Cum să obţii pensia statului român

painea sociala rand.f.nadea roscovanu

Pensionarii din R. Moldova, în rând la pâine socială de la şase dimineaţa Foto: Nadea Roşcovanu

„Pensia pe care o primesc, chiar dacă e minimă pentru România, totuşi e de trei ori mai mare decât aş fi primit ca pensionară în Republica Moldova”

Casa Naţională de Pensii Publice de la Bucureşti vorbeşte de circa 2500 de basarabeni cu pensii româneşti. Instituţia de resort de la Chişinău susţine că 65 de moldoveni, care au avut un anumit stagiu de muncă în România, beneficiază de aceleaşi pensii. Pensionara Alexandra Matei îşi îndeamnă semenii moldoveni cu viză de reşedinţă în dreapta Prutului să manifeste perseverenţă în a-şi obţine dreptul la o pensie de la statul român.

Doamna Alexandra Matei (m-a rugat să nu-i scriu numele adevărat), profesoară de la Chişinău, a hotărât împreună cu soţul său, din economiile familiei şi ajutorul copiilor, să-şi cumpere un imobil modest într-o suburbie a Bucureştiului.
Şi-a făcut viză de reşedinţă acolo şi a lăsat pentru moment casa în grija nepotului său, student la Bucureşti, iar ea s-a întors la Chişinău. Ajungând la vârsta pensionării, a adunat actele necesare şi a depus cererea la Bucureşti. Acum, femeia ridică o pensie lunară de 800 de roni (3400 de lei moldoveneşti) şi susţine că e foarte mulţumită.

„A fost dificil, dar s-a meritat!”

„A fost anevoios să adun toate hârţoagele, atâta birocraţie pe la noi, atâta umblătură pe la diferite birouri, dar s-a meritat! N-am lucrat o zi în România şi totuşi Bucureştiul îmi plăteşte pensie. Chiar dacă e una minimă pentru România, totuşi e de trei ori mai mare decât aş fi primit ca pensionară în Republica Moldova. Să mă bucur măcar la bătrâneţe pentru ceea ce am luptat în tinereţe – idealul unirii cu Patria-mamă! Le sugerez celor care vor să-mi urmeze exemplul să aibă răbdare şi să persevereze! Pentru o informaţie mai detaliată cu privire la subiectul dat, am solicitat datele instituţiilor de resort de la Bucureşti şi Chişinău.

Articolul despre pensionarii originari din Republica Moldova, care ridică pensii de la statul român a trezit un interes sporit printre cititorii JURNALULUI. Recent, am obţinut informaţii oficiale de la Casa Naţională de Pensii Publice de la Bucureşti şi Casa Naţională de Asigurări Sociale a RM, care ne-au oferit mai multe detalii importante la acest subiect.

2400 de cetăţeni repatriaţi

Primul răspuns pentru JURNAL a venit de la Bucureşti, semnat de Angelica Mihail, directoare a Casei Naţionale de Pensii Publice. Potrivit acesteia, în baza convenţiei semnate în 1960 la Bucureşti şi aprobate în 1961 între Republica Populară Română şi URSS privind colaborarea în domeniul prevederilor sociale, care s-a aplicat până la 31 august 2011 cu Republica Moldova, în perioada 1.01.2001–31.08.2011, au fost solicitate şi acordate drepturi de pensie pentru aproximativ 2400 de cetăţeni repatriaţi.

În baza Acordului dintre România şi Republica Moldova în domeniul securităţii sociale, semnat la Bucureşti în 2010 şi intrat în vigoare la 1 septembrie 2011, din 148 de solicitări de acordare a drepturilor de pensii, depuse până în prezent, au fost soluţionate 97. Pensia maximă de care beneficiază în prezent un cetăţean repatriat în baza Convenţiei de reciprocitate este în cuantum 3374 de lei româneşti (14400 de lei moldoveneşti), iar în baza Acordului de securitate socială este de 1640 de roni (circa 7000 de lei moldoveneşti).
Pensia minimă de asigurări sociale, rezultată în baza aplicării dispoziţiilor Acordului de securitate socială, este de 1 leu, acordându-se indemnizaţia socială pentru pensionari până la valoarea de 350 de lei.

România îşi plăteşte direct beneficiarii

La acordul sus-menţionat s-a referit şi Maria Bortă, preşedinte a Casei Naţionale de Asigurări sociale de la Chişinău, care, în răspunsul oficial la solicitarea JURNALULUI, a susţinut că nu dispune de informaţii despre pensiile şi indemnizaţiile moldovenilor care au fost repatriaţi ca cetăţeni români. „De ei se ocupă Bucureştiul”, ne-a anunţat aceasta.
Funcţionara s-a referit, în special, la mecanismul acordării de pensii şi indemnizaţii sociale pentru persoanele care, deşi trăiesc în Republica Moldova, au un stagiu de cotizare realizat pe teritoriul României.

Actele necesare

În răspunsul oficial urmează o explicaţie detaliată a paşilor pentru obţinerea pensiei statului român: „Solicitantul va depune o cerere la instituţia competentă a statului contractant (Casa Naţională de Pensii Publice) în conformitate cu procedurile prevăzute de legislaţia pe care o aplică respectiva instituţie. Cererea urmează a fi însoţită de documente justificative, care confirmă perioada de activitate pe teritoriul ambelor state contractante, printre care buletinul de identitate al solicitantului, carnetul de muncă, certificatele de salariu, contracte de muncă, precum şi alte certificate justificative ce atestă perioada de activitate pe teritoriul României”.

În document se mai menţionează că fiecare instituţie competentă stabileşte drepturile cuvenite solicitantului şi notifică persoanei interesate decizia respectivă. Pensiile datorate de instituţia competentă a unei părţi contractante (România sau Republica Moldova) sunt plătite direct beneficiarilor chiar dacă aceştia au domiciliul pe teritoriul celuilalt stat, în termenii prevăzuţi de legislaţia pe care respectiva instituţie o aplică.
Potrivit şefului CNAS de la Chişinău, la momentul actual, de prestaţii sociale în baza Acordului între Republica Moldova şi România în domeniul securităţii sociale beneficiază 65 de cetăţeni moldoveni.
97 de solicitări de pensii române au fost soluţionate din 2011