Cum s-au certat Marian Ilici cu Vladimir Vasilievici // NEGRU

După un „moratoriu” de câteva luni, liderii AIE reiau „ostilităţile”, fac schimb de declaraţii nu tocmai prieteneşti, se pălmuiesc, metaforic vorbind, în public. O fac cu pasiune, ca nişte abstinenţi care au rezistat prea mult timp înclinaţiilor naturale. Ne-a surprins de data aceasta Marian Lupu, care a fost ceva mai „inventiv” în exteriorizarea frustrărilor.

Primul semnal

Un semnal de alarmă a venit la 27 aprilie, de Ziua Tricolorului, când premierul Vlad Filat nu şi-a invitat partenerii de alianţă la solemnităţile de Ziua Tricolorului. Nu scrie nicăieri că era obligat să-i invite, dar, în virtutea unei cutume mai vechi decât RM, societatea noastră dă semne de nelinişte atunci când, la sărbători, „troika” nu este văzută împreună. Faptul că Mihai Ghimpu reluase, în detrimentul propriu, refrenul cu „mâna Moscovei” care l-a împiedicat, prin intermediul lui Filat, să devină spicher, nu a deranjat pe nimeni, lumea obişnuindu-se, probabil, cu această obsesie a liderului PL.

O condiţie insurmontabilă?

Adoptarea legii antidiscriminare, cerută de UE, a fost motivul formal de discordie între Filat, Lupu şi Ghimpu. Motivul real, după cum vom vedea, este acelaşi de până la alegerile preşedintelui RM: rivalitatea, invidia, teama de a fi eclipsat de propriii parteneri. Se părea că Lupu este mai puţin afectat de aceste sentimente distructive, dar, se vede, ne-am înşelat.

Ghimpu a încercat să minimizeze importanţa legii antidiscriminare în relaţiile cu UE, şi a declarat că deputaţii PL nu o vor vota, iar Lupu a mers şi mai departe, sugerând că Filat îi duce de nas pe cetăţeni, când spune că legea respectivă este singura piedică în calea ridicării regimului de vize de către Bruxelles. „Din informaţii neoficiale, cunosc că dacă ţara va îndeplini aceste condiţii insurmontabile, vine etapa numărul doi cu precondiţii şi mai insurmontabile. Haideți să fim realiști”, ne-a speriat Lupu. Şi, probabil, fiindcă i s-a părut puţin, el şi-a manifestat scepticismul faţă de dorinţa UE de a ne vedea în componenţa sa, numindu-i populişti pe cei care le inspiră moldovenilor ideea că e posibilă aderarea la UE într-un viitor apropiat. „Eu detest de fapt politicienii, fiindcă ei nu vin decât cu populism şi cu inspirarea unor speranţe exagerate pentru oameni şi pe această cale vin cu un mesaj eronat atunci când declară că, peste un an, peste doi, Republica Moldova o să fie membru la Uniunea Europeană”, a declarat Marian Lupu pentru Radio Europa Liberă.

„Valori euro-moldoveneşti”

Deşi spicherul nu a dat nume, Filat s-a simţit vizat, pe bună dreptate, şi a răspuns că va demisiona dacă guvernul nu va avea sprijin politic în adoptarea legii antidiscriminare: „Dacă se va continua cu acest joc de-a integrarea europeană, va trebui și eu să iau niște decizii, pentru că de dragul unor funcții, fără a putea aduce oamenilor ce le-am promis, eu nu mă voi ține de funcție”. ”Dacă o să se mai fâţâie aceștia cu valorile lor euro-moldovenești, nu doar domnul Leancă, ci nimeni nu va realiza nimic”, a precizat el vizibil iritat de declaraţiile „acestora”. Dacă reacţiona mai calm şi adopta alt limbaj, mesajul său inedit poate era luat în seamă. Merita.

Dirk Schuebel, Ambasadorul UE în RM, s-a văzut nevoit să intervină şi el spunând că cele spuse de Lupu sunt „nişte greşeli” şi că este sigur că şi Lupu va fi fericit să constate că a greşit.

„Nu vrei – te-i dus!”

Lupu a ironizat pe seama declaraţiei despre o posibilă demisie a lui Filat, sugerând că premierul joacă teatru. Nu vrei – te-i dus! – a turnat gaz pe foc spicherul.

În timp ce liderii AIE se „păruiau”, reprezentanţii partidelor lucrau intens la proiectul legii antidiscriminare şi au ajuns la o variantă acceptată de toate componentele AIE. Aceasta se va numi legea şanselor egale. Şi atunci, volens-nolens, ne întrebăm, ce rost a avut schimbul de replici dintre liderii AIE, decât că au reaprins neliniştea simpatizanţilor AIE? Ce l-a determinat pe Marian Lupu să lase haina de politician şi să procedeze ca un comentator politic? Cu ce s-a ales societatea din declaraţiile sale cu conţinut antieuropean? Punând la îndoială ideea europeană, el a lovit în imaginea AIE. Călătoria fără vize în UE, dacă va fi obţinută, va fi o victorie a tuturor, nu numai a lui Filat.

Un demers personal?

Chiar dacă le privim în contextul reformei PD, a dorinţei de a renunţa la rolul de „punte” între dreapta şi stânga de pe scena politică din RM, pentru a se apropia mai mult de electoratul de stânga, care votează preponderent cu PCRM, declaraţiile lui Lupu contribuie mai curând la subminarea obiectivelor AIE, decât la întărirea PD. Cu atât mai mult cu cât liderul PD nu renunţă la integrarea europeană, spunând că aderarea la Uniunea Eurasiatică a lui Putin nu e posibilă din cauza că nu avem frontieră comună cu Rusia, Belarus sau Kazahstan.

Demersul emotiv, chiar agresiv al lui Lupu loveşte ca un bumerang nu numai în propria imagine, dar şi în imaginea clasei politice, a RM în general. Căci acolo unde politicienii cad pradă emoţiilor, nimeni nu se poate aştepta la nimic bun.

The following two tabs change content below.