Cum ne integrăm informaţional cu UE?

„Faptul că ni se pun la dispoziţie doar publicaţii în limba rusă din ţările CSI este un indiciu că nu s-a schimbat nimic la acest capitol în RM”

Catalogul ziarelor şi revistelor 2012 al Întreprinderii de Stat „Poşta Moldovei”, ediţia bilingvă, pune la dispoziţia cetăţenilor ediţii periodice din ţările CSI: Federaţia Rusă, Ucraina şi Republica Belarus, şi nicio publicaţie din România şi alte state ale Uniunii Europene. Angajaţii ÎS „Poştei Moldovei” au motivat că lista ediţiilor periodice din România vine în fiecare an cu întârziere şi este pusă la dispoziţia abonaţilor suplimentar, iar cu celelalte state din UE, inclusiv România, ÎS„Poşta Moldovei” nu are încheiate contracte. Ediţiile periodice din UE şi România se aduc în republică prin intermediul a doi agenţi economici din RM. „Oricine doreşte să se aboneze la o ediţie periodică din orice stat apelează la „Poşta Moldovei” şi nu există probleme”, a comunicat pentru JURNAL şefa Serviciului difuzare a presei a ÎS „Poşta Moldovei”, Alexandra Ţurcan.

Victoria POPA

„Spre surprinderea mea şi în acest an – al doilea de guvernare a AIE – catalogul propune abonaţilor publicaţii din RM şi Federaţia Rusă, Ucraina şi Republica Belarus! Adică doar publicaţii din CSI şi nicio publicaţie din UE sau alte state! Chiar să nu existe nici un abonat în ţara noastră interesat de vreo publicaţie din România, Bulgaria, Polonia sau Franţa?”, se întreabă Vasile Nedelciuc, preşedintele Endava Moldova.

Domnia sa a constatat acest fapt atunci când a dorit să aboneze compania pe care o conduce la ediţii periodice pentru anul viitor, atât pe linie profesională, cât şi personal. Acesta ne-a mărturisit că, în cea mai grea perioadă sovietică, în cataloagele de abonare pentru cetăţeni existau chiar şi reviste şi ziare din România, deşi erau comuniste. Dar  exista posibilitatea de a te abona la anumite publicaţii de peste hotare.

Dreptul la informare

„Acum, când la guvernare este AIE, mă aşteptam să se rezolve un lucru atât de simplu, care nu necesită bani în plus, dar numai să afişezi codul publicaţiilor din ţările vecine şi să indici costul acestora. Faptul vorbeşte, pe de o parte, că la „Poşta Moldovei” avem o conducere care continuă să activeze după modelul guvernării comuniste. Iar pe de alta, că la nivelul guvernului nu există o supraveghere şi o monitorizare a felului în care este asigurat dreptul cetăţenilor la informaţii, comunicare şi mai ales că şi la guvern şi în cadrul partidelor guvernamentale nu există o viziune privind integrarea europeană la nivel informaţional”, conchide Vasile Nedelciuc.

Potrivit domniei sale, sursele de informare sunt un mijloc foarte important pentru generaţia tânără care doreşte să se afirme şi să cunoască lucruri noi, iar faptul că ni se pun la dispoziţie doar publicaţii în limba rusă din ţările respective este un indiciu că nu s-a schimbat nimic la acest capitol în RM.

Vasile Nedelciuc aşteaptă să se sesizeze autorităţile şi ÎS „Poşta Moldovei” şi să poarte răspundere, pentru că în fond ei sunt plătiţi din impozitele cetăţenilor. „Nu văd de ce într-un stat în care majoritatea cetăţenilor sunt vorbitori de limbă română să li se dea în continuare să citească doar presă a unei minorităţi. Aştept ca cineva să-şi ceară scuze de la cetăţeni”, a punctat Nedelciuc.

Acţiune ruşinoasă

Domnia sa ne-a spus că a trimis un mesaj la Cancelaria guvernului şi câtorva consilieri ai primului ministru şi aşteaptă ca instituţiile statului să ia act de această acţiune ruşinoasă faţă de România, Bulgaria, Polonia şi alte state din UE.

Este de menţionat faptul că există şi catalogul de abonare la ediţiile periodice în „limba de stat” şi în limba rusă pe anul 2012 cu distribuirea peste hotare.

Întrebată de JURNAL de ce în Catalogul ziarelor şi revistelor 2012 al RM sunt incluse numai ediţii periodice din Federaţia Rusă, Ucraina şi Republica Belarus, dar din România sau alte state din UE lipsesc, şefa Serviciului difuzare a presei a ÎS „Poşta Moldovei”, Alexandra Ţurcan, a spus că ediţiile periodice din România vin mult mai târziu şi de aceea sunt puse la dispoziţia doritorilor de a se abona la sfârşitul lunii noiembrie, pentru care se face un catalog suplimentar, distribuit în toată republica.

Potrivit Alexandrei Ţurcan, contracte la nivel de stat cu alte ţări în afară de Rusia, Belarus şi Ucraina nu există. „ÎS „Poşta Moldovei” are contracte cu agenţia „Paramedia”, care ne aduce ediţiile periodice din România, mai avem contract cu agenţia „Deleu-deleu” care aduce ediţii periodice din alte state”.

Aceasta a mai spus că în catalog este menţionat: „În cazul în care un cetăţean al R. Moldova doreşte să se aboneze la alte ediţii din alte state, apelează la noi şi, împreună cu agenţii cu care avem contract, cerem ediţia dorită pentru abonare. Nu am avut probleme când s-a solicitat ceva şi nu am putut pune la dispoziţia unui abonat din Moldova”, a mai spus şefa Serviciului difuzare a presei a ÎS „Poşta Moldovei”.

The following two tabs change content below.