Cum s-a purtat Şevciuk, acum refugiat la Chişinău, cu directorii şcolilor româneşti din stânga Nistrului // Declaraţiile managerilor şcolilor româneşti din stânga Nistrului

 

Managerii şcolilor româneşti din stânga Nistrului au fost invitaţi săptămâna trecută la Chişinău de către Asociația „Promo-LEX” pentru a anunţa opinia publică şi guvernul despre problemele cu care se confruntă profesorii şi elevii acestor instituţii de învăţământ. Mai mult, aceştia au evocat comportamentul pe care l-a avut fostul lider de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, acum refugiat la Chişinău, faţă de elevii din aceste şcoli.     

„Noi închiriem sediul unei foste grădinițe. În campania electorală, multe școli din Râbnița au fost reparate, de exemplu, Şcoala nr.10, rusă, situată lângă clădirea liceului nostru, iar a noastră deloc. Veneau copiii și îmi spuneau că școlile din jur se renovează, se vopsesc, se schimbă geamurile, dar a noastră nu. Știți ce chipuri aveau copiii când îmi vorbeau? Le este și lor dor de frumos, de curat, de nou! Nu mă puteam uita în ochii copiilor noștri. Nu aveam un răspuns pentru ei. Le spuneam că pentru noi nu sunt așa investiții, a mai spus Halus.

„Ultima noastră adresare către autoritățile de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, a fost înainte de alegeri. Ne-am gândit atunci să ne adresăm ex-liderului Evgheni Șevciuk să ne întoarcă școala înapoi, luată cu forța în 2004, ținând cont de schimbarea situației lui familiale, am crezut că se vor trezi niște sentimente părintești. Am primit un răspuns direct, tăios: ‚Să treceți la grafia chirilică și atunci vom sta de vorbă’. În consecinţă, problema a rămas nesoluţionată”, ne-a declarat Eugenia Halus, directoarea Liceul Teoretic „Evrika” din Râbniţa.

„Noi trecem zilnic de la Grigoriopol la Doroțcaia prin postul lor vamal, care se află pe pământul R. Moldova, satul Doroțcaia, unde sunt mai mult de 1000 de metri pătrați, aceeași situație este și la Coșnița. De ce R. Moldova nu cere de la autoritățile transnistrene arendă pentru bucata aceasta de pământ pe care o calcă zilnic în picioare. Pentru copiii noștri, guvernul de la Chișinău plătește autorităților arenda spațiilor, iar ei s-au instalat pe teritoriul R.Moldova și nu achită arenda”, a comunicat Eleonora Cercavschi, directoarea Liceului Teoretic ”Ștefac cel Mare și Sfânt”, Grigoriopol.