Cum vom trăi în 2020

VIITORUL // Cum vor evolua medicina, IT-ul și shopping-ul

Inspirați de producția „Avatar”, experți în diferite domenii fac preziceri pentru următorul deceniu.
Odată cu lansarea producției SF „Avatar”, la sfârșitul anului trecut, și cu trecerea în 2010, specialiști din întreaga lume, experți în domenii precum medicina, știința și tehnologia sau shopping-ul vin cu preziceri pentru următorul deceniu. Cum arată 2020 în opinia lor? Evoluții pe toate planurile și poate chiar o nouă eră a religiilor.
Medicina generală
„O să ajungem la acel punct în care vom cunoaște și înțelege apariția și evoluția unor boli grave precum cancerul sau SIDA, vinovate în prezent de moartea a milioane de oameni la nivel mondial. Din păcate, cred că în următorul deceniu nu vom descoperi o metodă de prevenire sau vindecare pentru boli precum Alzheimer.
Un progres se va înregistra și în cazul chirurgiei unde ne vom folosi din ce în ce mai mult de roboți, iar operații pentru care acum este nevoie de bisturiu vor deveni istorie” – Max Pemberton, expert în medicina generală și autorul unor cărți celebre.
Știință

„În următorul deceniu, vom asista la crearea de vieți artificiale și la inventarea celulelor sintetice, ambele fiind în prezent subiectele unor studii aflate în desfășurare. Vom fi martorii unor transformări grave ale climei, dar tehnologia ne va permite să intervenim pentru prevenirea dezastrelor naturale” –  Roger Highfield, editor la New Scientist.
Tehnologia de consum

„Tehnologia va pune stăpânire pe fiecare aspect al vieții noastre. Telefonul mobil va deveni un fel de poartă de comunicare la nivel global și o posibilă legătură către orice calculator sau televizor din lume. Vom ajunge la acel punct în care vom fi urmăriți pas cu pas, dar acest lucru nu ne va deranja. Cât despre cumpărături, acestea vor îmbina realul cu virtualul” – Matt Warman, expert în tehnologia de consum.
Internet
„În prezent, utilizatorii de internet sunt de trei ori mai puțini decât cei care folosesc un telefon mobil. Până în 2020, internetul și telefonul mobil vor fuziona și vor deveni un lucru absolut normal și necesar pentru aproape toată populația globului. Schimbul liber de informație va duce la educarea cetățenilor și la transformarea acestora în oameni mult mai bine organizați, informați și, nu în ultimul rând, mult mai civilizați” – Biz Stone, fondatorul Twitter.
Transport

„Mijloacele de transport se vor transforma radical. Domeniul transporturilor este unul din cele în care se va investi masiv în următorii ani. Vom călători mult mai repede decât ne putem imagina în acest moment” – Andrew Adonis, secretar de Stat la Transporturi, Marea Britanie.
Mediu

„În următorul deceniu, se vor înregistra temperaturile cele mai ridicate din istorie și asta din cauza încălzirii globale. Telefoanele mobile vor afecta tot mai mulți oameni și vor deveni o amenințare tot mai grea pentru mediul înconjurător. Tot mai mulți ghețari se vor topi, animalele vor avea de suferit și o parte din specii, care acum se află în pericol de dispariție, nu vor mai exista” – susţine Geoffrey Lean, ecologist.
Religie
„În religie se va instala o nouă eră. Toți vom avea de suferit indiferent de credința pe care o avem. Islamismul va fi din ce în ce mai rău, iar succesorul lui papa Benedict XVI va fi mult mai indulgent și permisiv” – George Pitcher, specialist în istoria religiilor.
Literatură
„Tot mai multe cărți se vor vinde în format electronic, iar prețul lor va fi din ce în ce mai mic. Cu toate acestea, cărțile bune nu vor dispărea deși vor avea un public restrâns. Sexul și violența se vor căuta din ce în ce mai mult și se vor vinde foarte bine” – susţine Philip Hensher, critic literar.
Muzică
„Starurile internaționale vor fi din ce în ce mai puține, iar stilurile muzicale pe care acum le cunoaștem se vor pierde și ele. În schimb, muzica va fi tot mai ciudată. Starurile TV vor deveni vedete ale internetului, iar industria muzicală va fi din ce în ce mai puțin profitabilă” – Neil McCormick, critic de muzică.
Design
„Diferențele dintre produse vor fi din ce în ce mai vizibile, iar oamenii nu vor mai căuta cantitatea, ci calitatea. Produsele de o calitate ireproșabilă vor avea prețuri din ce în ce mai accesibile și asta pentru că se va crea mult mai mult decât acum” – Stephen Bayley, critic și artist.
Teatru
„Teatrul va traversa o așa-numită „golden age”. Fondurile vor fi din ce în ce mai mari datorită succesului comercial și al sponsorilor din umbră care vor investi tot mai mult. Noi talente se vor remarca și vor concura cu cele deja consacrate. La nivel global, teatrul va fi un adevărat boom comparabil cu ceea ce a fost muzica POP atunci când a apărut” – Dominic Cavendish, critic de teatru.
Film
„Succesul înregistrat de James Cameron cu „Avatar” este doar începutul unui deceniu care va fi dominat de producții 3D. Filmele independente vor fi promovate din ce în ce mai mult și idei noi despre cinematografie se vor instala la Hollywood, chiar dacă vor fi cu greu acceptate” – Tim Robey, critic de film.
TV

„Televiziunea pe internet va câștiga din ce în ce mai mulți adepți, iar de cablu sau antene parabolice nu își va mai aminti nimeni. Show-urile precum „The X Factor” sau „American Idol” vor ajunge pe tot globul și se vor bucura de un adevărat succes, iar serialele de televiziune vor deveni adevărate drame vizionate la nivel global” – Neil Midgley, editor media.
Gastronomie

„Mâncarea eco va ajunge în toate supermarketurile din lume și va fi la mare căutare. Cazurile de obezitate vor fi din ce în ce mai rare, iar oamenii vor ignora total mâncarea tip fast-food. Brocolli, salata verde și brânza tofu vor fi un adevărat trend” – Rose Prince, autoarea unor celebre cărți de bucate.
Shopping

„Oamenii vor cumpăra mult mai multe produse de calitate, fenomen influențat și susținut de cumpărăturile pe internet care vor deveni un lucru normal și absolut necesar. Cu toate acestea, și în 2020 vom face shopping în exces. Hainele și accesoriile rămân în topul preferințelor dependenților de cumpărături” – Harry Wallop, specialist în comportamentul consumatorului.
The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)