Cum vede tânăra generaţie „Republica Moldova în 2030”

DSC_7949liceul-mihai-cogalniceanufoto-nadea-roscovanuAmbasada Germaniei în Republica Moldova şi-a desemnat câştigătorii pentru elevii care cunosc limba germană şi care au participat la concursul literar desfăşurat printre elevii liceelor din republică pe tema „Moldova noastră în 2030”. Exponenţii tinerei generaţii văd în eseurile lor „Republica Moldova ca stat prosper, cu salarii mult mai mari, cu o justiţie corectă şi cu produse de primă necesitate şi importante mai ieftine decât sunt acum, cu transport public dezvoltat, de unde lumea să nu plece”. Premiul mare constă din două călătorii de o lună de zile în Germania, câştigat de Valeria Munteanu, Liceul Teoretic „Titu Maiorescu” din Chişinău, şi Ioana Vatamanu-Mărgineanu, Liceul Teoretic „Mircea Eliade” din Chişinău. Alăturat, publicăm eseul Ioanei Vatamanu-Mărgineanu, tradus în limba română.

Evenimentul a avut loc vineri, 27 mai, la reşedinţa ambasadoarei germane, doamna Ulrike Knotz. Excelenţa sa a înmânat premiile pentru concursul literar al ambasadei, diplomele de limbă germană DSD şi certificatele de obţinere a burselor oferite de Serviciul German pentru Schimburi Academice (DAAD).

„Ne-am gândit să adunăm în acest an aici toţi participanţii programelor noastre de burse, ai tuturor iniţiativelor noastre. Făcând acest pas, ne-am dorit să vă cunoaşteţi reciproc şi să vă inspiraţi unul de la altul”, a spus la deschiderea evenimentului Ulrike Knotz, salutându-i pe toţi cei care au venit la reşedinţă. Ambasadoarea i-a mulţumit şi lectorului DAAD, Sophia Bellmann, pentru activitatea sa, pentru promovarea limbii germane, „promovarea mobilităţii între savanţi şi impresionantele activităţi pe care le desfăşoară”. „Aţi reprezentat într-un mod foarte frumos limba germană. Suntem mândri de Sophia Bellmann”, a mai spus Ulrike Knotz.

Evenimentul a fost organizat de Ambasada Germană împreună cu Serviciul German pentru Schimburi Academice (DAAD).

La eveniment au fost prezenţi lectorul DAAD, doamna Sophia Bellmann, participanţii la concursul literar din acest an, elevii Liceului Român-German „Mihai Kogălniceanu”, care au obţinut diploma de limbă germană DSD, precum şi actuali şi foşti bursieri, care au beneficiat de bursele oferite de DAAD pe parcursul anilor.

Premiul mare pentru participare la concursul literar constă din două călătorii de o lună în Germania, oferite de Ministerul Federal al Afacerilor Externe. Diploma de limbă germană DSD le oferă elevilor posibilitatea de a accede la instituţiile de învăţământ superior din Germania fără a mai susţine alte examene de limbă germană.

În acest an, în posesia acestei diplome au intrat 27 de elevi absolvenţi ai Liceului Român-German „Mihail Kogălniceanu”. Această instituţie de învăţământ este singura care pregăteşte elevii pentru susţinerea acestui examen. Anul aceasta, 43 de tineri din Republica Moldova care au obţinut burse în cadrul programului DAAD se vor bucura de o bursă de studii în Germania.

Printre premiile oferite de DAAD se numără: burse pentru cursuri de limbă germană, burse de cercetare pentru masteranzi şi doctoranzi, călătorii de studiu pentru studenţi etc.

Ioana Vatamanu-Mărgineanu a obţinut premiul mare. Eleva va merge pentru o lună de zile în Germania. Două săptămâni va frecventa o şcoală, şi alte două săptămâni va călători prin multe oraşe frumoase din Germania, a spus ambasadoarea Germaniei la Chişinău. De acelaşi premiu s-a bucurat şi Valeria Munteanu, Liceul Teoretic „Titu Maiorescu” din Chişinău.

În mulţimea de elevi participanţi la concursul literar „Republica Moldova în anul 2030” era şi Florin Reghimen, elev al Liceului Teoretic „Mircea Eliade” din Chişinău. Învaţă limba germană de cinci ani. Solicitat de JURNAL de Chişinău să spună cum vede Republica Moldova în 2030, Florin a spus că „vede un stat prosper, cu salarii mult mai mari, cu o justiţie corectă şi cu produse de primă necesitate şi importante mai ieftine decât sunt acum”.

Şi Marius Ionaşco, cl. VIII-a, Liceul Teoretic „Mircea Eliade” din Chişinău, a participat la concursul literar organizat de Ambasada Germaniei la Chişinău. În eseul său tânărul a explicat neajunsurile actuale Moldovei, căile ca „ea să devină mai dezvoltată şi mai prosperă, cu un transport public dezvoltat, cu produse calitative… vreau ca lumea să nu plece de aici”.

Elevul crede că orice concurs este un pas înainte în formarea sa. „Orice concurs este o experienţă pentru noi, o posibilitate  de a vorbi într-o limbă străină, prin intermediul căreia cunoaştem o altă ţară, o altă cultură”, a spus pentru JURNAL de Chişinău una dintre câştigătoarele premiului mare la concursul literar, Ioana Vatamanu- Mărgineanu.

Ea învaţă limba germană la Liceul Teoretic „Mircea Eliade” din Chişinău, dar şi cu bunelul său, profesorul de limbă germană Ion Mărgineanu. Ioana recunoaşte că a scris eseul singură, dar şi bunelul a aruncat peste el o privire. Ea a mai fost în Germania cu familia, „dar este pentru prima dată când am obţinut un astfel de premiu şi pentru prima dată când voi fi atât de mult timp despărţită de părinţi”.

Mai jos publicăm eseul Ioanei Vatamanu-Mărgineanu, tradus în limba română.

 Moldova în anul 2030

Am 39 de ani. Când a zburat timpul? Parcă mai ieri, sute de mii de oameni m-au ajutat să-mi obțin independența. Acești oameni m-au născut, iar eu le-am promis să le ofer tot ce am mai bun. Le-am dat un loc în centrul Europei, păduri și pământ bogat. Ce început frumos!

Am avut o copilărie senină, cu multe vise și speranțe, cu oameni buni în preajmă. Scriam și vorbeam românește. Multe țări mă ajutau să cresc mare.

În adolescență a fost mai greu. Niște persoane rele mă influențau negativ. M-am abătut de la calea mea și a fost greu să-mi revin. Trebuia să recâștig încrederea celorlalte țări.

Îmi amintesc un moment din 2016. Era dimineață și a sunat alarma (cocoşii). Eram tristă. Câțiva oameni au instalat corturi în centrul Chișinăului, câțiva protestau, alții mă părăseau. Nu știam ce să fac. Aveam nevoie de liniște și m-am urcat pe cel mai înalt deal al meu. De acolo mă puteam vedea ca în oglindă. Eram obosită și deznădăjduită. Aveam 25 de ani. Era firesc ca la această vârstă totul să fie bine pus la punct. În cazul meu nu era așa. De sus am putut vedea cum le merge și celorlalte țări. Acolo era atâta mișcare. Oamenii acționau dacă voiau să schimbe ceva. Țările aveau succes. Le-am întrebat:

  • Ce trebuie să fac? Am atâtea probleme și nu le găsesc soluțiile. Vreau să mă dezvolt!

Ucraina mi-a spus: “Luptă!“; Polonia: „Investește în cultură!“; Franța: „Libertate! Egalitate! Fraternitate!“; Germania: „Fă totul calitativ și respectă democrația!“; România mi-a spus ca o mamă: “Ești abia la început. Orice început e greu! Dar altfel, victoria nu e atât de dulce. Munca e calea spre succes!”.

De atunci a început înflorirea mea.

Azi pot spune că sunt fericită! Totul merge bine. Am intrat în familia europeană. Oamenii mă iubesc și vor să mă cunoască. Nimeni nu mă mai confundă cu Maldivele.

Le-am rugat pe cele cinci milioane de cetățeni să utilizeze raţional fiecare hectar. Tot mai des, în străinătate, pe produse scrie “Fabricat în Moldova”. Nu înțeleg de ce e scris “în”, și nu “de Moldova”. Sunt și eu o personalitate.

Acum, mai puține mașini mă zgârie, dar mă gâdilă tot mai multe biciclete. Apele mele albastre produc electricitate. Se deschid tot mai multe biblioteci. La muzee sunt cozi. În satele mele e liniștit și relaxant. Cei plecați s-au întors. Familiile s-au reunit.

Acum 14 ani aș fi spus că acesta e doar un vis. Azi nu-mi imaginez cum aș fi arătat dacă n-aș fi acționat în 2016. Am învățat să gândesc, să acționez și să lupt!

Așa arăt eu în anul 2030!

Viața mea în două cuvinte:

Am reușit!

(Moldova, 2030)

Ioana Vatamanu-Mărgineanu, 15 ani, L.T. „Mircea Eliade”, clasa 9 „N”

Ambasada Germană în Republica Moldova oferă anual un program variat de oportunităţi de finanţare şi burse pentru elevi, studenţi şi tineri oameni de ştiinţă. Şi în acest an vor fi oferite mai multe premii absolvenţilor şi participanţilor la diferite programe.

 

The following two tabs change content below.