Cum pupă poliţiştii mita

În ultimii trei ani, sute de poliţişti au fost prinşi în flagrant pentru luare de mită

Cu o regularitate aproape simetrică, opinia publică este informată de câteva ori pe lună despre cazuri în care poliţiştii sunt reţinuţi în flagrant pentru luare de mită. Imaginile se perindă pe ecrane, lumea se bucură că „au mai prins unul”, statisticile cu privire la combaterea corupţiei cresc. Numai că, pe parcurs, „în lipsa componentelor infracţiunii”, unele anchete se sting până a ajunge în judecată, iar altele sunt „soluţionate pozitiv” pentru cei prinşi în flagrant de către judecători. Oficiali de la Ministerul Afacerilor Interne (MAI) cred că în multe cazuri ofiţerii anticorupţie organizează „provocări”.

 

Raisa LOZINSCHI-HADEI

 

Vă mai amintiţi cazul din luna mai 2010, când fostul Centru pentru Combaterea Crimelor Economice, actualul Centru Naţional Anticorupţie (CNA), anunţa că a filat timp de o lună trei poliţişti de la Direcţia poliţie în transporturi care luau mită de la cetăţenii străini care veneau şi plecau din ţară? Aceştia, ne spuneau ofiţerii anticorupţie, ar fi luat mită de 50 de ori într-o lună, iar taxele variau între 20 şi 500 de euro pentru pretinse încălcări. „Hai fii om şi gata. Aşa ca să fie totul bine… Criza asta economică… Thank you very much, gracias, muchas gracias, thank you!”, ziceau aceştia pe înregistrări şi doseau bucuroşi banii în buzunare.

Pe marginea acestui caz a fost pornită o urmărire penală, doi poliţişti  fiind încarceraţi atunci. Astăzi, şeful Direcţiei poliţie în transporturi din cadrul MAI, Dumitru Buga, ne informează că acest caz a vizat, de fapt, cinci poliţişti. Trei dintre ei însă au fost scoşi de sub urmărire penală şi sunt restabiliţi la serviciu, iar cazul celorlalţi doi, suspendaţi pe moment din funcţie, se află încă în instanţa de judecată.

 

Mită în căciulă, amendă de 4000 de lei
În luna februarie 2011, o altă ştire făcea deliciul publicului. Atunci, un inspector rutier de la Ungheni a fost prins de ofiţerii anticorupţie cu 500 de lei ascunşi în căciulă. Potrivit oamenilor legii, aceşti bani reprezentau ultima tranşă din suma de 1250 de lei pe care poliţistul ar fi cerut-o de la un şofer care nu avea certificatul de înmatriculare a maşinii şi risca o pedeapsă. Poliţistul era cercetat în stare de libertate şi, potrivit ofiţerilor anticorupţie, risca până la zece ani de puşcărie ori o amendă de maximum 60 de mii de lei.

Victoria Timuş, şefa serviciului de presă al CNA, a declarat pentru JURNAL că acest poliţist a semnat acord de recunoaştere a vinovăţiei şi a fost pedepsit cu o amendă de 4000 de lei. Oricum, zice Timuş, poliţistul nu mai este în funcţie, şi-a dat singur demisia şi s-a ales cu o pată pe reputaţia profesională, întrucât a fost cercetat într-un dosar penal.

CNA a prins 153 de poliţişti în flagrant

Potrivit Victoriei Timuş, instituţia pe care o reprezintă a reţinut în flagrant 55 de poliţişti pentru extorcare de mită în anul 2010. În 2011, reţinerile au vizat 53 de poliţişti, iar în primele nouă luni ale anului curent – încă 45. În acelaşi timp, în 2010 numai nouă cauze penale au ajuns în judecată, un an mai târziu – 21, iar în acest an – altele 17. „În celelalte cazuri nu au fost întrunite componentele infracţiunii”, susţine Victoria Timuş.

Şi Procuratura Anticorupţie are date despre poliţişti reţinuţi. Potrivit lui Ruslan Botnaru, procuror adjunct în Direcţia urmărire penală din cadrul Procuraturii Anticorupţie, cele mai dese cazuri se referă la corupere pasivă din partea poliţiştilor, abuz în serviciu şi la depăşirea atribuţiilor de serviciu. Unele cazuri cercetate de procurori sunt preluate din alte instituţii, cum ar fi CNA sau MAI. Astfel, în 2010, procurorii au pornit 49 de cauze penale care vizau poliţişti, iar 15 dintre ele pe numele a 16 poliţişti au fost trimise în judecată. În 2011, au fost pornite 15 cauze, iar 11 au fost trimise în judecată pe numele a 12 poliţişti. În anul curent, procurorii au instrumentat alte zece cauze penale vizând poliţiştii şi au trimis judecătorilor 17 cauze, unele dintre acestea pornite în anii trecuţi. Totodată, susţine Botnaru, „din lipsa componentelor infracţiunii”, procurorii au încetat opt cauze penale acum trei ani, în 2011, încă nouă, şi două cauze în acest an.

Provocări

Colonelul de poliţie Iurie Maximov, şeful Direcţiei investigaţii şi securitate internă din cadrul MAI, are o explicaţie pentru numărul mare de anunţuri privind poliţiştii prinşi cu mită şi numărul mic de condamnări în aceste cazuri. Potrivit lui Maximov, pe de o parte, cei de la CNA organizează „provocări, să arate că luptă cu corupţia” şi până la urmă nu adună probe suficiente pentru incriminarea poliţiştilor, iar pe de altă parte, există şi problema integrităţii judecătorilor. Şi MAI are o statistică despre mii de poliţiştii pedepsiţi în ultimii trei ani pentru încălcarea atribuţiilor de serviciu, conduită nedemnă şi lipsă de control al subalternilor. Astfel, în 2010, au fost pedepsiţi 496 de angajaţi ai MAI, în 2011 – alţi 542, iar în anul curent – încă 491. În aceste cazuri, MAI a aplicat „admonestări disciplinare”. Dar pe parcursul acestor trei ani au fost eliberaţi din funcţie şi 111 colaboratori ai MAI, 16 dintre aceştia au fost restabiliţi în funcţie, după ce au fost anulate ordinele de concediere.

The following two tabs change content below.
Raisa Lozinschi-Hadei

Raisa Lozinschi-Hadei

Raisa Lozinschi-Hadei

Ultimele articole de Raisa Lozinschi-Hadei (vezi toate)