste proprietăţi fac ca numărul 12 să fie foarte folosit în ştiinţă (împărţirea orelor fiind cel mai elocvent exemplu), dar şi în societate.

Egiptenii antici au împărţit calendarul în 12 luni, romanii l-au păstrat şi l-au împărţit, în funcţie de latitudine, în unu, două sau patru anotimpuri. De asemenea, ziua are 24 de ore (12×2), iar fiecare oră are 60 de minute (12×5).

De asemenea, într-un cerc sunt 360 de grade, adică 12x10x3. Zodiacul este şi el împărţit în 12 zodii, iar apostolii lui Iisus Hristos sunt tot 12. Un lucru este cert: numărul 12 este cu siguranţă mai mult util decât nefast pentru omenire.

Gandul.info

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)