Cum îţi protejezi pielea când eşti la plajă

PROTECŢIE // Dacă ne expunem la plajă fără protecţie, riscul apariţiei cancerului de piele creşte semnificativ

Sezonul estival a început, iar cei mai mulţi dintre noi sunt nerăbdători să facă o baie de soare. Medicii dermatologi atrag atenţia că razele ultraviolete atacă derma şi, dacă ne expunem la plajă fără protecţie, riscul apariţiei cancerului de piele creşte semnificativ.

Conform datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, anual, la nivel global, se înregistrează 60.000 de decese cauzate de acest tip de cancer. Astfel, cremele cu factor de protecţie trebuie să devină un „must-have” în această perioadă. „Acestea se aleg în funcţie de tipul de piele. Persoanele care au pielea albă sau deschisă trebuie să folosească, în primele zile de expunere, un produs cu factor de protecţie 50 plus”, spune prof. dr. Anca Zbranca, medic dermatolog. Specialistul mai recomandă în cazul persoanelor care au o piele mai închisă spre ciocolatiu o cremă cu un factor de protecţie 30–40. Medicul dermatolog atrage atenţia persoanelor care folosesc ulei de măsline sau bere pentru a se bronza, deoarece acestea intensifică efectele negative ale razelor solare asupra pielii.

Uleiul de măsline exclus

„Uleiul de măsline devine un fel de lupă atunci când este aplicat pe piele. Razele soarelui se intensifică. Are acelaşi efect asupra pielii ca atunci când punem un peşte la prăjit”, subliniază prof. dr. Zbranca. Uleiul de măsline poate fi folosit după plajă, deoarece acesta înmoaie pielea şi oferă un aspect catifelat. Şi în cazul berii lucrurile sunt asemănătoare. Potrivit medicului dermatolog, berea are acelaşi efect asupra pielii ca apa. „Acest lucru este un mit. Avem impresia că ne bronzăm mai repede, deoarece zahărul din băutură se topeşte la interacţiunea cu razele solare, iar pielea capătă un aspect uşor bronzant”, spune specialistul.
Un alt aspect destul de important este evitarea expunerii la razele UV între orele 10.00 şi 16.00, deoarece energia solară atinge cote maxime în acest interval de timp, atrag atenţia medicii dermatologi.

Cremele trebuie să fie rezistente la apă

Pentru a ne asigura un bronz sănătos, specialistul în dermatologie recomandă ca înainte de a ne duce la plajă să facem duş, apoi să ne dăm cu cremă cu factor de protecţie. „Când am ajuns la ştrand ne mai dăm o dată cu cremă, pentru a oferi pielii protecţia de care are nevoie. Efectul acestor produse durează patru ore”, recomandă medicul. Pentru ca derma să beneficieze de protecţie maximă specialiştii recomandă cremele care sunt rezistente la apă, mai ales dacă preferăm să petrecem mai mult timp în apă decât pe uscat. „Efectul acestor produse dispare dacă ne ştergem imediat cu prosopul”, completează prof. dr. Anca Zbranca.
Dermatologul recomandă mai ales persoanelor care au un ten deschis să nu se expună prea mult la soare, deoarece acestea nu vor obţine niciodată nuanţa ciocolatie pe care o obţin persoanele care au un ten mai închis. „Există un mic truc. După plajă sau înainte, pot folosi produse autobronzante. Acestea intensifică bronzul. Atenţie însă, ele nu oferă protecţie împotriva razelor UV, deci cremele cu factor de protecţie sunt obligatorii”, recomandă medicul.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)