Cum se „relaxează” politicienii

VOLUNTARIAT // Comuniştii au refuzat să dea o mână de ajutor persoanelor cu nevoi speciale

Sătui de atâta politică, deputaţi din mai multe partide au acceptat invitaţia Asociaţiei „Motivaţia” şi s-au pus pe treabă – bărbaţii au amenajat un loc pentru cărucioarele cu rotile ale persoanelor cu dizabilităţi, iar doamnele au gătit plăcinte. „Este o relaxare”, a spus Marian Lupu, nivelând cu lopata pietrişul. „Suntem mereu cu gândurile la legi, la parlament şi la chestiuni de acest gen! Acum mă voi calma puţin. Mă liniştesc atunci când fac mâncare”, a menţionat Corina Fusu, deputat PL.

„Când vom mai avea ocazia să-l vedem pe preşedinte cu lopata în mână?!”, a exclamat Vadim, un tânăr imobilizat pe un scaun cu rotile, beneficiar al centrului de orientare vocaţională al Asociaţiei „Motivaţia” din oraşul Vadul lui Vodă. Cu puţină întârziere, politicienii, îmbrăcaţi în haine de lucru şi cu cizme în picioare, au bătut la uşa centrului. După o mică excursie, Marian Lupu şi deputatul PL Vlad Lupan şi-au suflecat mânicile şi, timp de o oră, au amenajat locul destinat cărucioarelor cu rotile.

Cizmele lui Lupu

Politicienii se bucurau când jurnaliştii îi opreau din lucru pentru a le adresa întrebări. „Am avut mereu cizme. Le încălţam când plecam la ţară, la bunici, pe drumurile cam cu glod”, a declarat pentru JURNAL preşedintele parlamentului, Marian Lupu.

I-a trebuit ceva timp ca să-şi amintească când ultima dată a muncit fizic. „Am ajutat un prieten la casă nouă. Nu era o muncă de acest gen. L-am ajutat să asambleze mobilă. A fost cam demultişor, cu vreun an în urmă”, a spus într-un final Lupu, rezemându-se de lopată. I-am urat preşedintelui „Spor la muncă” şi m-am îndreptat spre bucătărie unde gospodinele Corina Fusu şi Liliana Palihovici pregăteau plăcinte.

O geantă roşie pentru preşedinte

„Sunt foarte gustoase”, a spus Cornel, primul care a avut curajul să guste plăcintele făcute de politiciene. În cadrul centrului, tinerii cu nevoi speciale beneficiază de cursuri de frizerie, cusătorie, secretariat etc. ca ulterior să se poată angaja.

Antoniţa Fonari, secretar general al Consiliului ONG-ului, le-a mulţumit politicienilor şi le-a înmânat câte o geantă: „Geanta albastră este pentru Corina Fusu din PL, geanta verde  – pentru Liliana Palihovici din PLDM… ” „Dar geanta roşie pentru cine e?”, am întrerupt-o pe Antoniţa. Fonari a tăcut şi i-a dat-o lui Lupu.

Lupu: „Au revoir!”

Politicienii au mulţumit pentru că li s-a oferit posibilitatea de a face voluntariat. „Am adus 13 seturi de tacâmuri”, a menţionat Liliana Palihovici, vicepreşedintele parlamentului. Lupu, la rândul său, a promis că, în decursul săptămânii, va aduce cele patru calculatoare de care au nevoie beneficiarii centrului. La final, Lupu le-a spus tuturor la revedere, iar pentru Susane, o voluntară din Belgia care predă engleza în cadrul centrului, preşedintele a exclamat „Au revoir!”.

Lupu s-a simţit incomod pe scaunul cu rotile, dar nu s-a lăsat până a aruncat cinci mingi la rând în coşul de baschet.

„E pentru prima dată când practic un asemenea gen de activitate. Ori te duci în sala de sport, ori vii aici – e acelaşi lucru”, a încheiat Lupu. A mai subliniat că, pe 16 aprilie, parlamentarii se vor deplasa la rezervaţia „Codru” pentru a planta arbori.


Poftiţi la masă! Palihovici mi-a destăinuit reţeta de lipire a plăcintelor pe care a învăţat-o de la mamă sa.


Reţeta de la vicepreşedintele parlamentului

Pentru mine, e simplu. Tai marginea aluatului în patru părţi în cruce. Le mai tai o dată şi iar le unesc în cruce. Pe rând, le unesc şi le fac rotunde. Le pun la copt cu partea cu mai multe straturi.” Nu am înţeles nimic, dar plăcinta era bună. „Am făcut plăcinte cu două săptămâni în urmă. Copiilor mei le plac plăcintele cu vişină”, a spus mândră de sine Palihovici.

Discuţia dintre Fonari, Lupu şi Lupan

– I-am chemat şi pe comunişti, dar după ce ne-au numit idioţi m-am blocat şi nu am mai insistat. Iar dl Tkaciuk ne-a aruncat chiloţii pe jos în parlament, se plânge Antoniţa Fonari.

– El nu are nevoie de chiloţi, nu-i poartă, a replicat Lupan.

– Dacă fumează prea mult… a subliniat Fonari

– Eu m-am lăsat de fumat. Nu mai fumez nici ţigări electronice, a spus mândru Marian Lupu

Svetlana Panţa

The following two tabs change content below.