Cum s-a urzit Laundromatul

Schema de spălare a banilor ruseşti a fost posibilă anume în R. Moldova din cauza că  judecătorii moldoveni s-au mulţumit cu sume mult mai mici decât colegii lor din Federaţia Rusă

Jurnaliştii OCCRP, inclusiv Rise Moldova, în colaborare cu reporteri de la publicaţia rusească „Novaia Gazeta”, ziarul britanic „The Guardian” şi alte instituţii media, au publicat recent rezultatele investigaţiilor lor despre cum au fost scoşi ilegal din Rusia 22,3 miliarde de dolari prin sistemul judiciar şi cel bancar din R. Moldova, operaţiune cunoscută drept „spălătoria rusească” sau „Laundromat”.

Valoarea totală a acestor tranzacţii a constituit 156 miliarde de dolari. Banii au ajuns în 732 de bănci din 96 de state ale lumii. Beneficiarii acestora sunt 5.140 de companii din diferite state – din SUA şi Africa de Sud până în China şi Australia. În R. Moldova au fost spălaţi 22,3 miliarde de dolari.

Ce reprezintă „schema moldovenească”

„Spălătorii de bani” din Rusia, pentru scoate în afară bani, bani ce trebuia achitaţi la stat, au inventat următoarea schemă tipică, numită „moldovenească”. Mai întâi au deschis în străinătate două companii offshore – să zicem, Compania A şi Compania B – firme care există doar pe hârtie. După aceasta, Compania A a acordat Companiei B un împrumut fictiv, fals, în valoare de milioane de dolari, aceasta din urmă semnând un act prin care se obliga să achite datoria, datorie care, de fapt, nu a existat. Împrumutul a fost garantat de către de alte companii ruseşti, precum şi de un cetăţean al R. Moldova. Evident că Compania B nu a putut să-şi achite datoriile, solicitând implicarea garanţilor.

Şi pentru că datoria a fost garantată, parţial, de un cetăţean moldovean, litigiul trebuia soluţionat într-o instanţă din R. Moldova. Judecători corupţi, parte a schemei, au emis ordonanţe prin care au obligat companiile ruseşti să-şi onoreze garanţia, cu alte cuvinte să plătească datoria Companiei B. Instanţa moldovenească a numit un executor moldovenesc pentru a asigura transferul de bani din Rusia.

Care este sursa banilor

Acesta a deschis un cont bancar la Moldindconmank în care companiile ruseşti au transferat banii, achitând chipurile falsa datorie. Odată ajunşi în această bancă, banii murdari din Rusia au devenit curaţi, legalizaţi de judecători moldoveni şi gata pentru a fi cheltuiţi. De ce anume judecătorii moldoveni au fost folosiţi în această schemă? Pentru că aceştia sunt cei mai ieftini, spun reporterii de la „Novaia Gazeta”. Însă cea mai mare parte şi-au continuat calea spre o bancă din Letonia, Trasta Komercbanka, de unde au ajuns în companii offshore din întreaga lume.

Miliardele de dolari scoşi din Rusia nu au avut aceeaşi sursă. În acelaşi buzunar, numit „Laundromat”, au ajuns bani provenind din contracte cu statul; contrabandă cu gadgeturi, îmbrăcăminte şi produse cu destinaţie militară; bani provenind din sustragerea acţiunilor bancare şi chiar din finanţarea unor proiecte politice în Europa.

În buzunarul cui au ajuns

Documentele bancare OCCRP arată că banii au ajuns la afaceriști ruși din domeniul bancar, al construcțiilor sau al tehnologiei informației. Toți au avut contracte în valoare de milioane de dolari, fie direct cu guvernul rus, fie cu alte instituții de stat. Personajele și felul în care au cheltuit banii pe mașini luxoase, taxe la universități cunoscute, blănuri sau produse electronice sunt dezvăluite în acest proiect.

Printre acestea sunt şi şase companii conectate la familia lui Ilan Shor, actualul primar de Orhei şi principalul suspect în cazul fraudei bancare (furtul miliardului) din R. Moldova, au încasat bani din „spălătoria rusească”. Informaţiile bancare analizate de Rise Moldova arată că 22 de milioane de dolari au intrat în conturile ShorHolding în mai multe tranşe. Viramentele au fost făcute de firme fantomă din Marea Britanie şi Noua Zeelandă.

Ce au făcut instanţele de drept

Chiar dacă Rusia a suferit cele mai multe pierderi în urma acestei operaţiuni, ancheta se desfăşoară anevoios în această ţară. În R. Moldova au fost arestaţi 14 judecători şi doi executori judecătoreşti. Un judecător şi un executor judecătoresc au fost anunţaţi în urmărire internaţională, un judecător a decedat. Autorităţile moldoveneşti au acuzat recent serviciile secrete ruseşti de zădărnicirea investigării acestui caz şi de presiune din partea serviciilor secrete ruseşti.

Reuters a relatat în special cazul procurorului general adjunct, Iurie Garaba, care, după ce a fost invitat la Moscova, a fost oprit de grănicerii ruşi şi luat la întrebări care nu au nimic în comun cu controlul la frontieră: „Cum se rosteşte numele meu? Cum se scrie corect?”. Scopul principal al serviciilor secrete ruseşti, în opinia oficialilor moldoveni, este anihilarea probelor moldoveneşti în cazul „spălătoriei ruseşti”.

Reacţia oficială a FSB-ului

Ministerul Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse le-a declarat reporterilor Reuters că autorităţile ruse sunt dispuse să colaboreze cu partea moldovenească pentru a rezolva toate problemele complexe: „Confirmăm disponibilitatea noastră pentru o cooperare constructive cu partea Moldovenească pentru a rezolva toate problemele complexe”.

Un reprezentant al Ministerului Afacerilor Interne al Rusiei a menţionat că nu poate să comenteze cazul Garaba şi altele legate de „spălătoria rusească”. Reuters a solicitat informaţii despre acest caz de la FSB şi Procuratura Generală a Rusiei, însă nu a primit nici un răspuns.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)