Cum se poate clasa pe locul doi naţionala Moldovei // INTERVIU

Strategia lui Caras: Anglia, Muntenegru, Polonia şi Ucraina vor face greşeli şi se vor încurca reciproc

Selecţionerul Ion Caras continuă să fie optimist în ceea ce priveşte şansele naţionalei Moldovei de a prinde cel puţin locul trei în grupa preliminară a Campionatului Mondial din Brazilia. Mai mult, acesta este convins că şi locul doi ar putea fi obţinut, deoarece adversarele din grupă – Anglia, Muntenegru, Polonia şi Ucraina – vor face greşeli şi se vor încurca reciproc. Astfel, cu multă dăruire de sine şi cu mult noroc, Epureanu&Co ar putea profita şi, la finele anului viitor,  ar putea prinde un loc la baraj. Despre acest scenariu optimist şi despre multe alte lucruri interesante aflaţi din interviul exclusiv acordat de Ion Caras pentru JURNAL de Chişinău.

 

– Domnule Caras, a trecut ceva timp de la ultimul meci din aceste preliminarii, aţi putea spune la rece ce s-a întâmplat, unde s-a greşit, dacă se putea mai mult?

 

Dacă vorbim despre punctele acumulate, pot afirma că nu sunt mulţumit. Cred că am fi putut obţine cel puţin un punct cu Polonia. Grupa noastră este foarte puternică, iar Anglia, Muntenegru, Polonia şi Ucraina au drept obiectiv calificarea la turneul final. Aceste echipe se vor încurca reciproc, iar noi trebuie să profităm. Cu dăruire de sine şi noroc, putem urca în clasament.

 

– Vreţi să spuneţi că e posibil să încheiem preliminariile pe locul trei?

 

Cel puţin locul trei. Cred că putem termina preliminariile şi pe locul doi. Sunt optimist în acest sens. Nu regret că am spus după meciul cu San Marino că, cel puţin, vom tripla punctele acumulate până acum. Înţeleg că aşteptările suporterilor sunt foarte mari şi, din această cauză, echipa a fost criticată.

 

– În opinia mea, aceste aşteptări au apărut în urma declaraţiilor dvs. foarte optimiste?

 

Aveţi dreptate. Însă cred că, după golurile marcare în meciul cu San Marino, lucrurile se vor schimba în bine. Bariera psihologică va dispărea.

 

– Pe ce se bazează acest optimism?

 

Nu vă pot da o explicaţie, însă continuu să cred în jucătorii pe care îi am. Sunt de acord că în meciul cu Anglia au jucat foarte prost, dar ştiu că este o echipă unită, cu jucători maturi, care-şi doresc să obţină rezultate şi la naţională.

 

– Foarte mulţi vă critică pentru faptul că nu întineriţi lotul, inclusiv secundul Ion Testimiţanu şi preşedintele FMF, Pavel Ciobanu.

 

Atitudinea lui Testimiţanu se explică prin faptul că era foarte supărat după meciul cu Anglia. Nu m-am certat cu el, de asemenea, Pavel Ciobanu îşi doreşte întinerirea lotului pentru preliminariile EURO 2016, vrea ca naţionala să se califice în finala acestei competiţii. Înţeleg aceste critici, însă nu am vrut să risc în meciul cu San Marino, să chem băieţii care şi-au încheiat socotelile la Under 21. Evident că lucrurile se vor schimba acum. Cu siguranţă că îi voi convoca pe Radu Gânsari, Artur Ioniţă, Anatol Cheptine. Dar asta nu înseamnă că voi renunţa la jucători cu experienţă ca Stanislav Ivanov – un mare caracter.

 

–                  Pot fi numiţi jucători de mare caracter Ivanov şi Covalciuc care au refuzat echipa naţională?

 

Pe Covalciuc am mizat pentru că a fost unul dintre cei mai buni în meciurile cu Belarus, Venezuela, El Salvador şi chiar cu Albania. A jucat prost cu Anglia şi Ucraina. Dacă ne referim la faptul că au refuzat naţionala la un moment dat, nu e numai problema lor, ci şi a cluburilor care le impun astfel de condiţii. Ei riscă să fie daţi afară.

 

–                  Petru Racu a rămas fără echipă din acelaşi motiv…

 

Aveţi perfectă dreptate în cazul lui Racu, e un exemplu demn de urmat.

 

–                  De ce stranierii dau totul pe teren la echipele de club, iar la naţională joacă cum joacă, în special cei din linia de atac. Dvs. credeţi în ei, iar ei nu justifică încrederea dvs.

 

Nu mi-au înşelat încrederea. E o problemă aici. Acelaşi Picuşciac marchează la echipa de club, iar la naţională nu. Totuşi cred că va începe să dea goluri. O să vedeţi în meciurile următoare că echipa va arăta cu totul altfel. Mai sunt încă şase meciuri.

 

–                  Pavel Ciobanu a anunţat că se va implica de acum încolo la echipa naţională. Cum veţi proceda în cazul în care dl Ciobanu vă va indica ce jucători să introduceţi în primul 11?

 

Preşedintele nu s-a implicat niciodată în alcătuirea echipei şi nu cred că o va face. Îl înţeleg că vrea o echipă cu care să atace o eventuală calificare la EURO 2016, dar nu putem schimba totul peste noapte. Voi întineri lotul, însă jucătorii mai tineri trebuie să se adapteze. Echipa pe care o am acum la dispoziţie nu este formată din „bătrâni”. Sunt jucători aflaţi la vârsta în care se obţin performanţe.

 

–                  De ce nu au demonstrat asta în ultimul an?

 

Cred că nu le-a ieşit jocul. Acum, după meciul bun cu Ucraina şi victoria cu San Marino, lucrurile se vor schimba semnificativ.

 

– Echipei naţionale îi lipseşte un coordonator de joc. De ce nu recurgeţi la naturalizarea unui asemenea jucător?

 

Nu sunt împotriva naturalizării. Dacă ar fi fost un George Florescu, cu siguranţă că aş fi venit cu o asemenea propunere la adresa conducerii FMF. Ca să fiu sincer, nu văd acum în campionatul intern un jucător care ar putea fi naturalizat. Dacă va apărea un asemenea jucător, care, în plus, îşi va dori să joace sub culorile tricolorului, mă voi gândi. E important ca jucătorul respectiv să vină cu iniţiativa.

 

– Domnule Caras, în cazul lui Haciaturov, federaţia armeană a venit cu propunerea, şi nu jucătorul.

 

În cazul Haciaturov, de altfel, un jucător bun, lucrurile stau un pic altfel. El ar fi putut fi chemat la naţionala noastră, însă acum am în lot 5-6 fundaşi centrali foarte buni. Unii dintre aceştia joacă la naţională pe dreapta şi stânga. Din acest motiv, nu l-am convocat până acum.

 

–                  Pe 14 noiembrie, naţionala nu a jucat niciun meci amical. La începutul anului viitor sunt programate amicale? 

 

Din păcate, pe 14 noiembrie, nu am jucat niciun meci, chiar dacă mi-am dorit foarte mult acest lucru. Se preconiza să jucăm cu naţionala divizionară din România. În cele din urmă, partea română nu a dat curs acestei solicitări şi totul a picat.

 

–                  Dar în iarnă va fi măcar un meci amical sau un cantonament al echipei naţionale?

 

Pot să vă comunic că pe 6 februarie vom disputa un meci amical cu o naţională foarte puternică din Europa.

 

–                  Puteţi să ne dezvăluiţi despre ce echipă e vorba?

 

Deocamdată se poartă discuţii. Ceea ce pot să vă spun e că se negociază cu trei echipe. Una din ele a jucat la EURO 2012, iar celelalte două au şanse să se califice la CM 2014. S-ar putea să avem şi două amicale în februarie. Vrem să fim în formă bună pentru partida din martie cu Muntenegru.

 

–                  Pe cine vedeţi fotbalistul anului în Republica Moldova, deoarece pe 7 decembrie va avea loc Gala Fotbalului Moldovenesc?

 

O întrebare foarte dificilă. Din păcate, nu am văzut anul acesta un jucător care ar ieşi în evidenţă. Ar putea fi Igor Armaş, care a avut evoluţii bune la echipa de club, ar putea fi şi Sandu Epureanu, care, de asemenea, s-a impus la clubul său. Vom vedea. Repet, anul acesta, nu poţi da un nume fără să te gândeşti.

 

–                  Vă mulţumim.    

 

Interviu realizat de Vitalie Hadei