Cum se pregătesc vedetele de Paşti

BUCĂTĂRIE // Nicio vedetă nu se pricepe la prepararea păştii

Fiecare dintre noi în aceste zile face coadă la magazine, pieţe, pentru a cumpăra cele mai proaspete produse pentru masa de Paşte. Unele gospodine îşi pregătesc bucatele în condiţii casnice, altele, din lipsă de timp, preferă să le procure. Am discutat cu câteva dintre vedete şi am aflat unde, cu cine şi cum vor întâmpina Sfintele Paşti.

Geta Burlacu a ţinut post şi merge la sfinţit pasca

Artista ne spune că Paştele este foarte aşteptat la ea în familie, deoarece merge cu cei dragi la Cimişlia, la părinţii soţului. Geta nu coace pască din cauza că nu este obişnuită cu aluatul. Cel mai bine la prepararea păştii se pricepe soacra sa. „Încă nu m-am maturizat destul ca să am de-a face cu aluatul, mă pricep cel mai bine la salate, mâncăruri din carne”, menţionează Geta Burlacu (foto).

În acest an, Geta a ţinut post, mărturiseşte că i-a fost foarte uşor să se abţină de la bucatele de frupt. Cântăreaţa va merge la sfinţit pasca şi le va face daruri celor dragi. „Toată lumea merită daruri, copiii mei au pregătit cadouri confecţionate de ei înşişi, lucru pe care îl apreciez foarte mult”, spune cântăreaţa. Artista îşi aminteşte că, în copilărie, mergea la ars anvelope şi că îi era frică să nu ia foc vreo casă, acum, nu mai practică acest obicei.

Pasha Parfeni are metoda lui de a vopsi ouă

Cântăreţul va sărbători Paştele împreună cu părinţii săi la Orhei. Pasha Parfeni (foto) e foarte fericit că, în acest an, vine şi sora sa, Ecaterina, din Germania, pe care nu a văzut-o de ceva timp. Întrebat dacă ştie câte ceva despre tradiţiile pascale, Pasha ne-a spus că pe lângă faptul că merge la sfinţit pasca şi că în noaptea de înviere înconjoară biserica de trei ori la fiecare oră, mai ştie a vopsi şi ouă. Are chiar o metodă aparte, lipeşte câte o frunză de pătrunjel pe ou, îl pune în vopsea, apoi dezlipeşte frunza de pătrunjel, obţinând astfel un ou cu desen. Nu a ţinut post niciodată, deoarece ar trebui să renunţe la muzică, ceea ce este imposibil: „Nu pot să nu cânt 40 de zile, e prea mult, nu pot trăi fără muzică”.

„Frământarea aluatului este foarte complicată”

Irina Bivol (foto) merge de sărbători la părinţi, la Cojuşna, Străşeni. Interpreta spune că, de obicei, merge cu câteva zile înainte de sărbătoare pentru a o ajuta pe mama sa, deja în vârstă, la pregătirile de sărbătoare. „Îmi place, o ajut pe mama la toate, asist cu plăcere când face aluatul pentru pască, dar nu m-aş descurca singură. Frământatul aluatului este un proces foarte complicat, mă întreb de unde mama are atâta putere şi voinţă ca să facă acest lucru. E deja în vârstă, dar nu acceptă niciodată să cumpărăm pască şi cozonac. Cunosc familii în care frământarea aluatului este încredinţată bărbaţilor”, declară interpreta. De pe masa de sărbătoare a familiei Bivol nu va lipsi carnea de miel şi de iepure.

„Pască nu am copt, dar merg să o sfinţesc”

Fraţii Vitalie şi Vasile Advahov (foto) vor petrece Paştele la părinţi, la Bubuieci. În acest an, conducătorii orchestrei municipale „Fraţii Advahov” au lăsat munca deoparte, pentru a sărbători împreună cu familia şi rudele apropiate. „E o sărbătoare frumoasă, sufletească, o sărbătoare de familie”, spune Vasile Advahov. Artistul menţionează că nu a copt niciodată Pască, dar merge să o sfinţească cu mare drag. Familia Advahov va avea pe masa de sărbătoare bucate pregătite de mama lor, care găteşte foarte gustos.

„Ginerele merge la sfinţit pasca”

Zinaida Julea nu coace pască, merge la magazin şi o cumpără pe cea mai proaspătă. Când era acasă, la părinţi, mama artistei le arăta cum se face o pască. Artista vopseşte ouă în diferite culori, iar pe unele scrie cu ceară numele celor dragi ca la masa de sărbătoare fiecare să-şi ciocnească oul său.

La sfinţit pasca merge ginerele interpretei, iar ea şi Zânica urmăresc slujba la geam, locuiesc în apropierea unei biserici. Interpreta este tradiţionalistă şi crede că în ziua de Paşte nu trebuie să te aşezi la o masă cu rânduri de bucate. Paştele nu e o sărbătoare a „ghiftuielii” cu bucate alese, ci o sărbătoare sfântă cu mâncăruri tradiţionale precum răcitura şi sarmalele.

Zinaida Julea declară că nu ţine post, deoarece, în copilărie, a ţinut toate posturile. „Mama mea era tare credincioasă şi la noi în familie se ţineau toate posturile, chiar şi în ziua unui sfânt se postea”, îşi aminteşte Julea.

Artista transmite un mesaj de felicitare tuturor cititorilor JURNALULUI: „Fie ca lumina cerească să coboare în sufletele tuturor creştinilor. Paşte Fericit!”.

Carolina CHIRILESCU

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)