Cum se obţine o licenţă de avocat în Republica Moldova

În timp ce unii jurişti care au susţinut anul acesta examenele pentru obţinerea licenţei de avocat susţin că modul de desfăşurare a examenelor de licenţă nu se respectă conform regulamentului şi că licenţa o obţin mai ales cei care au pile şi bani, membrii Comisiei de Licenţiere a profesiei de avocat sunt de părerea că modalitatea de desfăşurare a probelor recente pentru obţinerea licenţei de avocat s-a respectat fără nicio abatere, fără pile şi bani.

Victoria POPA

„Visul meu din copilărie era să devin avocat şi, din păcate, mi-am urmat chemarea”, ne spune o tânără din Chişinău, în vârstă de 24 de ani, căreia îi păstrăm anonimatul. A obţinut licenţa de jurist cu note maxime, prin cunoştinţe şi muncă asiduă, la care şi-au pus umărul şi părinţii ei. Din salariul şi munca de intelectuali prost plătiţi, aceştia au achitat taxele de studii, câte opt mii de lei anual, şi taxa la studiile de master – 15 000 de lei pe an. Spune „din păcate” pentru că nu şi-a obţinut licenţa în avocatură şi a rămas foarte dezamăgită de modul de obţinere a acesteia şi de procedura de organizare a examenelor.

După ce şi-a depus dosarul şi suma de 500 sute de lei – taxa conform Legii cu privire la avocatură, la Uniunea avocaţilor din RM (UARM), a fost acceptată ca avocat stagiar în anul 2010. Timp de un an, a făcut stagiul la biroul unui avocat. «Am avut dosarele mele, printre care şi unele pe care le-am câştigat. După un an de zile am depus dosarul cu acte şi o mie de lei în contul UARM pentru a susţine examenele de licenţă de avocat. Apropo, fiecare stagiar achită la birouri, neoficial, câte 400, 500 şi chiar 1000 de euro pentru anul de stagiu – zise „cheltuieli de birou”», a adăugat ea.

De la juristă mai aflăm că recent formata Comisie de Licenţiere a profesiei de avocat, în componenţa căreia intră unsprezece persoane, n-a respectat întocmai regulamentul cu privire la buna desfăşurare a probei scrise. „Speţele propuse spre examinare conţineau diverse greşeli, fapt ce a dus la numeroase confuzii în rândul stagiarilor şi la numeroase erori în soluţionarea lor”, opinează tânăra.

Sursa noastră ne-a mai spus că printre iregularităţile constatate de ea este şi faptul că între membrii comisiei şi avocaţii stagiari există relaţii de rudenie.

Ea este nemulţumită şi de procedura de evaluare a lucrărilor la proba scrisă. În extrasul din rezultatele examenului de calificare a profesiei de avocat din 17-18 noiembrie nu sunt indicate expres notele generale, date de fiecare membru al Comisiei de Licenţiere. „Eu am fost apreciata cu trei note de opt, restul notelor fiind mai mici de opt, fără a cunoaşte însă media generală”, ni s-a confesat ea. Rugat de JURNAL să se refere la procedura de anunţare a rezultatelor, avocatul Veaceslav Gribincea ne-a spus: „Potrivit regulamentului, nota medie alcătuită din notele membrilor comisiei se făcea publică în anii precedenţi, iar borderourile se dădeau candidaţilor la solicitare”, a comunicat pentru JURNAL.

Stagiara nu este unica persoană indignată de modul de desfăşurare şi organizare a examenelor de obţinere a licenţei de avocat în RM. Atât ea, cât şi alţi colegi vor ataca în instanţă procedura de organizare a examenelor. O parte din stagiarii care nu au trecut probele s-au împăcat cu ideea că lucrurile nu pot fi corectate şi nu le rămâne decât să susţină repetat examenele peste jumătate de an (plătind din nou toate taxele!).

„În RM nu sunt apreciate cunoştinţele, ci doar pilele şi valorile materiale”

Jurista mai spune că cel mai neplăcut lucru este faptul că obţin licenţa mai mulţi stagiari care nu au nevoie de această profesie, transformând avocatura într-o activitate de antreprenoriat, fapt ce contravine Legii cu privire la avocatură. Interlocutoarea mea a mai menţionat că „în Republica Moldova nu sunt apreciate cunoştinţele, ci doar pilele şi valorile materiale, fapt ce contravine o dată în plus bunelor moravuri, specifice profesiei de avocat. Or, avocatura care se proclamă a fi independentă devine încă un pilon corupt din justiţia Republicii Moldova”.

Întrebată de JURNAL cum s-au desfăşurat anul acesta probele pentru obţinerea licenţei de avocat, preşedinta Comisiei de licenţiere a profesiei de avocat, Nina Lozan, ne-a spus că modul de organizare a examenelor a fost corect, cu respectarea tuturor normelor. La fel şi evaluarea a fost făcută echidistant de către toţi membrii comisiei. Potrivit avocatei Lozan, lucrările au fost codificate. Întrebată de ce una şi aceeaşi lucrare a fost apreciată de unii membri ai comisiei cu nota 9, iar de altul cu nota 3, Nina Lozan ne-a răspuns cu o altă întrebare: „Cum poate într-o instanţă de judecată din cinci judecători unul să aibă o altă părere faţă de ceilalţi patru?”, zicând că acelaşi lucru e şi cu notele de evaluare.

„La avocaţi licenţa este acordată pe viaţă”

De aceeaşi părere este şi Natalia Moloşag, membră a comisiei. Avocata a spus că unica abatere a fost frigul din aula în care a avut loc proba scrisă. „Era foarte frig, stagiarii suflau în stilou ca să scrie şi nici nu li s-a permis să părăsească aula în timpul examenului care a durat trei ore”.

Răspunzând la întrebarea JURNALULUI cât de sigur e cetăţeanul RM că, apelând la serviciile judiciare acordate de avocaţii din Moldova, va beneficia de o asistenţă juridică profesionistă şi echidistantă, Ion Guzun, coordonator de program la Centrul de Resurse Juridice din Moldova, a comunicat că nu are nicio siguranţă. „La avocaţi licenţa este acordată pe viaţă, fără a se califica pe parcursul activităţii de avocat”, a conchis Guzun.

Avocatul Veaceslav Gribincea este de părerea că, după examene, există mereu nemulţumiri. Acesta este sigur că lucrările sunt codificate, căci altfel nu se poate, „pentru că şi eu am fost anul trecut membru al Comisiei de Licenţiere”. Referindu-se la discrepanţa dintre notele date de comisie, avocatul spune că problema apare din cauza că nu există nişte criterii de evaluare bine stabilite.

Din 275 de avocaţi stagiari, anul acesta au obţinut licenţa de avocat 81 de jurişti.

În privinţa calităţii acordării serviciilor juridice de către avocaţii moldoveni, în cazul unora, acestea lasă de dorit, crede Gribincea. Juristul notează că noii avocaţi sunt mai pregătiţi şi mai apţi pentru un proces de judecată decât cei cu practică, şi asta o spun judecătorii. Azi examenele la obţinerea licenţei sunt mult mai grele ca acum un deceniu.

„Examenul a avut loc în blocul administrativ al USM, într-o sală de lectură. Era foarte frig, stiloul nu scria, îmbrăcaţi în paltoane, timp de trei ore am dat răspuns la trei speţe. O organizare total proastă în pofida faptului că fiecare competitor a depus în contul Uniunii suma de 1000 de lei”, se indignează jurista.

The following two tabs change content below.
Victoria Popa

Victoria Popa

Victoria Popa

Ultimele articole de Victoria Popa (vezi toate)