Cum ne revenim după excesele de sărbători

MAHMUREALĂ // Dacă aţi băut prea mult, organismul este clar deshidratat după ce a fost supus la excese

Sărbătorile lasă urme grele asupra organismului nostru datorită exceselor alimentare. De cele mai multe ori, sărbătorile se termină cu dureri de cap, colici biliare, gastrite, pancreatite etc. Fie că am băut prea mult sau am mâncat prea mult, acum până şi mirosul preparatelor ne dă dureri de cap! Dar cum ne revenim după aceste excese? Dacă aţi băut prea mult, organismul este clar deshidratat după ce a fost supus la excese.

Un pahar de suc de portocale proaspete, băut dimineaţa pe nemâncate şi un pahar cu lapte seara înainte de culcare vă vor ajuta să vă reveniţi. Foarte important este să nu faceţi excese de apă, acum, apa se bea numai între mese! Cunoscătorii ştiu că dacă bei apă după ce ai consumat alcool, rişti să readuci starea de euforie dată de alcool! Excesul alimentar poate crea stări de disconfort şi totodată stări de vomă. Dacă simţiţi totuşi nevoia de a vărsa, atunci… vărsaţi! Foarte importanţi sunt însă următorii paşi: dacă aţi vărsat, evitaţi în următoarele 3-4 zile mâncărurile grase şi solide pentru că vor readuce starea de vomă, consumaţi cât mai multe lichide, în special sucuri naturale din citrice, evitaţi alcoolul!

Pentru a nu vă mai simţi gura atât de uscată sau pentru a nu mai resimţi starea de disconfort lăsată de vomă, mestecaţi câteva cuburi de gheaţă. Dacă starea de vomă nu dispare, puneţi o linguriţă de bicarbonat de sodiu într-un pahar cu lapte şi după ce îl amestecaţi bine, puteţi bea!

În cazul în care aţi ţinut post, iar acum v-aţi „scăldat” în meniul de sărbători, începeţi o dietă de 3-4 zile bazate pe fructe, carne de pui, de vită (slabă), carne de peşte, lapte, iaurturi degresate, ceaiuri şi… ciocolată neagră!

Nu numai că ciocolata neagră este bogată în antioxidanţi şi acizi graşi atât de benefici organismului, dar „taie pofta” de dulciuri şi alimente bogate în grăsimi, alimente pe care le-am savurat cu atâta plăcere de sărbători şi pe care în mod inconştient organismul încă le mai cere…

Fiţi îngăduitori cu organismul vostru în această perioadă, nu uitaţi că voi aţi greşit cu excesele, nu el! Aşa că nu faceţi coadă la farmacii şi nu căutaţi să îl distrugeţi în continuare cu diverse medicamente! Apoi, un lucru important de care trebuie să ţineţi cont mereu: FARMACISTUL NU ESTE MEDIC! Dacă simţiţi nevoia unui tratament medicamentos, indiferent de situaţie, consultaţi un MEDIC!

 

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)