Cum ne revenim după excesele de sărbători

NUTRIŢIE // Excesul alimentar provoacă disconfort şi vomă

Sărbătorile de iarnă lasă urme grele asupra organismului nostru din cauza exceselor alimentare. De cele mai multe ori, sărbătorile de iarnă se termină cu dureri de cap, colici biliare, gastrite, pancreatite etc. Fie că am băut sau am mâncat prea mult, până şi mirosul preparatelor ne dă dureri de cap! Dar cum ne revenim după aceste excese?

Dacă aţi băut prea mult, organismul este deshidratat după ce a fost supus la astfel de excese. Un pahar de suc de portocale proaspete, băut dimineaţa pe nemâncate, şi un pahar cu lapte seara, înainte de culcare, vă vor ajuta să vă reveniţi. Foarte important este să nu faceţi excese de apă. Aceasta se bea numai între mese într-o astfel de perioadă.

Cunoscătorii ştiu că dacă bei apă după ce ai consumat alcool, rişti să readuci starea de euforie dată de alcool. Excesul alimentar poate crea stări de disconfort şi de vomă. Dacă simţiţi totuşi nevoia de a vărsa, atunci… vărsaţi!

Foarte importanţi sunt însă următorii paşi: dacă aţi vărsat, evitaţi în următoarele trei–patru zile mâncărurile grase şi solide pentru că vor readuce starea de vomă. Consumaţi cât mai multe lichide, în special sucuri naturale din citrice, evitaţi alcoolul.

Farmacistul nu este medic

Pentru a nu vă mai simţi gura atât de uscată sau pentru a nu mai resimţi starea de disconfort, lăsată de vomă, mestecaţi câteva cuburi de gheaţă. Dacă starea de vomă nu dispare, puneţi o linguriţă de bicarbonat de sodiu într-un pahar cu lapte şi, după ce îl amestecaţi bine, îl puteţi bea! În cazul în care aţi ţinut post, iar acum v-aţi „scăldat” în meniul de sărbători, începeţi o dietă de trei–patru zile bazată pe fructe, carne de pui, de vită (slabă), de peşte, lapte, iaurturi degresate, ceaiuri şi… ciocolată neagră. Ciocolata neagră este bogată în antioxidanţi şi acizi graşi, benefici organismului, care „taie pofta” de dulciuri şi alimente bogate în grăsimi. Alimente pe care le-am savurat cu atâta plăcere de sărbători şi pe care, în mod inconştient, organismul încă le mai cere.

Fiţi îngăduitori cu organismul vostru în această perioadă, nu uitaţi că voi aţi greşit, nu el! Aşa că nu faceţi coadă la farmacii şi nu căutaţi să îl distrugeţi în continuare cu diverse medicamente. Apoi, un lucru important de care trebuie să ţineţi cont mereu – farmacistul nu este medic. Dacă simţiţi nevoia unui tratament medicamentos, indiferent de situaţie, consultaţi un medic.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)