Cum putem să ne păstrăm vederea dacă avem diabet zaharat

Diabetul zaharat – boală endocrină care se dezvoltă ca urmare a lipsei relative sau absolute de insulină sau a încălcării interacţiunii insulinei cu celulele din organism. În consecinţă, se înregistrează o creştere persistentă a glucozei în sânge. Boala se caracterizează printr-un curs cronic şi dereglări ale întregului metabolism: al glucidelor, grăsimilor, proteinelor, mineralelor, hidro-salin. În plus, boala provoacă probleme de vedere. Ce implică acestea, cum le putem diagnostica şi cum putem trata complicaţiile oculare ale diabetului ne va spune medicul-oftalmolog al Centrului Republican „Microchirurgia ochiului”, Alexandru Coşciuc.

Ce legătură are diabetul zaharat cu vederea?

Ochiul este unul din „organele – ţintă” pentru diabetul zaharat, precum şi creierul, inima, rinichii şi talpa piciorului. Afectarea metabolismului duce la modificări în vasele de la nivelul retinei, al retinei propriu-zise şi al nervului optic. Diabetul este una din boli care (fără tratament) duce la orbire. Numărul diabeticilor care orbesc este de 25 ori mai mare decât în celelate cazuri. În cazul diabetului de tip I, cu o durată a bolii de 20 de ani, 98% din cazuri au complicaţii oculare. În cazul diabetului de tip II, cu o durată a bolii de 20 de ani, 60% din cazuri au complicaţii oculare. Cea mai gravă şi mai  primejdioasă complicaţie este retinopatia diabetică.

De ce oftalmologul trebuie să fie primul specialist la care trebuie să apeleze un diabetic?

Odată ce o persoană este diagnosticată cu diabet, indiferent de ce tip, primul specialist (după endocrinolog) la care trebuie să apeleze este un oftalmolog. În primul rând, este importantă detectarea la timp a schimbărilor pentru a putea începe tratamentul ochilor. Este imposibil să opreşti pierderea progresivă a vederii dacă pacientul s-a adresat prea târziu la medic. În al doilea rând, fundul de ochi este oglinda  întregului organism. Dat fiind faptul că schimbările încep în vasele mici ale organismului, este necesar un acces constant, non-invaziv, la aceste vase. Numai vasele fundului de ochi pot fi supuse unei asemenea investigaţii. Nu putem să privim în inimă pentru a vedea ce schimbări au loc la nivelul vaselor de acolo, nu putem privi în adâncul rinichilor sau al creierului. Însă modificările care au loc la nivelul fundului de ochi sunt cu siguranţă şi în celelate „organe-ţintă”.

Se recomandă ca prima examinare la oftalmolog să fie imediat după ce aţi fost diagnosticat cu diabet zaharat. În caz de absenţă a retinopatiei diabetice, va trebui să vizitaţi oftalmologul cel puţin o dată pe an. Iar dacă sunt anumite simptome ale retinopatiei diabetice, vizitaţi oftalmologul cel puţin de două ori pe an sau chiar mai des. Astfel, combinaţia de retinopatie diabetică cu sarcina hipertensiunea arterială sau insuficienţa renală cronică duce la formarea unei grupe de risc care are nevoie de un control individual al dezvoltării acestei complicaţii.

Ce este retinopatia diabetică?

Retinopatia diabetică este o boală a retinei care apare ca o complicaţie a diabetului zaharat. Există mai multe stadii ale bolii: neproliferativă, preproliferativă şi proliferativă. Cea mai periculoasă este faza proliferativă. Retina la pacienţii diabetici este într-o stare de deficit de oxigen şi, drept compensaţie a aceasteia, de la vasele de sânge existente încep să crească noi vase de sânge. Problema este că aceste vase de sânge nou-formate au o structură incompletă, pereţii lor sunt foarte fragili.

La tensiune înaltă, se rup. Şi atunci sângele se revarsă pe retină ori în cavitatea oculară. Aceasta duce la hemoftalm. Dacă pacientul se adresează la timp, i se poate oferi ajutor. Dacă însă se adresează prea târziu, sângele se cicatrizează şi retina se poate detaşa. Vederea scade considerabil.

Cum putem diagnostica retinopatia diabetică?

Pe lângă metodele strandard de examinare, cum ar fi testarea acuităţii vizuale, testarea câmpului vizual, a tensiunii intraoculare şi a biomicrospopiei ochiului, cea mai importantă examinare este examinarea fundului de ochi (biomicrooftalmoscopia).

De asemenea, sunt necesare metode suplimentare de examinare. Una din ele este fotografierea fundului de ochi. A doua metodă este angiografia cu fluoresceină. A treia metodă este tomografia spectrală a retinei. Angiografia cu fluoresceină prevede introducere o substanţă contrastă-fluoresceină care, după ce nimereşte în vasele fundului de ochi, începe să lumineze. Luminează din cauza că fundus-camera (care este studiată) are o lumină de o anumită  lungime de undă care provoacă strălucirea substanţei injectate. Astfel, putem identifica, în mod clar, vasele nou-formate, chiar şi acele care nu sunt detectate vizual. Se pot defini zonele sau vasele care au scurgere, se poate urmări detaliat cum are loc transudaţia şi zonele retinei care nu au acumulări de sânge.

Determinarea lăţimii şi înălţimii edemului retinei e posibilă doar cu ajutorul tomografiei optice coerente. Acesta este un aparat de rezoluţie înaltă care arată în mod clar cele zece straturi ale retinei şi schimbările structurale.

De asemenea, în unele cazuri, pentru un diagnostic complet, este necesar examenul cu ultrasunet al ochiului. Acesta permite nu numai fotografierea retinei, ci şi stabilirea cu precizie a dislocaţiei schimbărilor de structură. Aceste studii permit medicului oftalmolog să acţioneze exact asupra zonelor afectate. Iar fotografia este necesară pentru a compara starea retinei de-a lungul timpului (nu după memoria medicului, dar după o imagine fixată). Spre exemplu, înainte şi după tratament.

În principiu, în ceea ce priveşte metodele de examinare în cazul diagnosticării diabetului zaharat, clinica noastră este unica din Republica Moldova care dispune de tot echipamentul necesar pentru depistarea precoce a modificărilor retinei în cazul diabetului zaharat. Pentru diagnostic şi tratament, noi folosim echipament modern al celor mai de vază producători din lume.

Ce metode de tratament a retinopatiei sunt folosite în clinică?

În primul rând, este foarte important ca pacienţii diagnosticaţi cu retinopatie diabetică să se adreseze unor specialişti care se ocupă, în exclusivitate, de fundul de ochi (retinologi). Aceştia se găsesc doar în clinicile mari, care au departamente speciale. De cele mai multe ori, aceşti specialişti sunt experţi în chirurgia cu laser sau chirurgia vitreoretinală. Anume aceştia sunt experţii care se ocupă de diabetul zaharat.

În clinica noastră, toţi retinologii au fost instruiţi în instituţiile specializate în oftalmologie şi diabet zaharat din Federaţia Rusă. În plus, ei participă la conferinţe regionale şi internaţionale, fac stagii de îmbunătăţire a calificării.

Principala metodă de tratare a retinopatiei diabetice este coagularea panretinală cu laser a retinei. Scopul ei este distrugerea vaselor care cresc şi păstrarea sau îmbunătăţirea vederii pacientului. De asemenea, această metodă poate fi folosită şi în tratarea edemului diabetic al zonei centrale a retinei.

Centrul Republican „Microchirurgia ochiului” efectuează procedura de coagulare panretinală cu ajutorul laserului PASCAL (Pattern Scan Laser) a companiei americane „OptiMedica Corporation” – lider recunoscut în tratarea bolilor retinei.

În comparaţie cu laserul standard, cu impact aplicat printr-un impuls, noul dispozitiv foloseşte modelul patern-coagulare, în regim de microimpuls, atunci când un microimpuls aplică până la 50 de impacte în acelaşi timp.

În consecinţă, se reduce semnificativ timpul de efectuare a procedurii. Impactul termic al laserului asupra retinei este redus la minim. Astfel, sunt excluse senzaţiile de durere, iar acţiunea fixă asupra retinei cu ajutorul regimului de microimpuls exclude complicaţiile de genul îngustării câmpului vizual, apariţia coagulanţilor cu efect hipotermic. În plus, este permisă repetarea procedurii în caz de necesitate. Procedura nu necesită spitalizare, este efectuată sub anestezie locală în timpul unei singure sesiuni (procedura tradiţională necesită tre–cinci sesiuni).

În ultimii ani, au apărut alte metode complementare de tratament. Eficienţa lor nu a fost deocamdată suficient studiată, cum este dovedită eficienţa coagulării cu laser. Acestea sunt aşa-numitele medicamente anti-VEGF ş.a. Totuşi, în funcţie de stadiul şi severitatea bolii, se alege o metodă individuală de tratament.

Desigur, noi tratăm local, în exclusivitate, organul de văz – ochiul. Totuşi,  în paralel cu tratamentul nostru, pacientul trebuie să trateze boala de bază – diabetul zaharat. Deci, trebuie să fie urmărit de medicul endocrinolog. În caz contrar, toate eforturile noastre sunt în zadar. Informaţii suplimentare puteţi obţine la adresa: or. Chişinău, str. Zelinschi 15. Tel.: 55.83.65.

 

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău