Cum se „apără” luptătorul Şoltoianu?

CRIMĂ // „De tras am tras, dar nu sunt vinovat”

22 septembrie 2011, Ion Stratulat a fost petrecut pe ultimul drum, fiind înmormântat în Cimitirul Central Ortodox din strada Armenească. Ion Şoltoianu, principalul suspect în cazul omorului lui Stratulat, a fost dus la Judecătoria Centru. La solicitarea procurorilor, el a fost pus sub învinuire şi i-a fost prelungit mandatul de arest încă pentru 30 de zile. „De tras am tras, dar nu sunt vinovat. El a vrut să mă împuşte”, astfel explică Şoltoianu motivul de ce, pe 19 septembrie, l-a împuşcat mortal pe Stratulat, ginerele generalului Alexei.

Svetlana PANŢA

Zeci de maşini luxoase parcate în faţa cimitirului, bărbaţi păziţi de bodyguarzi şi femei îndurerate printre care o văd şi pe Marina, înconjurată de câteva prietene care încerc să o încurajeze. „Scoate-ţi basmaua de doliu din cap, pune-o la gât şi du-te şi tu acolo. Trebuie să fii alături de el”, spun tinerele Marinei care nu îndrăzneşte să intre în biserică pentru a nu da ochii cu fosta soţie a lui Ion Stratulat.

Amintim că, pe 19 septembrie, Marina s-a apropiat de terasa unde avea stabilită întâlnire cu iubitul ei, Ion Stratulat. Însă n-a fost să fie. Ea a descoperit corpul neînsufleţit al bărbatului. Mai târziu, s-a apropiat şi soţia acestuia, care era cât pe ce să se ia la bătaie cu amanta soţului său, Marina. „De ce te-ai băgat în familia noastră? Doar ştiai că este căsătorit”, striga Elena Stratulat, fiica generalului Nicolae Alexei. La înmormântare a fost prezent şi generalul Alexei, el rămâne pe poziţia că ginerele său a fost omorât la comandă.

Solicitat de JURNAL, avocatul lui Şoltoianu, Petru Ursu, a menţionat că clientul său, campion mondial la kickboxing, a fost nevoit să scoată arma pentru că a fost ameninţat cu moartea de către Stratulat. „Şoltoianu a acţionat în legitimă apărare”, susţine avocatul. Un caz similar a avut loc acum nouă ani, atunci Şoltoianu a împuşcat în cap o autoritate criminală, însă instanţa de judecată a decis că Şoltoianu a acţionat în legitimă apărare. Şi atunci Petru Ursu l-a apărat în instanţă pe Şoltoianu, şi atunci arma din care a tras ultimul era un pistol de model TT.

„Ambii aveau armă”

21 septembrie 2011 aflăm mai multe detalii despre comiterea infracţiunii. Alexandru Jizdan, şeful DGSO, anunţă că Şoltoianu a fost reţinut pe 20 septembrie la Varniţa. Asupra lui a fost depistat pistolul din care a tras în Stratulat. „Stratulat şi Şoltoianu aveau ambii arme asupra lor pe care le deţineau legal”, a menţionat şeful DGSO. „Vă mai spun încă o dată. Şoltoianu nu a fost reţinut. El s-a predat”, a subliniat Petru Ursu. Avocatul insistă asupra acestui fapt, deoarece în cazul în care infractorul se predă forţelor de ordine, pedeapsa nu este atât de dură, susţine avocatul Gheorghe Morari.

20 septembrie 2011 Ion Şoltoianu este audiat de procurori timp de cinci ore la Comisariatul General de Poliţie. Potrivit lui Adrian Jovmir, şeful serviciului de presă al CGP, în urma percheziţiei făcute la domiciliul lui Şoltoianu, au fost depistate un automat Kalaşnikov şi un revolver cu amortizator, arme pe care le deţinea ilegal. „După mai multe tratative cu Şoltoianu, acesta a spus că se predă forţelor de ordine. Nu vă pot spune unde a anume a fost reţinut. Dar, pe moment, se află în izolatorul CGP pentru 72 de ore”, a declarat Jovmir.

19 septembrie 2011, după câteva ore de la comiterea crimei, potrivit procurorului municipiului Chişinău, Ion Diacov, principalul suspect în asasinarea lui Stratulat a fost reţinut, deşi potrivit reprezentanţilor Procuraturii Generale, Şoltoianu a fost reţinut pe 20 septembrie, în jurul orei 14. „Nu vă mai pot spune nimic. Dosarul a fost luat la Procuratura Generală”, a conchis procurorul municipiului Chişinău.

Amintim că pe 19 septembrie, ora 12.40, aflându-se la o terasă de lângă teatrul „Licurici”, Ion Şoltoianu l-a împuşcat mortal pe Ion Stratulat. „Erau trei la o masă. La un moment dat, unul din bărbaţi s-a dus la WC. Cei doi care au rămas la masă au început să se certe după care Stratulat s-a năpustit peste Şoltoianu şi am auzit trei împuşcături. Şoltoianu a tras în Stratulat de două ori în piept şi o dată în cap. Apoi a urcat într-o maşină, unde mai era un bărbat, şi a plecat. Era foarte calm”, îşi aminteşte un bărbat care a văzut scena de groază.

12 septembrie 2011 Ion Stratulat a sărbătorit 39 de ani de la naştere. Fostul poliţist avea trei copii.

The following two tabs change content below.