Cum s-au cunoscut Shor şi Filat, după autodenunţul celui dintâi

foto shor

Colaj realizat de Nadea Roşcovanu

Potrivit autodenunțului lui Ilan Shor, document care a stat la baza ridicării imunității parlamentare și la arestarea liderului PLDM, Vlad Filat, fostul președinte al BEM, Ilan Shor, a solicitat să facă depoziția în lipsa avocatilor, din teamă pentru propria securitate și pentru a evita o eventuală scurgere de informații. Acesta ar fi făcut cunoștință cu Vlad Filat în 2008 la clubul „Flamingo”.

El aminteşte că, în 2010, compania sa, „Dufremall” se afla în litigiu cu compania „Le Bridge”, care obținuse dreptul să gestioneze cinci magazine de tip duty-free la posturile vamale Leușeni, Cahul, Costești-Stânca, Sculeni și Chișinău. Avocatii l-ar fi informat pe Shor că atenția premierului de atunci, Vlad Filat, este îndreptată asupra președintelui Curții de Apel Chișinău, Aureliu Colenco, și că se fac presiuni asupra acestuia pentru o decizie în favoarea companiei „Le Bridge”. În aceeași perioadă, compania lui Shor a avut parte de o serie de controale din partea organelor de control, fiscale, Ministerului Afacerilor Interne etc. Din discuții acesta ar fi dedus că acestea au loc la indicația premierului.

Potrivit lui Shor, intermediar între Filat și compania „Le Bridge” ar fi fost Ion Păduraru (actualmente, consilier al șefului statului, Nicolae Timofti). Shor ar fi solicitat o întâlnire cu Vlad Filat. Întâlnirea ar fi avut loc la domiciliul fostului premier, o locuință amplasată în zona Telecentru. După această întâlnire, la 16 noiembrie 2010, instanța a emis o decizie în defavoarea companiei „Le Bridge”. Acea întâlnirea ar fi pus începutul colaborării dintre Shor și Filat.

Amintim că conflictul dintre compania „Le Bridge” şi „Dufremall” a început în 2008. „Le Bridge” a câștigat un concurs pentru a deschide și a gestiona cinci magazine duty-free. Compania concurentă „Dufremol”, care aparține omului de afaceri Ilan Shor, a cerut Judecătoriei Economice Chişinău anularea deciziei Ministerului Economiei, pe motivul lipsei experienței necesare şi neîntrunirii unor criterii de eligibilitate. Instanțele de judecată au admis și au menținut această decizie.

În 2010, Le Bridge a adresat o cerere la CEDO, iar în 2011, Franck Arif, proprietarul companiei „Le Bridge Corporation Ltd” S.R.L., a depus o cerere la Centrul Internaţional de Reglementare a Diferendelor Investiţionale (ICSID). În urma deciziei definitive a ICSID Republica Moldova a fost obligată să plătească 35, 1 milioane de lei ca despăgubiri companiei „Le Bridge Corporation Limited”.

The following two tabs change content below.