Cum mi-a rezolvat Marian Lupu problema

Lingvistul anului – preşedintele PDM, Marian Ilici Lupu, economist, pentru performanţa de a vorbi simultan în două limbi identic-diferite.

Când Marian Lupu era la începutul cursei prezidenţiale, nu puteam înţelege sensul sloganului său: „Aud, ascult, rezolv”. Întrebam cunoştinţele, vecinii, trecătorii, dar nimeni nu mi-a putut lămuri pe înţelese ce ascultă M. Lupu, ce aude şi ce poate rezolva dacă mai mult de şapte ani noi n-am mai înţeles cu ce s-a ocupat el. Şi încă un lucru nu-mi era clar: el „ascultă şi aude” sau „aude şi ascultă”, şi pe cine anume ascultă?

Dar lucrurile s-au rezolvat mai târziu pe înţelesul tuturor. Iată cum a fost. Eu sufăr de o boală neplăcută – de meteorism. Şi nu-i nimic grav când zgomotul produs de organismul meu neascultător îl aud, cu toate că nu-l ascultă, numai cei apropiaţi, chiar dacă nu pot rezolva nimic în cazul meu.

Când a început însă campania electorală, am păţit-o: imediat ce organismul meu începea a-şi face de cap producând zgomote puternice, din aparatul de televizor răsuna: „Aud, ascult, rezolv!”. Soţia mă dojenea: „Dacă n-ai ruşine de noi, fie-ţi ruşine măcar de omul ista mare, că te ascultă şi te aude!”. Dar ce puteam face eu cu organismul meu neascultător, dacă nici medicii nu erau în stare să-mi rezolve problema?

Aşa m-a auzit M. Lupu săptămâni în şir de pe toate canalele din televizor. Dar într-o zi a ieşit la televizor şi a anunţat că s-a săturat să asculte şi să audă aceste zgomote scârboase şi, de aceea, se retrage din cursa electorală în folosul dnei Maia Sandu, dar deoarece V. Plahotniuc nu poate s-o ţină pe dumneaei în mâini (adică să o stăpânească), că n-are de ce o apuca, el se retrage din cursă în folosul lui Dodon, căci acesta are încă organul respectiv şi Plahotniuc îl poate apuca, ca să-l ţină bine.

Tare m-am bucurat de acest gest al D-lui, dar mai ales s-a bucurat soţia, care se ruşina mereu de ieşirile organismului meu. M-am gândit că, în sfârşit, voi fi ca la mine acasă şi las-să facă organismul meu ce vrea, fiindcă „oamenii mari” nu-l vor mai asculta şi auzi. Dar s-a întâmplat ceva neverosimil: trece o zi, trec două, o săptămână, dar organismul meu tace, nu produce zgomote. Şi numai după votarea din 30 octombrie m-a înseninat: stai, mă, că Lupu spunea mereu –„ aud, ascult, rezolv″, adică el mi-a rezolvat problema!

Totuşi cred că nu putea Marian Lupu să-mi rezolve problema, deoarece el, în principiu, nu rezolvă nimic, căci e o marionetă, un pion pe tabla de şah, cu care joacă V. Plahotniuc şi e ştiut că în ultima vreme Plahotniuc a vopsit aproape toate piesele cu care joacă pe această tablă în culoarea neagră şi Moldova (partenerul de joc al lui Plahotniuc) are foarte puţine figuri albe cu care poate juca. Iar Plahotniuc e un bun jucător de şah.
Dar partida de şah încă nu s-a terminat – Moldova trebuie să vopsească măcar piesele principale în alb, ca să poată juca cu ele. Şi prima figură importantă poate fi (şi va fi) vopsită în alb la 13 noiembrie curent.
Hai, moldoveni, la vopsit figura cu care vom putea mişca şi noi!

Moş Nicolae de la gaze

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)