Cum să te căpătuieşti cu 50 de milioane de lei peste noapte

O întreprindere prosperă acum cinci ani, care înregistra venituri de milioane, având piaţă de desfacere atât în Rusia, cât şi în alte ţări din spaţiul CSI, fabrica de sticlă „Cristal Flor” din Floreşti, abia dacă mai poate face faţă astăzi cerinţelor pieţei, după ce în 2005 a fost atrasă în schemele frauduloase ale unor firme off-shore, companii despre care se spune că ar fi apropiate unor controversaţi afacerişti din RM.

Cazul „Cristal Flor” oferă un exemplu elocvent despre felul în care au loc unele afaceri în RM şi cum se desfăşoară justiţia la noi. Cazul a revenit în atenţia opiniei publice odată cu disensiunile dintre afacerişti şi administratorii insolvabilităţii întreprinderii care i-au acuzat pe unii judecători de la Curtea de Apel Economică de lipsă de imparţialitate.

Contract dubios

În locul creşterilor salariale mult aşteptate de angajaţi în perioada de maxim profit al întreprinderii, din 2005 începe perioada de declin a acesteia urmată de disponibilizări (de la 600 la 300 de angajaţi pe moment), restanţe la salarii, creşterea datoriilor faţă de creditori, suspendarea periodică a activităţii întreprinderii. Principala cauză a involuţiei afacerilor se regăseşte în contractul de fidejusiune semnat la 27 aprilie 2005, prin care fosta conducere a întreprinderii îşi asumă calitatea de garant la vânzarea unei cambii în valoare de 4 milioane de dolari de către „Dagget Group LLC”, firmă off- shore înregistrată în SUA, firmei „Acro Trading” LLC. Aceasta din urmă urmează să achite cambia în decurs de o lună.

Contractul prevede că, dacă cea din urmă firmă nu-şi va onora obligaţiile, fidejusorul, adică fabrica, e cea care trebuie să achite datoria de 4 milioane de dolari. Mai mult decât atât, contractul prevede că, în caz de apariţie a unor conflicte, acestea vor fi soluţionate la judecătoria economică din Kiev.
Cum era de aşteptat, compania care a cumpărat cambia nu şi-a achitat datoria, iar întreprinderea din Floreşti s-a pomenit peste noapte cu o datorie de circa 50 de milioane de lei. Imediat după aceasta, fabrica a fost declarată insolvabilă şi a fost atrasă într-un litigiu anevoios.

Criza judiciară

La 7 august 2007, Judecătoria Economică din Ucraina emite o decizie în favoarea „Dagget Group LLC” solicitând încasarea de la Fabrica „Cristal Flor” a sumei de 4 mil. dolari. Şi aceasta în pofida faptului că în acel moment întreprinderea era deja declarată insolvabilă, iar, conform legislaţiei RM, orice litigiu în astfel de condiţii ţine de competenţa exclusivă a instanţelor judecătoreşti din Republica Moldova, fapt ignorat în continuare şi de instanţele de la Chişinău.

La 17 septembrie 2007, firma „Dagget group LLC” a solicitat Curţii de Apel Economice de la Chişinău recunoaşterea hotărârii judecătoriei economice din Kiev. Iar la 12 octombrie, Curtea de Apel Economică, în persoana judecătorului Nicolae Craiu, a recunoscut decizia şi a permis executarea silită a acesteia pe teritoriul RM.

Conducerea fabricii a atacat decizia Curţii de Apel Economice la Curtea Supremă de Justiţie (CSJ), solicitând casarea deciziei şi restituirea cauzei la o nouă rejudecare. Vladimir Poleacov, directorul fabricii, a invocat faptul că semnătura sa de pe contractul de fidejusiune a fost falsificată. Totodată pe contract s-a pus o ştampilă care nu se utiliza la biroul său din or. Floreşti, ci la un birou al întreprinderii din or. Chişinău. Dânsul a mai specificat că pe marginea falsificării a fost sesizată PG care a intentat un proces penal. În pofida acestor motivaţii, la 21 februarie 2008, CSJ, în persoana judecătorilor Natalia Moldovanu, Vasile Ignat şi Ion Vâlcov, lasă în vigoare decizia instanţei de apel, motivând că recursul „Cristal Flor” a fost înaintat cu întârziere, decizia în cauză fiind irevocabilă.

4 milioane $ pe contul biroului de avocaţi „Vitalie Nagacevschi”

Nu mai puţin curios este şi faptul că interesele firmei „Dagget group LLC” care a încercat să sustragă suma de milioane au fost apărate de avocatul Vitalie Nagacevschi. După ce Curtea de Apel Economică emite un titlu executoriu despre încasarea datoriei de 4 milioane de dolari, avocatul solicită încasarea acestora pe contul biroului individual de avocaţi „Vitalie Nagacevschi”, deschis la BC „Investprivatbank” SA. Conform legislaţiei, însă, sumele de bani, inclusiv din vânzarea bunurilor, se distribuie şi se eliberează creditorilor, în modul stabilit de lege, până la satisfacerea totală a creanţelor faţă de aceştia, în cazul dat e vorba şi de băncile „Mobiasbancă”, „Fincombank”, „Unibank” ş.a., şi nu pe contul reprezentanţilor acestora. În urma eliberării titlului executoriu, Oficiul de executare Floreşti a aplicat sechestru asupra unei sume de circa 2 milioane de lei de pe conturile „Cristal Flor””.

Între timp, la solicitarea organelor de anchetă din RM, autorităţile SUA au informat autorităţile că compania americană „Dagget Group” LLC nu este înregistrată pe adresa indicată în contract, iar pe adresa indicată de cealaltă Companie „Acro Trading LLC”, care adicătelea şi-a propus să cumpere cambia, se află o Companie de servicii funerare „Bluford Mortuary Services LLC”, confiscată încă în luna noiembrie 2007.

În februarie 2008, PG porneşte o cauză penală contra factorilor de decizie de la „Cristal Flor” şi „Dagget Group LLC” privind tentativa de însuşire a patrimoniului întreprinderii în proporţii deosebit de mari.

„Decizia clienţilor mei”

O analiză a procurii eliberată avocatului Vitalie Nagacevschi de către directorul „Daget Group LLC” scoate la iveală că aceasta a fost prezentată biroului de traduceri de către juristul unui SRL, „Moldprotectplant”. În urma percheziţiei, la sediul acesteia au fost depistate ştampile ale unui şir de firme off-shore, cât şi ale unor agenţi economici din Republica Moldova, Ucraina, Federaţia Rusă şi Letonia, printre care şi cea a administratorului insolvabilităţii ÎI „Uţica Vadim”, „Luminare” SRL (aceasta din urmă fondată de actualul deputat Veaceslav Platon), „Dagget Group LLC”, a Direcţiei generale pentru statistică a mun. Chişinău şi altele.

În mod neaşteptat, imediat ce cazul a ajuns în vizorul procurorilor, avocatul Vitalie Nagacevschi a înaintat o cerere în care solicită încetarea procedurii de executare a deciziei privind încasarea celor 4 milioane de dolari şi restituirea sumei încasate (de circa 2 milioane lei) fabricii. Solicitat de JURNAL, Nagacevschi a declarat că aceasta a fost decizia clienţilor săi, iar colectarea banilor pe contul baroului, nu a firmei, nu contravine legislaţiei. „Nu pot să spun cât de legal a fost acel contract de fidejusiune. Asupra acestui fapt ar fi trebuit să se pronunţe instanţele de judecată”, a spus el. Cât despre faptul că cele două firme nu sunt înregistrate pe adresa indicată în contract, avocatul a declarat că sunt o mulţime de astfel de firme în RM. Întrebat ce i-a motivat pe clienţii săi să renunţe la cele 4 milioane de dolari, avocatul ne-a sugerat să le adresăm întrebarea acestora. De remarcat că despre directorii „Dagget Croup LLC”, Alexei Kogler şi Fiona Paraskeva, se ştie doar că numele lor figurează în legătură cu unele companii off-shore înregistrate în Beliz, o ţară de pe coasta Americii Centrale.

Escrocherii cu butelii

Din 2005, când a început acest conflict, în calitate de administrator al insolvabilităţii fabricii de sticlă activează Vadim Uţica, despre care se spune că ar fi în relaţii apropiate cu deputatul Platon. Deşi administratorul insolvabilităţii este responsabil în primul rând de stingerea datoriei faţă de creditori, în cei trei ani de aflare în funcţie a lui Uţica, datoria „Cristal Flor” creşte de la 28, 8 milioane de lei, până la 89, 8 milioane.

Conform actului de control efectuat de CCCEC, Vadim Uţica a încheiat zeci de contracte frauduloase de vânzare a mărfurilor şi bunurilor fabricii fără acordul comitetului creditorilor (mai multe bănci faţă de care întreprinderea avea obligaţia să-şi onoreze datoriile). Una din firmele cu care a fost încheiat un astfel de contract este SRL „Oriprint-Prim” din or. Căuşeni, pe adresa căreia au fost livrate butelii de sticlă în valoare de circa 3,5 milioane de lei, care nu au fost achitate de cumpărător. În urma unei verificări efectuate de organele de control, s-a constatat că această firmă închiriază spaţiu pe adresa firmei a cărui director este mama deputatului Veaceslav Platon, Maria Uzun. Persoana care a semnat facturile de recepţionare a mărfii s-a dovedit a fi un cetăţean al Ucrainei, Alexandru Pidgainîi. Acesta a negat însă ulterior că semnăturile îi aparţin. Contracte prin care a fost prejudiciată întreprinderea, marfa fiind livrată fără a fi achitată, au mai fost încheiate cu Compania „Goldbridge Trading Limited”, înregistrată în Marea Britanie, în valoare de 952 mii lei, OOO „Ukrtransbud” din Ucraina în valoare de circa 500 mii lei, cu SC „Avirom Pack” SRL din România în valoare de 1 884 mii de dolari SUA şi altele.

Bătălia continuă

Aceasta e calea pe care o întreprindere poate furniza venituri unor oameni care nu au contribuit cu nimic la dezvoltarea ei. La mijlocul acestei săptămâni, un alt controversat om de afaceri, Vadim Ciornea, fondatorul SRL „Gasvat Grup”, despre care pe mai multe site-uri de pe internet se vehiculează că ar fi unul din „raiderii” vestiţi din Republica Moldova, a organizat o conferinţă de presă la începutul căreia a ţinut să dezmintă aceste informaţii. Vadim Ciornea l-a acuzat pe actualul deputat Veaceslav Platon că ar fi încercat cu suţinerea unor judecători să-l deposedeze de fabrica de sticlă unde creanţele „Moldindconbank” constituie pe moment circa 10% din suma totală a acestora. Deputatul Veaceslav Platon, care e şi membru al Consiliului de administrare a BC „Moldindconbak”, nu a fost de găsit pentru a comenta aceste acuzaţii.

Este de remarcat că, anul trecut, „Gasvat Grup” SRL a cumpărat creanţele de la majoritatea creditorilor fabricii: „Mobiasbancă”, „Unibank”, „Fincombank”. La scurt timp după aceea, Ciornea a fost maltratat cu bestialitate în plină stradă de doi necunoscuţi. Deşi a acuzat că a fost bătut la comanda unor demnitari, Ciornea nu a dat atunci nume. Pe moment, bătălia se dă între administratorii insolvabilităţii fabricii „Cristal Flor”.

Nicolae Fortună, care a ocupat această funcţie din luna mai până în luna iunie 2010, eliberat pe motiv că ar fi afiliat SRL „Gasvat Grup” pe conturile căreia ar fi făcut mai multe transferuri, prejudiciind astfel celălalt creditor „Moldindconbank”, a apărut şi el într-o conferinţă de presă unde l-a acuzat deja pe Aurel Colenco, preşedintele Curţii de Apel Economice, că ar proteja interesele de grup. Potrivit lui Fortună, Colenco ar fi concentrat în mâinile sale toate cauzele importante în care este implicat „Moldindconbank”.

La 1 septembrie, prin decizia instanţei, Nicolae Fortună a fost înlocuit cu Roman Baracu, suspectat de reprezentanţii firmei Gasvat Grup că ar fi afiliat deja BC „Moldindconbank”. Colenco nu a comentat aceste acuzaţii.
Între timp, lucrurile la întreprindere continuă să degenereze. În primăvara acestui an, fabrica „Cristal Flor” şi-a sistat activitatea pentru câteva luni. Este de remarcat că, solicitat de un post local de televiziune să explice de ce angajaţii sunt remuneraţi cu întârziere şi fabrica şi-a sistat activitatea, directorul fabricii, Tudor Ambrosii, a răspuns senin: „De vină este criza mondială care s-a răsfrânt şi asupra activităţii întreprinderii noastre”…

Svetlana Corobceanu

The following two tabs change content below.