Cum scapi de obiceiurile proaste

BENEFICII // Ce avantaje ai dacă renunţi la ţigări, băutură şi dai burta jos

Viaţa noastră, în special perioada cuprinsă între 15 şi 30 de ani, este plină de obiceiuri proaste care, după o vreme, se vor resimţi în starea de sănătate. Dacă ne dorim ca, odată trecuţi de 30 de ani, speranţa noastră de viaţă să crească, atunci trebuie să renunţăm la aceste obiceiuri, decizie care ne poate aduce multe beneficii.

Fumatul

Cei care au început să fumeze din facultate sau chiar mai devreme, încă din liceu, şi au ajuns la vârsta de 30-40 de ani trebuie să ştie că şi în acest moment nu este târziu să renunţe la ţigări. Studiile arată că cei care renunţă la fumat şi au vârsta cuprinsă între 30 şi 45 de ani vor simţi imediat beneficiile.
Astfel, riscul de a suferi atacuri de cord, de hipertensiune sau boli cardiace este mult mai scăzut. Societatea Americană de Luptă Împotriva Cancerului a stabilit că la trei luni după ce renunţi la fumat funcţiile plămânilor şi circulaţia se îmbunătăţesc considerabil, iar după un an fără ţigări şansele de a te îmbolnăvi de inimă şi de a suferi boli coronariene scad cu 50 la sută.

Băutura

Dacă regreţi anii în care ai băut în exces, beţiile din vremea studenţiei sau dacă acum ţi se pare că bei prea mult, este momentul să te opreşti. Specialiştii recunosc că organismul afectat de alcool nu se mai poate reface în totalitate, dar îţi poţi ajuta ficatul să se însănătoşească ceea ce îţi va asigura o stare generală de sănătate mult mai bună.

„Consumul de alcool duce la acoperirea ficatului cu un strat de grăsime obligându-l, astfel, să muncească mai mult”, spune Carlos Tirado, şeful unui centru de dezalcoolizare din Dallas, iar cei care decid să renunţe la băutură trebuie să ştie că recuperarea funcţiilor ficatului este un proces îndelungat. „Îţi ajuţi ficatul printr-o dietă lipsită de grăsimi, bogată în fructe şi legume”, spune acelaşi Carlos Tirado, care ne asigură că în aceste condiţii ficatul se va reface aproape în totalitate.

Burta

O altă mare problemă cu care se confruntă din ce în ce mai multe persoane din categoria de vârstă 30-45 de ani este supraponderabilitatea. Obezitatea, mai exact, face ravagii în organism. În SUA, spre exemplu, supraponderabilitatea este principala cauză a deceselor în rândul femeilor, şi una din principalele cauze de deces în rândul bărbaţilor.

„Dacă eşti gras şi ai fost diagnosticat cu probleme cardiovasculare, nu este ca şi cum ai fi condamnat la moarte”, spun cei de la yahoo.health.com, pentru că încă te poţi salva. Dar pentru a realiza acest lucru trebuie să slăbeşti. „Dacă pierzi greutate, cu ajutorul unei diete şi a unui program de exerciţii, reduci, dramatic, posibilitatea de a suferi un infarct şi apariţia unor boli coronariene. Mai mult, dacă slăbeşti, îţi îmbunătăţeşti şi profilul colesterolului, ceea ce reduce riscul de a suferi rupturi de artere, obturarea acestora, ceea ce ar duce, inevitabil, la un infarct.

The following two tabs change content below.