Cum să repari Moldova

euobserver

Reformele mari cer acţiuni decisive, consolidarea forţelor politice principale şi implicarea societăţii civile. Aceasta este lecţia pe care a învăţat-o Lituania în decursul anilor 90 şi astfel se explică procesul de reforme. Sprijinul puternic din partea partenerilor internaţionali a fost un alt factor-cheie în succesul Lituaniei.

Astăzi, R. Moldova are nevoie urgent în interior de un consens în ce priveşte reformele prioritare şi un puternic, dar condiţionat sprijin din partea UE.

Noul guvern, condus de Pavel Filip, are o suprasarcină: societatea este divizată, publicul are puţină încredere în guvern din cauza corupţiei masive şi statul se va confrunta în curând cu dificultăţi privind achitarea pensiilor şi salariilor. Forţele europene (însăşi ideea europeană) a fost compromisă de aşa-zişii politicieni proeuropeni, care se pare că sunt incapabili sau nu au chef să lupte împotriva corupţiei.

Miliardul de dolari furat din băncile moldoveneşti şi vaga investigaţie a acestui caz care a urmat a fost ultima picătură. Adânc înrădăcinata impunitate și lipsa de responsabilitate au determinat cetăţenii să-şi caute salvatori. Unii dintre aceşti salvatori se dau drept „promoldoveni”, însă, din păcate, se aliniază cu Rusia, o ţară ce continuă să ocupe o parte a teritoriului R. Moldova şi care a atacat Ucraina. Se ştie că trupele ruse staţionează în Transnistria încălcând dreptul internaţional.

Reformatorii trebuie să meargă la plimbare

O campanie de informare intensă, având drept scop subminarea demersului european al R. Moldova, face de asemenea sarcina guvernului actual şi mai dificilă. Protestatarii cer în continuare alegeri anticipate în pofida semnalării mai multor experţi că asemenea alegeri ar putea să împingă statul într-o criză politică şi economică şi mai adâncă. Un guvern temporar ar cere oportunitatea de a negocia noi împrumuturi, de care ţara are nevoie urgent.

În primul rând, R. Moldova are nevoie de o stabilitate politică bazată pe consolidarea forţelor politice decise să implementeze reformele pe care le cere poporul. Iniţiativa noului guvern de a demara un dialog cu liderii protestatarilor este un pas în direcţia corectă.

În al doilea rând, R. Moldova are nevoie de reforme profunde care să ducă la rezultate tangibile. Noul guvern a întreprins deja unele măsuri. Orientarea sa proeuropeană este de asemenea critică. Însă dacă statul nu va implementa reforme şi va continua să stagneze, orientarea sa strategică nu va face mare diferenţă. Europa nu va tolera corupţia sau sprijinul aşa-ziselor „forţe europene” altfel ele trebuie să meargă la plimbare.

Reformele trebuie să fie noua carte de joc a noului guvern, altfel acesta va pierde atât sprijinul cetăţenilor, cât şi al partenerilor internaţionali.

Realizările guvernelor anterioare au fost importante. R. Moldova a fost considerată drept lider printre partenerii estici ai Europei. Sancţiunile severe motivate politic de Rusia au provocat pierderi imense pentru pieţele de est ale R. Moldova. Însă economia trebuie ţinută pe drumul cel bun ca să se simtă beneficiile Acordului de Liber Schimb.

Astăzi, cetăţenii moldoveni pot călători fără vize în spaţiul Schengen, pentru că Chişinăul a îndeplinit rigorile înaintate de Bruxelles. Aceasta este de asemenea o importantă încurajare pentru Reintegrarea ţării. Însă, ca rezultat al unei informări publice slabe, câteva din aceste realizări sunt atribuite guvernării.

Lupta împotriva corupţiei

Am un sentiment de deja vu faţă de recentele proteste din R. Moldova. În aprilie 2009, UE a mers să convingă partidele de opoziţie să accepte rezultatele alegerilor disputate şi să lucreze cu noul guvern.

Astăzi, societatea civilă face apel pentru un rol mai activ al UE în facilitarea dialogului cu politicienii.

UE nu trebuie să ezite, ci să încerce să oprească Moldova din alunecarea într-o criză economică şi politică. Însă suportul UE depinde de performanţa R. Moldova în lupta împotriva corupţiei.

Cetăţenii R. Moldova au ales clar un viitor european. But when all’s said and done, that future lies in the Moldovans’ own hands.

Linas Linkevicius este Ministru al Afacereilor Externe al Lituaniei.

Sursa: https://euobserver.com/opinion/132172

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)