Cum mănâncă deţinuţii fiare

Majoritatea deţinuţilor care se automutilează o fac în semn de protest şi pentru a obţine diverse beneficii

O tijă metalică de 23 de centimetri, o coadă de lingură, o furculiţă, o bucată de sticlă lungă de 12 centimetri, o placă metalică de la balamaua ferestrei şi trei sârme smulse de la pat a înghiţit un deţinut o singură dată şi a ajuns la spitalul-penitenciar „Pruncul”. De altfel, acest deţinut este un „client” fidel al respectivei instituţii, reuşind în total să înghită aproape un kilogram de fiare. Din 2008, când a fost încarcerat, şi până în luna iunie a anului curent, medicii de la „Pruncul” i-au făcut nouă operaţii la stomac ca să-i scoată cuiele şi ce mai înghiţise acesta.

Raisa LOZINSCHI-HADEI 

N.M. (iniţiale schimbate – n.a.) şi-a bătut crunt concubina, care ulterior a decedat, şi a primit zece ani de puşcărie, fiind repartizat într-un penitenciar de la sudul Republicii Moldova. Nefiind de acord cu sentinţa, deţinutul a „păcătuit” prima dată în 2008, înghiţind mai multe cuie. Aşa a ajuns la spitalul-penitenciar de la Pruncul unde a fost operat. Acesta vine aici cu burta plină de fiare, medicii i le scot, îl tratează şi pleacă înapoi, la „casa” de la sud, ca să revină ulterior.

În total, acesta a suportat nouă intervenţii chirurgicale la stomac, deţinând recordul pentru care medicii instituţiei şi-au pus toată măiestria la contribuţie ca să-l salveze. Anul acesta, N.M. a suportat ultimele două operaţii, în luna mai înghiţind tot „arsenalul” de fiare în frunte cu tija metalică lungă de 23 de centimetri cu un diametru de peste trei centimetri.

Voia să-şi vadă copiii

„Seara, înainte de operaţie, l-am avertizat să nu mănânce şi să nu bea nimic dimineaţa, că urma intervenţia. Dar el a mâncat, spunând că nu vrea să fie operat. Vreo săptămână am umblat din urma lui să-l convingem că nu poate sta cu fiarele acelea în organism. După operaţie nu a vrut să respecte regimul şi eram alertaţi să nu i se întâmple ceva rău, că doar era la a opta intervenţie pe stomac”, ne-au spus medicii de la spitalul-penitenciar „Pruncul”.

Peste trei săptămâni, deţinutul a înghiţit din nou fiare. Iar operaţie. „După moartea concubinei, copiii săi au fost luaţi în grijă de o rudă. Motivul pentru care s-a automutilat de data aceasta era ca să-i fie găsiţi copiii pe care voia să-i vadă. La el nu vine nimeni, nu-i aduce nimeni colete. Administraţia i-a găsit şi i-a adus copiii”, a declarat pentru JURNAL Ina Şuiu, purtătorul de cuvânt al spitalului-penitenciar „Pruncul”.

Colecţia cu sute de cuie, sârme, lame…

„Nu şi-a perforat niciun organ intern, chiar dacă a înghiţit atâtea obiecte. Deţinuţii învelesc aceste obiecte, de obicei, cu hârtie sau cu lipici şi, chiar dacă sunt ascuţite sau tăioase, nu afectează sistemul digestiv, iar cele mai mici pot să iasă din organism pe cale naturală”, ne spune medicul chirurg de la „Pruncul”, Victor Armanu, în timp ce ne prezintă colecţia de fiare scoase de-a lungul timpului din burţile deţinuţilor.

Cele mai multe automutilări ale deţinuţilor sunt plăgi prin tăiere, dar marea lor majoritate sunt superficiale. Asta pentru că plăgile sunt vizibile şi au un efect scontat mai rapid. Motivele pentru care o fac sunt diverse – fie nu sunt de acord cu sentinţele instanţelor de judecată, fie cu răspunsul primit cu privire la graţierea lor, fie nu sunt de acord să le fie percheziţionat salonul etc.

La „Pruncul” e mai bine

„Sunt şi motive puerile cum ar fi solicitarea unei întrevederi cu procurorul general la ora 2.00 noaptea, lipsa ţigărilor etc. Mulţi dintre deţinuţi îşi doresc să nimerească aici, fiindcă regimul de detenţie e mai lejer, condiţiile, inclusiv alimentaţia, sunt mai bune şi penitenciarul e în Chişinău, ceea ce-i face să creadă că îşi vor rezolva mai uşor problemele care le au”, menţionează Ina Şuiu.

O altă metodă de automutilare este introducerea salivei cu o seringă sub piele ca să facă vreo infecţie. De unde găsesc deţinuţii cuie, sârme, lame şi seringi? „Conform legislaţiei, deţinuţii au dreptul la un cuţit cu vârful rotunjit. Ei ies ziua la plimbare, găsesc cuie, sârme. Mai iau sârme de la paturi, dar noi nu-i putem culca pe saltele jos. Cei cu seringile sunt foşti consumatori de droguri şi, conform unui program de tratament, au dreptul la schimb de seringi”, mai afirmă administraţia penitenciarului cu regim de spital. Totuşi, majoritatea celor automutilaţi ajung la „Pruncul” după ce o fac în penitenciarele în care sunt repartizaţi în funcţie de sentinţă.

 

Între 50 şi 4000 de lei, cheltuieli pentru o automutilare

Angajaţii de la spitalul-penitenciar „Pruncul” susţin că au înregistrat o singură automutilare serioasă, atunci când un deţinut şi-a tăiat burta, în rest, doar încercări. Şi nu a fost înregistrat niciun deces. Problema e că intervenţiile chirurgicale sunt costisitoare şi statul suportă cheltuielile la prima etapă.

Potrivit purtătorului de cuvânt de la „Pruncul”, costurile pentru un bandaj necesar în cazul unei automutilări prin tăiere şi o intervenţie chirurgicală variază între 50 şi 4000 de lei. „Ulterior, prin instanţa de judecată, aceste costuri sunt trecute pe numele deţinuţilor care s-au automutilat. Dar mulţi dintre ei nu au bani şi rămâne să-şi plătească datoriile după eliberare”, ne mai spune Şuiu.

N.M. a adunat din cele nouă operaţii o datorie care depăşeşte suma de zece mii de lei.

135 de automutilări într-un an şi jumătate

Datele spitalului-penitenciar „Pruncul” arată că în prima jumătate a anului curent au avut loc 36 de automutilări printre deţinuţi. Opt cazuri dintre ele s-au întâmplat la „Pruncul”. De exemplu, în luna iunie anul curent, un deţinut s-a automutilat de şase ori. În anul trecut, au fost înregistrate în total 99 de cazuri în care deţinuţii s-au tăiat la mâini, la burtă sau au înghiţit diverse obiecte. Un condamnat automutilat sau suferind de o maladie se află pentru tratament la „Pruncul” între două săptămâni şi doi ani. Astăzi, la spitalul-penitenciar „Pruncul” se află 270 de deţinuţi, 22 dintre care sunt femei.

The following two tabs change content below.
Raisa Lozinschi-Hadei

Raisa Lozinschi-Hadei

Raisa Lozinschi-Hadei

Ultimele articole de Raisa Lozinschi-Hadei (vezi toate)