Cum se protestează în era internetului

 

Anatol Mătăsaru a venit în faţa Procuraturii Generale pentru a-i felicita pe procurori dedicându-le o compoziţie ce prezenta un falus

Fronda în secolul 21: de la sâni goi la falusuri de doi metri

Plimbări cu bicicleta, castaniete, văluri, jogging-uri, cântece, sâni goi, râs isteric şi, ostentativ, falusuri de doi metri, în era internetului, sunt mijloacele cele mai eficiente pentru a protesta împotriva abuzurilor funcţionarilor publici, ale oamenilor politici sau, pur şi simplu, împotriva urii faţă de femei.

Courrierinternational.com a realizat TOP 8 al celor mai originale forme de protest din lume, cu certitudine că acesta nu este exhaustiv, şi asta în primul rând, cel puţin pentru noi, pentru că în acest clasament nu a fost trecut şi Anatol Mătăsaru. JURNAL le va prezenta doar pe unele din acestea, la care îl va adăuga şi pe cunoscutul militant de la noi, Anatol Mătăsaru. Criteriul de bază al acestor forme de protest este non-violenţa. Deşi acestea sunt foarte diferite, toate utilizează internetul, în special pe reţelele de socializare, ca mijloc de promovare, Facebook-ul şi Twitter-ul sunt portavocele lor.

Sâni goi împotriva maşinismului

Militantele Femen au devenit cunoscute în întreaga lume după manifestaţiile de susţinere ale membrelor grupului Pussy Riot, condamnate la doi ani de închisoare pentru „vandalism motivat prin ura religioasă”. Apărut în 2008, acest grup de feministe ucrainene se caracterizează prin faptul că manifestă cu piepturile dezgolite acoperite de fraze şoc. Ele denunţă maşinismul, ura faţă de oameni, prostituţia şi pe misogini.

„Sexextremistele”, cum mai sunt numite, au manifestat în faţa celor mai temuţi lideri ai planetei, în special în faţa preşedintelui rus Vladimir Putin, care, după cum a declarat, are o plăcere deosebită să le privească. Recent, activistele Femen s-au mobilizat pentru a denunţa soarta tunisienei Amina Tyler care, după ce a publicat pe Facebook o fotografie de-a sa cu sânii goi, a fost ameninţată de islamiştii radicali şi arestată de poliţie la 19 mai curent.

Pe 29 mai curent, trei militante Femen au protestat, evident cu sânii goi, în Tunisia fapt pentru care au fost arestate, „pentru diversiune şi insultă a valorilor ţării”. În urma intervenţiei preşedintelui francez, François Hollande, activistele au fost eliberate miercuri seara, în baza dreptului la libera exprimare.

Cu sloganuri ca „Goliciunea este libertate” şi declaraţii de genul: „Manifestaţiile cu sânii goi sunt stindardul rezistenţei femeilor, simbolul că femeia obţine drepturile sale datorită corpului său”, Femen proclamă că faptul de a-ţi scoate hainele în public este cel mai bun mijloc de a atrage atenţia asupra drepturilor femeilor şi că celelalte forme de protest sunt insuficiente şi, astfel, sortite eşecului.

A alerga 1800 de ore pentru învăţământul public

Timp de două luni şi jumătate, studenţi chilieni, unii însoţiţi de membrii familiilor lor, au alergat fără întrerupere în jurul palatului Moneda, sediul preşedinţiei, pentru a apăra învăţământul public. Din mai până în iulie 2011, s-au adunat 4000 de protestatari pentru a alerga 1800 de ore, în ideea de a protesta împotriva acţiunilor întreprinse de ministrul Educaţiei Harald Beyer. În cele din urmă, acesta a fost destituit pe 18 aprilie 2013, „pentru lipsă de onestitate”, ceea ce denunţau studenţii timp de doi ani.

A râde şi a cânta pentru a nu dispera

„Dintre modalităţile posibile de a întrerupe o şedinţă, aceasta e modalitatea cea mai inspirată.” E tot ce a reuşit să spună preşedintele portughez Pedro Passos Coelho când treizeci de cetăţeni, membri ai unei mişcări, au întrerupt unul din discursurile sale în faţa Parlamentului, dar nu în orice fel, ci cântând Grándola Vila Morena, o compoziţie a lui José Afonso, cântec ce a servit ca detonator al „revoluţiei garoafelor” (25 aprilie 1974). Această mişcare, după şase luni de activitate, a reuşit, în martie 2013, să scoată în stradă un milion de portughezi. Membrii acestui grup au mai o organizat un protest notoriu, la mijlocul lunii mai, şi, prin râsete isterice, l-au întrerupt pe Vítor Gaspar, ministrul Economiei, în timp ce acesta susţinea o conferinţă de presă.

Falus de doi metri

Acest top l-ar putea include pe bune şi pe Anatol Mătăsaru. Formele acestuia de protest sunt inedite, fiind transmise nu numai de către instituţiile mass-media din RM, dar şi de cele din străinătate. Ultimul protest al său a fost pe 29 ianuarie, de „Ziua lucrătorului din Procuratură”. El a venit în fața sediului Procuraturii Generale pentru a-i felicita pe procurori dedicându-le o compoziţie ce reprezenta un falus pe care era lipită fotografia lui Marian Lupu. Mătăsaru a protestat astfel împotriva activităţii ineficiente a corpului procurorilor, exprimându-și nemulțumirea față de corupția care persistă în instituțiile de drept.

Atuul său este creativitatea. „Protestele ordinare nu au niciun sens, ele se transformă într-un lătrat, doar creativitatea asigură acţiunilor de protest o anumită eficienţă”, susţine Mătăsaru. Acesta elaborează scenariile „atunci când îl trăsneşte muza”, cu alte cuvinte sunt spontane, şi nu constituie un business, susţine el.

Ilie Gulca

The following two tabs change content below.