Cum poţi să mori pe coridoarele spitalului

O pacientă ar fi putut muri la uşa unui medic de familie pentru că acesta nu a examinat la timp rezultatele electrocardiogramei

A fost luată de urgenţă la spital chiar din cabinetul medicului de familie. Deşi specialistul ştia că pacienta Ştefania Roşca suferă de inimă, a lăsat-o să aştepte mai bine de o oră la uşa cabinetului său. Simţind o durere acută în regiunea inimii, femeia nu a mai rezistat şi a deschis uşa medicului pentru a cere să-i fie comunicate rezultatele examenului medical.

Abia atunci doctorul s-a uitat la electrocardiogramă şi a înţeles că trebuie urgent să cheme ambulanţa. Culmea este că în circumstanţe asemănătoare a decedat soţul Ştefaniei.

Iana Zmeu

Ştefania îşi aminteşte cu groază cum şi-a petrecut pe ultimul drum, în 2006, soţul de 48 de ani. Bărbatul s-a adresat medicului de familie, plângându-se de dureri în regiunea inimii. Însă, deoarece erau în preajma Paştelui Blajinilor, medicul nu a putut să-i facă electrocardiograma. „Toate cabinetele erau deja închise. Eu i-am măsurat tensiunea şi i-am prescris un tratament. I-am spus că acum nu pot să-i fac electrocardiograma, deoarece toate cabinetele sunt închise. I-am spus să revină neapărat să facă electrocardiograma. I-am dat îndreptare la spital. Ei nu au mers să facă electrocardiograma, s-au dus acasă. Aproximativ la ora trei de noapte au chemat ambulanţa. În drum spre spital sau în incinta acestuia, bolnavul a decedat. A suferit un infarct miocardic”, ne-a relatat medicul de familie Raisa T.

Astăzi, specialista este obligată să explice de ce a lăsat să aştepte la uşă o pacientă despre care ştia că suferă de inimă. Este vorba de soţia bărbatului decedat.

Victimele aşteptării

Rândurile interminabile la uşa medicilor fac victime. Ştefania Roşca s-a adresat medicului de familie pentru a afla ce arată electrocardiograma pe care a făcut-o la indicaţia acestuia. A aşteptat timp îndelungat, urmărind cum pacienţii, unul după altul, intră fără rând în cabinetul medicului de familie. Nu a mai putut suporta durerile şi a păşit pragul. „I-am cerut să-mi dea rezultatele analizelor ca să merg la alt medic. Nu mai puteam aştepta. Mă ustura toată partea stângă. Nu mă mai ţineau picioarele. Ea m-a văzut schimbată la faţă şi abia atunci s-a uitat în electrocardiogramă. A chemat imediat urgenţa. I-am spus că am venit la medic, să nu vină urgenţa după mine”, îşi aminteşte Ştefania.

Pacienta recunoaşte că nu a fost înscrisă la medicul de familie, dar a menţionat că s-a înţeles în prealabil cu acesta. Raisa T. a negat spusele Ştefaniei: „Ea nu m-a sunat şi când a venit, am primit-o”. În ceea ce priveşte aşteptarea îndelungată la uşa medicului de familie, mai bine de o oră, doctorul a găsit o explicaţie: „Da’ eu de unde ştiu pe cine şi ce-l doare după uşă? Probabil, a aşteptat o oră şi jumătate. Dacă electrocardiograma arată infarct, ar fi putut intra să-mi spună că se simte rău”. Ştefania ne-a spus că a venit la medicul de familie ca anume aceasta să-i comunice ce arată electrocardiograma.

Şi un student ar putea spune e infarct

Pacienta a fost adusă de urgenţă la Institutul de Cardiologie din Chişinău. Vicedirectorul spitalului, Alexandru Cărăuş, susţine că  şi un student de la medicină ar putea vedea că electrocardiograma pe care a făcut-o pacienta arăta infarct miocardic şi ne-a demonstrat acest lucru. „Ce suspectaţi?”, a întrebat-o Cărăuş pe o studentă care ţinea în mână electrocardiograma. „Infarct miocardic”, i-a răspuns tânăra.

Potrivit lui Cărăuş, medicul de familie a procedat corect: a chemat ambulanţa, fiind alarmată de ceea ce a văzut în electrocardiogramă. „Probabil, starea pacientei s-a agravat pentru că a stat mult timp la uşa medicului. Acesta e sistemul nostru. Iniţial, trebuie să mergi la medicul de familie, care, dacă suspectează infarct, te trimite la medicul specialist”, a adăugat vicedirectorul Institutului de cardiologie.

I-au promis alt medic de familie

Ştefania regretă nu a dat alarma după ce soţul ei a decedat. În plus, şi-a încredinţat viaţa medicului pe care îl acuză de neglijenţă în serviciu.Am vorbit cu managerul centrului medicilor de familie şi mi-a promis că-mi va da un alt medic, ne-a spus mulţumită Ştefania.

Potrivit şefei Serviciului de informare şi comunicare cu mass-media a Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină, Lilia Onea, o persoană asigurată îşi poate schimba medicul de familie în perioada 1 septembrie31 octombrie. Calvarul prin care a trecut Ştefania a avut loc la sfârşitul lunii noiembrie.

Totul depinde de managerul instituţiei. Problema se soluţionează în interior, pacientului i se poate recomanda un alt medic de familie, a declarat Onea.

Am încercat să luăm legătura cu administraţia Centrului medicilor de familie vizat, însă ni s-a spus să aşteptăm. „Directorul este într-o şedinţă. Are o comisie. Nu ştiu când se va elibera”, ne-a comunicat o doamnă din anticameră.

Sondaj

Pacienţii nemulţumiţi

Indignarea pacienţilor se pare că nu are sfârşit la fel ca şi rândurile la uşile medicilor. Chiar dacă se înscriu în prealabil sunt nevoiţi să aştepte ca într-un final, atunci când le vine rândul, să intre altcineva în locul lor. „Aşa e sistemul la noi. La medicul de familie trebuie să te înscrii şi să aştepţi două săptămâni, apoi când vii el te direcţionează la alţi specialişti şi trebuie din nou să aştepţi. Eu acum sunt bolnavă!”, spune supărată o pacientă. „Întotdeauna când sun medicul de familie ca să mă înscriu, îmi spune că este ocupat! Eşti nevoit să vii şi să stai sub uşă. Şi dacă nu ai programare: stai şi stai, şi stai”, a menţionat un alt pacient.

Sfatul medicului

Şase ore decizionale

Infarctul se dezvoltă timp de șase ore. Acesta este timpul în care cu cât mai repede intervin medicii, cu atât mai mari sunt șansele de a salva celulele care încep să-şi piardă capacitatea de a contracta. Potrivit chirurgului cardiovascular Aureliu Batrânac, după cele șase ore, celulele inimii sunt moarte, iar restabilirea lor este aproape imposibilă. „Primul lucru care ar trebui să-i alarmeze pe oameni sunt durerile apărute în urma unui efort fizic în regiunea coşului pieptului”, atenţionează medicul.

 

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)