Cum va deschide Rusia un consulat la Tiraspol fără voia Chişinăului? // BOGATU

La întrebarea din titlul de mai sus trebuie de mai adăugat una. De ce se grăbeşte Kremlinul să se pricopsească rapid cu o misiune diplomatică la Tiraspol?

Infracţiunea de şantaj

Problema consulatului de la Tiraspol constituie, neîndoios, un element constitutiv al infracţiunii de şantaj comisă de Rusia împotriva Republicii Moldova. E un secret al lui Polichinelle faptul că un nou contract de livrare a gazelor n-a fost semnat, deoarece Kremlinul nu a obţinut deocamdată ceea ce îşi doreşte cel mai mult şi anume: deschiderea unei reprezentanţe diplomatice în stânga Nistrului.

Ca să-şi atingă obiectivul mult râvnit, ruşii caută să ne treacă prin furcile caudine ale unor constrângeri şi presiuni sufocante. Plusând, ei cer Chişinăului deschiderea a încă unui consulat la Bălţi, invocând drepturile minorităţilor. Ne ameninţă cu datoriile de miliarde ale regiunii separatiste. Cu armamentul greu de infanterie pe care îl aduc de după munţii Ural etc.

Având la îndemână aceste instrumente de tortură politică, Dmitri Rogozin, pe durata ultimei sale vizite în Republica Moldova, s-a dat de ceasul morţii pentru a realiza ceea ce şi-a pus în gând. A anulat până şi vizitele programate la Chişinău ale vicepreşedintelui „Gazprom”-ului şi ministrului rus al energeticii. S-a întâlnit de două ori cu premierul Filat. A lansat avertizări mai mult sau mai puţin voalate pe Twitter etc.

Şi cum Chişinăul n-a cedat, „reprezentantul special” al lui Putin pentru Transnistria a lăsat să se înţeleagă la Bender că până la urmă consulatul va fi deschis cu sau fără voia autorităţilor moldovene. Despre această posibilitate mass-media rusă scrie deja ca despre un lucru ce se înţelege de la sine.

De ce atâta încrâncenare? De unde şi până unde atâta nerăbdare?

Îi frige pământul Transnistriei sub tălpi

Moscova are stringentă nevoie de o misiune diplomatică la Tiraspol prin care ar putea să dirijeze afacerile „Nistreniei” nemijlocit de la faţa locului. Să forţeze acordarea cetăţeniei ruse. Să controleze îndeaproape administraţia de la Tiraspol, „pacificatorii” ruşi, armata locală, KGB-ul lui Finaghin şi, nu în ultimul rând, fondurile alocate de la bugetul Rusiei.

Dar înainte de toate, pe ruşi îi frige pământul Transnistriei sub tălpi. Ei îşi doresc un consulat pentru a-şi legitima prezenţa în regiunea secesionistă. Astăzi, şederea lor acolo este ilegală. Mai întâi, în baza summit-ului OSCE de la Istanbul din 1999 care a cerut evacuarea trupelor ruse. Mai apoi, din cauza celor două verdicte ale Curţii Europene a Drepturilor Omului care condamnă Moscova pentru ocupaţia Transnistriei.

Vor un coridor legal spre Tiraspol

O misiune diplomatică în stânga Nistrului i-ar da posibilitate Rusiei să aibă asigurat un coridor legal spre Tiraspol. La ora actuală, acesta lipseşte şi Putin trebuie să se milogească în faţa lui Ianukovici ca ucrainenii să le ofere căi de acces spre contingentul militar rus de la Nistru.

Toate aceste planuri bonapartiste ascund intenţiile Moscovei de a-şi perpetua şi de a-şi legitima prezenţa în stânga Nistrului, indiferent de evoluţiile politice de pe malul drept. Şi pentru că ultimul voiaj al lui Rogozin a eşuat în cel mai lamentabil mod posibil, ruşii vor pune în aplicare, după toate probabilităţile, ceea ce ei numesc „planul B”.

Cu alte cuvinte, vor purcede la recunoaşterea latentă a autoproclamatei republici nistrene, fapt ce va pregăti terenul pentru o recunoaştere oficială. Totul va porni de la deschiderea unei misiuni diplomatice la Tiraspol fără asentimentul Chişinăului.

Calul troian ascunde agenţi consulari

Putin se va folosi de statutul lui Dmitri Rogozin de reprezentant special al preşedintelui Federaţiei Ruse pentru Transnistria. De altfel, chiar inventarea acestei funcţii a fost o stratagemă cu bătaie lungă. O capcană diplomatică. Moscova ştia din capul locului că se va ajunge aici.

La Tiraspol, aşa-zisa Reprezentanţă specială a preşedintelui Federaţiei Ruse, care în fond există deja, va căpăta atribuţii de misiune consulară din care vor face parte mai mulţi agenţi diplomatici. Aceştia, sub pretextul apărării intereselor juridice, politice şi economice ale Rusiei, dar şi a cetăţenilor săi din regiune, vor călări „Nistrenia” sub acoperire legală.

Şi cum Chişinăul nu a insistat asupra caracterului profund sfidător şi abuziv al postului de reprezentant special cu care a fost învestit Rogozin şi nu a cerut desfiinţarea lui, acum această miopie politică se întoarce împotriva noastră. Trecând cu vederea instituirea unui grad diplomatic de-a dreptul halucinant, oficialităţile moldovene au acceptat tacit, de fapt, o relaţie de vasalitate cu Rusia.

La adăpostul funcţiei sale de reprezentant special pentru Transnistria, Rogozin a infiltrat la Tiraspol un fel de cal troian din al cărui pântece coboară acum intruşi cu statut legal de ataşaţi consulari. Noi înşine le-am permis ruşilor să-şi crească unghia pe care ei ne-o pun acum în gât.

Petru BOGATU

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)