Cum va fi suspendată călătoria fără vize în UE a cetăţenilor RM dacă Parlamentul de la Chişinău se va abate de la parcursul european

Parlamentul European a adoptat la mijlocul lui decembrie 2016 un mecanism de suspendare a regimului fără vize pentru statele care se bucură de acest drept. Astfel, în cazul în care R. Moldova îşi încalcă angajamentele asumate în Planul de Acţiuni semnat cu UE, aceasta din urmă poate suspenda acest beneficiu pentru moldoveni.

O analiză a primei redacţii a acestui proiect de lege, care nu a suferit modificări esenţiale, arată că o eventuală decizie privind suspendarea regimului fără vize nu va fi automată. Decizia va fi luată doar în baza unor fapte documentate, după o procedură complexă. Trebuie menţionat că UE a dispus şi înainte de un mecanism de suspendare a regimului fără vize, dar nu a făcut uz de el faţă de ţările balcanice în urma fluxului de emigranţi.

Un element nou faţă de redacţia iniţială constă în etapizarea procesului. Chiar şi în cazul în care UE va decide să suspende regimul fără vize pentru o anumită ţară (de exemplu, din cauza fluxului mare de imigranţi), acest proces trebuie să înceapă cu „anumite grupuri” de călători.

De exemplu, în cazul în care în Austria şi Franţa vor merge în masă tinerii din Serbia, suspendarea va viza anume tinerii nu mai mari de o anumită vârstă. Prima etapă de suspendare va dura nouă luni. În această perioadă, UE şi ţara vizată de decizia de suspendare vor trebui să rezolve problema împreună. În cazul în care problema nu va fi rezolvată, suspendarea va fi prelungită.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău