Cum poţi recunoaşte virozele încă din faza incipientă

IMG_8838Sunt aşa zise „boli de sezon” şi au drept origine, după cum arată şi numele, o serie de virusuri. Ele apar îndeosebi odată cu instalarea sezonului rece, când există mai multă umezeală şi alternanţe de temperatură. Ele debutează iniţial ca un sindrom gripal sau ca un simplu guturai.

Cele mai întâlnite simptome sunt: rinoree (curge nasul), lăcrimare, respiraţie greoaie, răguşeală, dureri oculare, dureri musculare, dureri în gât, dureri de cap, strănuturi frecvente, toate acestea fiind însoţite frecvent de febră sau, mai rar, de sufocare.

Cum ar trebui să te fereşti de virozele respiratorii ?

– să eviţi aglomeraţiile;

– să eviţi trecerea bruscă de la aer cald la aer rece şi invers;

– să nu consumi lichide foarte reci sau foarte calde;

– să consumi vitamine şi alte suplimente nutritive;

– să te hidratezi;

– să faci vaccinul antigripal, dar atenţie, în presezon;

– să te speli pe mâini ori de câte ori ai ocazia;

– să foloseşti şerveţele pentru a-ţi acoperi gura când tuşeşti sau strănuţi;

– să mănânci sănătos şi să dormi bine;

– să bei multe lichide;

– să faci gargară, de câteva ori pe zi, cu apă călduţă în care dizolvi o linguriţă de sare sau să consumi ceaiuri calde cu miere şi lămâie pentru a atenua durerile de gât şi a potoli tusea;

– foloseşte picături pentru nas, în special cele pe bază de apă de mare care nu irită mucoasa şi nu provoacă dependenţă.

Dacă totuşi te-ai pricopsit cu o viroză respiratorie ce nu-ţi mai dă pace, trebuie să ştii că tratarea lor încă din fază incipientă dă rezultate mai rapide, opreşte boala sau o face măcar să se manifeste într-o formă mai uşoară.

Îţi ofer acum câteva remedii naturiste de mare eficienţă:

Plantele picante: ajută la diminuarea sau chiar distrugerea focarelor de infecţie, mai ales de la nivelul gâtului sau al nasului, încă din primele ore ale apariţiei virozei. Îţi recomand să prepari următorul ceai: câte un vârf de cuţit de scorţişoară, cuişoare şi piper plus o jumătate de linguriţă de anason şi de fenicul pe care le opăreşti într-o cană cu apă clocotită. Se face o infuzie vreme de 15 minute după care se filtrează. Se adaugă miere după gust şi se bea cât mai fierbinte. Acest remediu desfundă aproape instantaneu căile respiratorii.

Băile fierbinţi: într-un lighean cu apă fierbinte adaugă 5-6 linguri de sare şi amestecă bine. Ţine apoi tălpile picioarelor în această apa vreme de 15-20 minute după care încalţă-te cu şosete groase. Pentru o mai mare eficienţă, adaugă în apa fierbinte şi câteva picături de ulei de cimbru. Acest tratament poate fi aplicat şi pentru mâini, tratament ce duce la încălzirea întregului corp, desfundând căile respiratorii superioare şi activează, în general, circulaţia sanguină, în zona capului şi gâtului, ceea ce ajută organismul să lupte eficient împotriva infecţiei.

Sucul de lămâie: se obţine prin stoarcerea lămâilor bine coapte. Se foloseşte pentru vitaminizare şi pentru încetinirea febrei. Este util, de asemenea, pentru desfundarea nasului, împiedicând infecţia respiratorie să evolueze. Pune în fiecare nară câte 2-3 picături de suc stors, de 3-4 ori pe zi. Poţi, de asemenea, să bei suc de lămâie sau ceai. Coaja de lămâie are efect imuno-stimulent, reducând febra, durerile de cap, înviorând organismul şi psihicul.

Frecţiile: studii recente arată că stimularea tactilă care apare în timpul frecţionărilor energice, precum şi preluarea prin piele a unor ingrediente din preparatele aplicate au un efect puternic de combatere a bolii. Îţi recomand frecţiile cu alcool camforat sau un „Aromaplant” – un unguent pe baza de uleiuri volatile. Preparatul se întinde pe zona spatelui şi a toracelui, masându-l energic cu palmele, mereu în sens ascendent, în direcţia inimii.

Inhalaţiile: speli coaja unui cartof, îl tai mărunt şi îl pui într-un litru de apă clocotită. Mai adaugi 4 picături de ulei volatil de mentă şi 2 picături de ulei volatil de cimbru. Îţi pui un prosop deasupra vasului în care se află infuzia şi inspiri pe nas aburii emanaţi, vreme de 5 minute. Imediat după efectuarea acestei proceduri, trebuie să te fereşti de frig şi de curent. Acest tratament desfundă căile respiratorii superioare, atenuează durerile de cap şi de sinusuri, uşurează respiraţia.

Suplimentele nutritive : produsele ce conţin minerale, vitamine, antioxidanţi, diverse extracte din plante sunt utile atât pe durata bolii, cât şi în perioada de convalescenţă, când organismul tău are nevoie de nutrienţi suplimentari pentru a se reface mai repede şi fără urmări. Astfel poţi lua vitamina C, extract din scoarţă de salcie albă (cu efecte similare aspirinei) şi zinc pentru stimularea imunităţii şi extract de mangosteen, ca antioxidant.

 

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)