Cum se retuşau fotografiile la „Moldova socialistă”

O cravată, o pereche de ochelari şi un aparat de ras, instrumentele indispensabile fotoreporterilor sovietici moldoveni

Episodul de la redacția ziarului „Scînteia”, organ al Partidului Comunist Român, în care Nicolae Ceauşescu apărea pe prima pagină cu capul acoperit și cu încă o căciulă în mână, ar fi putut avea loc şi la „Moldova socialistă”, organ al Comitetului Central al Partidului Comunist al Moldovei, avându-l ca „protagonist” pe însuşi „încercatul leninist” Nichita Hruşciov, în timpul vizitei sale la Chişinău în 1959.

Ilie Gulca

Scene absurde provocate de agresivitatea cenzurii comuniste, clişee ridicole pe care trebuia să le respecte fotografii oficiali la fotografierea „fruntaşilor muncii socialiste”, „dichiseala” conducătorilor partidului, ca aceştia să apară mai impunători în imaginile din presă şi „eliminarea” indezirabililor, toate aceste detalii se vor regăsi într-o antologie a fotografiei basarabene alcătuită de fotograful Mihai Potârniche.

O antologie a fotografiei basarabene

Cele mai caraghioase scene sunt legate de activitatea „legendarului” fotograf Simion Galperin de la „Moldova socialistă”. Galperin a fost cel care a imortalizat multe evenimente importante ale tinerei republici moldoveneşti (RSSM), însă o parte bună din acestea nu au avut loc tot din cauza lui.

„Când am fost angajat la «Moldova Socialistă», nea Sioma, aşa îi spunea majoritatea colegilor fotoreporteri, mi-a oferit o cravată gri, o pereche de ochelari pentru mecanizatori şi un aparat de ras, spunându-mi că astea îmi vor fi de mare folos la reflectarea campaniilor agricole. Eroii muncii socialiste trebuia să apară îngrijiţi în faţa camerelor de luat vederi şi în paginile cotidianului – organ al Comitetului Central al Partidului Comunist al RSS Moldoveneşti”, relatează Mihai Potârniche.

Însă „fruntaşii” nu erau încântaţi să fie „eternizaţi” în „terfele” aduse de reporteri, mai mult, unii dintre ei, fiind obligaţi să se conformeze „codului vestimentar”, o luau la sănătoasa prin pârloage.

„Am fost martorul unei scene comice în care colegul meu de redacţie, fotoreporterul Efim Draişner, a obligat un mecanizator să-şi pună cravata şi, când nodul l-a ajuns sub bărbie, omul a început să se înăbuşe. E-he-he, pericol! A aruncat cravata, ochelarii şi a luat-o la sănătoasa, lăsând şi tractorul”, spune Potârniche.

Sioma Galperin,vrăjmaşulRSSM

„Despre nea Sioma circula în rândul colegilor o serie de întâmplări ridicole legate de profesia sa. În 1940, la o şedinţă solemnă dedicată formării RSS Moldoveneşti, urma să realizeze nişte fotografii istorice. Însă, din cauza că sala de şedinţe era mare şi insuficient de iluminată, a pus prea mult magneziu în dispozitivul de iluminat şi, când s-a produs lumina magică, sala s-a umplut cu fum! Şedinţa abia începută s-a întrerupt subit.”

„Altă dată, la o şedinţă festivă ce avea loc în incinta Teatrului Moldovenesc Academic Muzical Dramatic de Stat „A.S. Puşkin” (astăzi Teatrul Naţional „Mihai Eminescu”), nu-i încăpea în obiectiv tribuna şi prezidiul şi, făcând un pas în urmă, a căzut în fosa orchestrei, direct în toba mare! Aterizarea sa a făcut imposibilă interpretarea imnului sovietic!”, susţine fotograful.

Retuşarea lui Hruşciov

La „Moldova socialistă”, ca şi la toate ziarele oficiale,  fotografiile erau minuţios retuşate, mai ales cele ale oficialilor. De falsificarea fotografiilor se ocupa pictorul redacţiei, Aleksandr Hmelniţki. Acesta era ca un dumnezeu, elimina din imagini pe cei mai înalţi funcţionari sovietici, îi îmbrăca, îi dezbrăca, îi dichisea cum ştia el mai bine, fiind de multe ori „consiliat” de „stiliştii” de la Comitetul Central. Numai că excesul de zel al acestora le-a jucat festa. În 1959, protagonistul „retuşării” a fost însuşi Nichita Hruşciov, prim-secretar al Comitetului Central al PCUS.

Retuşarea lui Hruşciov

La 13 mai 1959, cu ocazia „împlinirii a 600 de ani de la formarea statului moldovenesc”, liderul sovietic a vizitat RSSM. Oficiosul scrie: „Ora 10. De peron se apropie lin trenul. Cei veniţi să întâmpine înaltul oaspete îl salută cu entuziasm pe tovarăşul N.S. Hruşciov, conducătorul guvernului sovietic… Nichita Sergheievici salută cu căldură şi strânge mâna conducătorilor Partidului Comunist şi guvernului Moldovei”.

Fotograful ATEM, Albert Simanovski, realizează o fotografie generală a conducătorilor PC al Moldovei cu Nichita Hruşciov. „Albert a făcut mai multe fotografii din care trebuia să monteze una panoramică, după aceea, fotografia a fost expediată la CC, pentru a fi aprobată. Cei de la CC au observat că unul dintre membrii guvernului a apărut de două ori. A fost eliminat. Fotografia a fost trimisă din nou „sus” la aprobare. A doua oară, cei de la CC au observat că toţi demnitarii locali sunt cu pălării pe cap, însă Nichita Hruşciov e cu capul descoperit. Nu le-a plăcut. Au ordonat să i se pună şi înaltului oaspete o pălărie pe cap, s-a făcut şi asta. După ce s-a terminat isteria din redacţie, am trimis paginile din nou spre aprobare la CC, de data asta s-a întâmplat ceva şi mai grav”, îşi aminteşte Tudor Ţopa, responsabil de ediţie în acea seară.

Omul cu două pălării

„Pe la 2 dimineaţa, a început să zbârnâie telefonul. Am fost chemat urgent la tipografie. ‘Ce s-a întâmplat?!’, i-am întrebat. ‘Ardem!’, mi s-a răspuns de la celălalt capăt al firului. Hruşciov a rămas în fotografie cu două pălării: una pe cap şi alta în mână… A doua zi, ziarul a apărut cu întârziere la cititor, ceea ce se întâmpla extrem de rar. Dacă n-ar fi fost observată greşeala, „încercatul leninist” ar fi apărut – în cele 200000 de exemplare ale ziarului! – cu două pălării”, îşi aminteşte Hmelniţki.

„’La Moldova socialistă’ a mai fost o asemenea situaţie. Odată, în paginile ziarului, într-un material primit de la Comitetul Central, Nicolae Ceauşescu, prim-secretar al Partidului Comunist Român, a apărut ca prim-secretar al PCUS (!), vă imaginaţi ce a urmat. Pentru o asemenea greşeală, în timpul lui Stalin, puteai lua un glonte în cap”, spune Tudor Ţopa.

I-au tăiat capul lui Hruşciov

Vizitele lui Hruşciov în RSSM au provocat multă isterie comuniştilor locali. Cea de-a doua care urma să aibă loc la 15 octombrie 1964 a fost pregătită foarte minuţios. Pe Stadionul Republican urmau să defileze în faţa liderului sovietic reprezentanţi ai diferitor ramuri ale economiei. În capul coloanei mergea o maşină cu o fotografie a lui Hruşciov de dimensiune naturală. În seara din ajunul vizitei, 14 octombrie 1964, după încheierea repetiţiilor, doi tipi au urcat în camion şi „i-au tăiat” capul lui Hruşciov cu o beschie. A doua zi, RSSM a fost vizitată de Nikolai Podgornîi. Tipii care „i-au tăiat capul” lui Hruşciov au făcut-o la indicaţia comuniştilor locali, deoarece în aceeaşi zi „încercatul leninist” a fost debarcat. Martorul „retuşării” a fost profesorul universitar Viorel Prisăcaru, pe atunci student la Institutul de Medicină.

The following two tabs change content below.