Cum te aperi de inamicul nr. 1 al sezonului, gerul

RISC // Expunerea îndelungă la frig slăbeşte sistemul imunitar

Expunerea prelungită la temperaturile extrem de scăzute din ultima perioadă ne afectează sistemul imunitar. Acesta este motivul pentru care specialiştii ne recomandă să ne protejăm de efectele frigului, în primul rând prin adoptarea unei vestimentaţii corespunzătoare, apoi printr-o alimentaţie şi hidratare adecvate.
Prima regulă destul de importantă este să ne îmbrăcăm pe sistemul foilor de ceapă. Trebuie să purtăm lenjerie de corp, bluză, pulover şi apoi canadiană sau haină. Este de preferat să ne alegem haine din bumbac, deoarece ţinutele vestimentare care conţin poliester nu ţin de cald, dimpotrivă.
Mai mult, trebuie să avem grijă să ne protejăm extremităţile, respectiv mâinile, picioarele şi capul, deoarece acestea sunt cele mai expuse părţi la frigul de afară. Încălţămintea trebuie să fie una din piele şi îmblănită, deoarece astfel se păstrează căldura, iar picioarele „respiră”. Totodată, ghetele nu trebuie să fie fixe, deoarece picioarele trebuie să stea lejer.
Recomandări speciale pentru cardiaci şi astmatici
Persoanele care suferă de afecţiuni pulmonare, precum astmul sau bronşitele, cardiacii şi hipertensivii să aibă grijă să stea în casă şi să evite ieşirile lungi în zone expuse frigului, deoarece starea acestor pacienţi se poate agrava. În cazul cardiacilor şi a hipertensivilor se pot înregistra creşteri ale valorilor cardiace sau creşteri ale ischemiei cardiace. Dacă tot au de făcut drumuri, atunci să nu uite să îşi ia cu ei medicamentele, deoarece există riscul de infarct datorat temperaturilor scăzute.
Medicii recomandă ca pe timp de iarnă să consumăm lichide, deoarece frigul are acelaşi efect asupra organismului, ca şi căldura – duce la deshidratare. Pe o astfel de vreme suntem tentaţi să bem ceva fierbinte, deoarece avem senzaţia că aşa putem face faţă temperaturilor scăzute. Medicii avertizează că lichidele fierbinţi fac mai mult rău decât bine.
Băuturile se consumă la temperatura camerei
Este greşit să crezi că un pahar de vin fiert sau de ţuică te va încălzi. Alcoolul încălzit oferă căldură doar pe moment. Vasele de sânge se dilată atunci când bem alcool, indiferent dacă este sau nu fiert, şi atunci apare senzaţia de căldură. Aceasta durează foarte puţin, deoarece apare fenomenul de vasoconstricţie, respectiv vasele de sânge se contractă. Ulterior, apare senzaţia de frig, care este mult mai puternică decât dacă nu am fi băut deloc alcool. Ceaiurile sau supele fierbinţi trebuie şi ele evitate, deoarece consumate ca atare irită mucoasa şi esofagul.
Mai mult, în sezonul răcelilor şi gripelor sezoniere, multe persoane recurg la lichide fierbinţi pentru a diminua senzaţia de durere în gât. Acest lucru trebuie evitat, mai ales că esofagul este deja afectat. Ceaiul trebuie să îl bem la temperatura camerei. Atât lichidele fierbinţi cât şi cele reci trebuie evitate în această perioadă.
Alimentaţia joacă şi ea un rol extrem de important, motiv pentru care medicii recomandă renunţarea la produsele bogate în grăsimi, şi înlocuirea lor cu alimente bogate în vitamine şi proteine, pentru întărirea sistemului imunitar.
The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)