Cum să-ţi alegi o meserie de succes

95% din absolvenţii Liceului profesional nr. 1 din Chişinău sunt angajaţi

De la începutul acestei luni, absolvenţii gimnaziilor îşi depun actele pentru a fi admişi în şcolile profesionale şi colegii. La Liceul profesional nr. 1 din Chişinău, admiterea este în toi. În ultimii trei ani, meseria de bucătar este cea mai solicitată. Anul curent, conform planului de învăţământ, liceul dispune de 540 de locuri la toate meseriile. În total, la această instituţie de învăţământ îşi fac studiile peste 1100 de elevi.

Joi, 11 iulie, ora 10:40. Ajunşi în faţa liceului, o femeie de serviciu ne îndreaptă spre uşa din spate. Când am întrebat-o pe unde să mergem, s-a răzgândit pe loc şi ne-a permis să intrăm la parter. În interior se simte aerul răcoros al încăperii amenajate cu zeci de flori de cameră. Pe un panou e tipărită poezia lui Mihai Eminescu „Ţara mea de glorii, ţara mea de dor” însoţită de imagini înrămate cu Cetatea Sorocii, Monumentul Ştefan cel Mare şi Sfânt, Parlamentul R. Moldova şi un peisaj al localităţii Butuceni, raionul Orhei.

La uşa unei săli de clasă, 13 adolescenţi însoţiţi de părinţi, fraţi mai mari, îşi aşteaptă rândul să-şi depună actele la una din specialităţile propuse de liceu.

O profesie, o bucată de pâine

Afară, lângă panoul informativ, Alexandru Ţâmbaliuc cu mama sa, din Hârbovăţ, Călăraşi, se sfătuie la ce specialitate să depună actele, tânărul vrea să se facă barman sau chelner. Mamă-sa îl lasă să-şi aleagă singur profesia. A absolvit clasele de gimnaziu ale Liceului Teoretic din Hârjauca, cu media 7,93. Femeia mai are o fiică, Ecaterina Ţâmbaliuc, care a absolvit Liceul profesional nr.1 anul acesta şi lucrează de două zile în calitate de barman. „Şcoala este bună, vreau ca şi feciorul să înveţe aici. Anii trec, dar ei trebuie să aibă o meserie pentru a-şi câştiga o bucată de pâine”, mărturiseşte femeia, bucătăreasă la Mănăstirea Hârbovăţ.

Copii rămaşi singuri acasă

Fraţii Elena şi Gheorghe din Doltu, Făleşti, îşi aşteaptă rândul să depună actele. Elena are 19 ani, este cel mai mare copil la părinţi, studiază contabilitatea la Universitatea Agrară de Stat din Moldova. Şi pentru că părinţii muncesc peste hotare, în capitala Rusiei, Elena este responsabilă de tot, inclusiv de înmatricularea la studii a fratelui mai mic, care a absolvit gimnaziul cu media 8,93.

„Vreau să mă fac bucătar, îmi place să pregătesc bucate. Şi vreau un serviciu bun ca să le uşurez viaţa părinţilor mei”, spune băiatul în vârstă de 15 ani. „Aş vrea să fac şi studii superioare în domeniul alimentaţiei, însă viaţa îmi va arăta”, spune Gheorghe.

În timpul discuţiilor cu candidaţii, se apropie de noi directoarea Liceului, Viorica Dobândă. Aceasta ne informează că, în instituţia pe care o administrează, elevii pot fi înmatriculaţi în baza studiilor gimnaziale. Pentru grupele profesionale, termenul de studii este de trei ani; pentru grupele de meserii, în baza studiilor de şcoală de cultură generală şi liceu, termenul de studii este un an; pentru grupele de meserii, în baza studiilor gimnaziale, studiile durează de asemenea un an.

Profesia de bucătar, tot mai solicitată

Astfel, elevii îşi pot alege profesiile de bucătar, recepţioner, control/casier, chelner, însoţitor de grup turistic, vânzător de produse alimentare / nealimentare, cofetar, brutar. „Cea mai solicitată profesie este cea de bucătar, avem categoriile 3 şi 4. Elevii studiază bucătăria naţională, cea internaţională şi alimentaţia dietetică. La această profesie există şi admitere în bază de taxă, avem doar trei grupe – 75 de elevi, cu termenul de studii de un an; taxa de studii constituie 3200 de lei. Elevii vor fi selectaţi în bază de concurs, deoarece avem deja 91 de cereri.

„Se ia în calcul 30% media de la examene şi 70% media anuală la patru discipline. La fiecare specialitate, disciplinele diferă. La cea de bucătar se calculează media la matematică, fizică, chimie, biologie”, explică Lidia Gornea, profesoară, membru al Comisiei de admitere.

Potrivit acesteia, în comparaţie cu anii precedenţi, notele elevilor sunt mult mai slabe. „Anii trecuţi, aveam medii şi peste 9. Acum însă marea majoritate vin cu medii de 5–6. La profesii, majoritatea sunt buni, însă, în ce priveşte programa generală, e mai greu”, spune profesoara. Directoarea încearcă să ne convingă că şcolile profesionale sunt binevenite în sistemul nostru educaţional.

De la Viorica Dobândă mai aflăm că în planul de înmatriculare pentru anul de studii 2013–2014 sunt rezervate 540 de locuri. „De la 1 iulie până acum, au depus actele 207 elevi. Vin copii şi vin. Avem o reputaţie bună. Cei 65 de profesori sunt calificaţi, au grade didactice, nu avem fluctuaţii de cadre, este un colectiv stabil”.

„Avem elevi foarte buni”

Lidia Gonea mai spune că, în instituţia în care lucrează, rezultatele sunt bune la învăţătură. Grupele liceale care au susţinut bacul au o promovabilitate de 92%. „Avem elevi foarte buni care ar dori să-şi continue studiile”, spune ea pe o notă tristă. După spusele ei, în cadrul instituţiei au existat până în acest an şi grupe de liceu experimentale.

Directoarea este de părerea că liceul profesional este mai avantajat în comparaţie cu cel teoretic, deoarece îţi oferă o meserie. La intrarea în liceu l-am întâlnit pe Roman Fiodorov. Tânărul a absolvit anul acesta Liceul profesional nr. 1 unde, timp de trei ani, a învăţat meseria de bucătar. „Sunt mulţumit de studii, lucrez deja, am un salariu de 3 mii de lei, care se achită pe o oră, încep cu 15 lei şi poate ajung până la 18,50”, ne spune băiatul în timp ce discută cu prietena sa, care a făcut cursuri de chelner la aceeaşi instituţie.

95% din absolvenţii liceului sunt angajaţi

Realitatea arată că circa 95% din absolvenţii liceului profesional sunt angajaţi. Elevii liceului sunt cazaţi în două cămine bine amenajate, unul este dotat cu mobilă nouă. „Avem condiţii bune. Copiii sunt alimentaţi la cantină, au burse în valoare de 300 de lei, indiferent de reuşită, şi un prânz gratuit în valoare de zece lei. Taxa lunară pentru cămin este de 120 de lei, una simbolică”, crede directoarea.

„Unica problemă este că nu avem ieşire la facultate, nu avem grupe de liceu. Am tins mereu să creăm o imagine bună învăţământului profesional şi să atragem copii buni. Anul trecut, când erau grupe de liceu, veneau şi elevi cu media 9, 10. Acum însă, când vin şi le spun că nu avem grupe de liceu, pleacă în altă parte. Liceele experimentale aveau drept scop ca elevii din învăţământul profesional să aibă acces la facultate. Acum nu mai avem”, ne comunică cu regret Viorica Dobândă.

Victoria POPA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

The following two tabs change content below.