Cum să previi şi să tratezi sensibilitatea dentară

DANTURĂ // Pentru a proteja dinţii trebuie să eviţi periajul cel puţin o oră după ce am mâncat alimente sau am băut lichide care conţin acizi, susţin stomatologii

Aproximativ 60 la sută dintre adulţi suferă de problema dinţilor sensibili. La nivel mondial, cele mai afectate sunt persoanele cu vârsta între 20 şi 50 de ani, conform studiilor de specialitate. Mai mult, susţin stomatologii, în situaţia persoanelor care suferă de afecţiuni parodontale, sensibilitatea dentară apare în 98 la sută dintre cazuri. Netratată însă, pe lângă neplăcerile provocate, poate favoriza şi apariţia unor afecţiuni mai grave, precum parodontita, avertizează specialiştii.

Dinţii sensibili sau hipersensibilitatea dentină, cum o numesc medicii, reprezintă acea durere scurtă şi ascuţită care apare la consumul de alimente reci, calde sau dulci. Potrivit webmd.com, dinţii pot manifesta sensibilitate la aproape orice, de la produse de îngrijire orală şi până la fiecare aliment consumat. Medicii stomatologi recomandă folosirea cu prudenţă a apei de gură, deoarece produsul folosit în exces duce la apariţia durerilor de dinţi. Unele tipuri de apă de gură conţin acizi care dăunează sănătăţii danturii. Pentru evitarea problemelor de acest fel, specialiştii recomandă să consultăm stomatologii pentru a afla care este cel mai indicat produs de igienă pentru noi.

Apa de gură care conţine fluor este recomandată pentru prevenirea acestei afecţiuni. De asemenea, medicii susţin că folosirea aţei dentare previne formarea tartrului, alt inamic al dinţilor şi gingiilor. Specialiştii recomandă utilizarea ei dimineaţa şi seara. Aceasta ajută la eliminarea resturilor alimentare de dimensiuni foarte mici, rămase în spaţiile dintre dinţi.

Pe piaţă sunt multe produse care ajută la diminuarea senzaţiei de disconfort al dinţilor la cald, rece sau dulce.

Brânza neutralizează acizii din alimente

Există şi alimente sau băuturi care atacă dinţii. Potrivit stomatologilor, alimentele care conţin acizi, indiferent dacă este vorba de legume sau fructe, dăunează smalţului dinţilor. În timp, aceştia se deteriorează devenind sensibili şi vulnerabili. Pentru a proteja dinţii trebuie evitat periajul cel puţin o oră după ce am mâncat alimente sau am băut lichide care conţin acizi, susţin stomatologii.
Printre cele mai „dăunătoare” alimente se numără citricele, precum portocalele, lămâile, mandarinele sau clementinele şi roşiile, a căror aciditate este destul de ridicată. Stomatologii recomandă o bucată de brânză sau o gură de lapte după ce mâncăm astfel de alimente, deoarece lactatele au proprietatea de a neutraliza aciditatea alimentului. O altă metodă prin care îţi poţi proteja dinţii este mestecatul gumei fără zahăr. Potrivit specialiştilor, se stimulează producerea salivei, care neutralizează acidul din gură. În plus, şi apa poate fi de folos, deoarece atunci când este băută clăteşte dantura şi reduce cantitatea de acid din cavitatea bucală.

O altă regulă importantă pentru a ţine la distanţă sensibilitatea dentară este periajul după fiecare masă. Însă, pentru a proteja dinţii, se evită periajul cel puţin o oră după ce am mâncat alimente sau am băut lichide care conţin acizi. Smalţul este mai moale şi astfel se produc fisuri.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)