„Cum vă simţiţi, dle Filat, la puşcărie? Cam aşa mă simt şi eu în R. Moldova…”

inchisoare filat

Penitenciarul nr. 13 din Chişinău

Acesta este mesajul unui tânăr de 24 de ani din Ungheni, care a făcut campanie electorală în 2009 pentru partidele proeuropene şi a sperat că plecarea comuniştilor de la guvernare va aduce R. Moldova în albia normalităţii. Doi ani mai târziu, s-a văzut nevoit să plece la lucru în SUA şi nu şi-a văzut copilul mic decât pe Skype timp de aproape trei ani de zile.

„Aş da salariul meu pentru o lună ca cineva să vă transmită să citiţi acest mesaj. Cum vă simţiţi, dle Filat, la puşcărie? Cam aşa mă simt şi eu în R. Moldova şi număr zilele până ne vor veni actele să îmi pot elibera familia din această închisoare mare, R. Moldova, puşcărie pe care aţi făcut-o împreună cu Plahotniuc, Ghimpu, Lupu şi multi alţii”, este mesajul tânărului în replică la mesajul din închisoare al lui Vlad Filat publicat astăzi pe reţeaua de socializare Facebook.

Alexandru ne-a rugat să nu-i publicăm numele în ziar, motivând că speră să plece din R. Moldova, cel mai probabil în Canada, şi îi e teamă că s-ar putea confrunta cu dificultăţi la perfectarea actelor ori la plecare. Împreună cu soţia, inginer IT, a absolvit Universitatea Tehnică din Moldova. Au participat la protestul tinerilor care a contribuit la căderea regimului Voronin în aprilie 2009. „Am fost unul din susţinătorii PLDM. În campania electorală, am ajutat la împărţirea pliantelor prin sate, convingeam lumea să voteze‚ o nouă guvernare pentru o nouă schimbare!’. Nu-i îndemnam să voteze neapărat PLDM, ci orice partid care se declara proeuropean şi care promitea să facă o schimbare, să trăim mai bine. Eram convins că aşa va fi… Acum dl Filat cere un proces transparent, să-l susţină poporul, timp de şase ani însă au transformat R. Moldova în ce avem. Din primele zile în care m-am întors, m-am simţit aici ca într-o puşcărie”.

Pe moment, tânărul nu poate să se întoarcă în SUA, deoarece a încălcat regimul de şedere. „Când m-am întors la Aeroport, am fost reţinut timp de câteva ore, în care mă tot întrebau câţi bani am. Nicăieri nu m-am simţit aşa de străin ca acasă. În R. Moldova preţurile sunt extrem de mari. Împreună cu soţia, care e un inginer extraordinar, în străinătate, ar avea un salariu de mii de euro, avem un venit de circa 10 mii de lei. Trăim modest, dar primim facturi de câte 2000 de lei pentru căldură, peste 600 pentru energie, plătim chiria apartamentului… Toţi prietenii noştri au plecat”, relevă tânărul.

A lucrat în Chicago la construcţii şi taximetrist. Solicitat să spună dacă e adevărat că moldovenii sunt un popor leneş, de alcoolizaţi, aşa cum susţine fiul oligarhului Vlad Plahotniuc, Timofei Plahotniuc, sursa noastră ne-a spus că nu este de acord cu această aserţiune. „Nu există naţiune fără alcoolici. Nu consider că acest viciu ne caracterizează. Noi suntem un popor muncitor, dar nu avem condiţii pentru a lucra şi a ne dezvolta”, a mai spus el.

Lecţia generalului

Amintim că într-o postare plasată pe un site de socializare, fiul lui Vlad Plahotniuc a opinat că tatăl său este singurul care încearcă „să scoată ţara din mizerie” şi că dacă poporul nu înţelege acest lucru, R. Moldova „va continua să se împută în fițe ieftine, lene, alcoolism și invidie”.

Generalul Ion Costaş consideră că această opinie merită să fie luată în calul, deoarece aidoma lui gândesc posibil şi alte odrasle ale celor care conduc R. Moldova şi care au o mare restanţă la capitolul istoria acestui popor, care le-a făcut posibilă viaţa luxoasă şi ucenicia în străinătate. „Nu i-am fi avut la guvernare pe Vlad Plahotniuc, Vlad Filat, Vladimir Voronin, pe Lucinschi, Lupu şi găştile din jurul acestora dacă nu ar fi murit tineri la Nistru acum 24 de ani. Poporul nostru nu este beţiv şi leneş, ci timid şi răbdător. Oamenii noştri sunt harnici, dar nu au posibilităţi să se afirme acasă, în mare parte din cauza politicilor proaste şi a incompetenţei celor care ne-au condus. Oamenii noştri sunt paternalişti, au aşteptat conducători care, odată ajunşi la guvernare, să aibă grijă de ei. Acum, se pare, poporul a înţeles eroarea sa, conducătorii trebuie supravegheaţi, şi nu poporul”, a spus Costaş.

La rândul său, ex-deputata Ecaterina Mardarovici consideră că un cetăţean este patriot al ţării sale atunci când statul îi oferă posibilitatea să studieze, să aibă un loc de muncă acasă, să nu trăiască doar cu gândul dacă va avea ori nu mâine o bucată de pâine. „Patriotism fără asigurarea siguranţei vieţii cotidiene nu există. Dar trebuie să remarc faptul că şi în fiecare ciclu electoral au existat oameni oneşti. Din 2009 am avut politicieni oneşti atât în funcţii de deputat, cât şi în funcţii executive. Liderii însă nu întotdeauna au fost cei care au contribuit la consolidarea imaginii politicienilor. R. Moldova nu a avut noroc, vorba lui Mateevici, de un păstor vrednic”, a spus ea.

 

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu

Ultimele articole de Svetlana Corobceanu (vezi toate)