Cum îşi petrec Paştele vedetele

 

Unde, cu cine şi cum vor sărbători Paştele

Chiar dacă sunt preocupaţi de muzică, interpreţii se pricep la vopsitul ouălor, la copturi şi la alte bucate pentru masa de sărbătoare. Chiar dacă sunt tineri, talentaţi şi dornici de afirmare, tânăra generaţie a showbizului moldovenesc respectă tradiţiile sărbătorilor sfinte. Câţiva dintre aceştia ne-au dezvăluit unde, cu cine şi cum vor sărbători Paştele.

Carolina CHIRILESCU

Iulian Puşcă, naist: ,,Voi cânta la o biserică românească”

„Din păcate, nu sunt în Moldova, sunt la Dublin, Irlanda. Voi ajunge tocmai la începutul lui iunie în RM. În anii trecuţi, când eram la Chişinău, cântam toată noaptea în corul bisericii de la cimitirul de pe strada Doina, împreună cu mulţi colegi şi prieteni, iar spre dimineaţă, îmi sfinţeam şi eu ce aveam acolo şi mergeam acasă. La Dublin, acum câteva zile, m-am întâlnit cu preotul de la biserica românească, e român, m-a invitat să vin şi să cânt. Cred că voi merge de cu seară, când începe slujba, şi voi sta până dimineaţă.”

 

Cristina Croitoru: „Fac învârtită cu vişină”

„De obicei, merg cu părinţii la Dubăsari, unde petrecem alături de rudele noastre. În fiecare an, o ajut pe mama la pregătirea bucatelor. Ştiu să gătesc orice, fac pârjoalele, învârtită cu vişină, vopsesc ouă, particip la pregătirea mesei pentru sărbătoare. În noaptea Învierii, mergem cu toţii la biserică, la sfinţitul celor pregătite, se întâmplă uneori să dorm câteva ore de cu seară, ajung la biserică după miezul nopţii. Mie îmi place Paştele Blajinilor, când mergem la cimitir, e o amintire foarte frumoasă din copilărie.”

Ion Paladi: „Eu vopsesc ouă cu tata socru”

„De Paşte, vom merge la ţară, la părinţi, pentru că nu am fost de mult, trebuie să fim alături de cei dragi, părinţi, fraţi, surori şi nemurele. Mie îmi place mult să ajut la bucătărie, aşa că vopsesc ouă cu tata socru. O tradiţie frumoasă pe care o respectăm încă din copilărie este ca în dimineaţa Paştelui să ne spălăm pe faţă cu un ou roşu, ca să fim rumeni, cu unul alb, ca să fim bălai, şi cu un bănuţ, ca să fim tari ca fierul. Desigur că bucatele tradiţionale nu lipsesc de pe masa de Paşte, ouăle roşii, cozonacul, mielul.”

În această vară, tânăra familie Paladi vor fi nuni mari, dar îşi doresc foarte mult să devină şi părinţi.

Mariana Şura: „Eu prepar carnea după o reţetă specială”

„Paştele e cea mai aşteptată sărbătoare a anului. Ţin minte încă din copilărie cum o aşteptam cu nerăbdare. E sărbătoarea când reuşeşti să-ţi vizitezi toate rudele, să-ţi vezi buneii, pe toţi cei dragi. De doi ani, ţin tot postul, aştept cu nerăbdare joia din Săptămâna Patimilor, când mama coace pască, cozonaci, iar eu fac cumpărături, obligatoriu, carne de miel, caş şi ouă, ca să le vopsim în diferite culori. De obicei, carnea o prepar eu după o reţetă specială. În noaptea Învierii, mergem la biserică, cel mai emoţionant moment e atunci când ceasul bate ora 00.00 şi preotul spune: „Hristos a înviat!”. După sfinţit, mergem acasă şi ne spălăm cu un ou roşu şi cu unul alb, aşa e obiceiul, apoi ne aşezăm la masă cu familia. În copilărie, părinţii mei îmi cumpărau mereu haine noi de primăvară. Le urez tuturor un Paşte Fericit! Hristos să vă fie de ajutor!”

Kătălina Rusu: „Nu ştiu să gătesc cozonac, însă particip la prepararea altor bucate”

„Sfintele Sărbători de Paşti sunt foarte importante pentru mine. Paştele simbolizează învierea lui Hristos, dar, în egală măsură, vesteşte şi renaşterea întregii creaţii. De aceea, e important să sărbătoresc alături de cei apropiaţi şi dragi. Una din tradiţii este aducerea focului haric în casă, ceea ce simbolizează căldura şi lumina ce vine să ne purifice, să ne călăuzească şi să ne apere de rele. Tradiţional, îmi place să merg la biserică pentru sfinţirea bucatelor, după care ne stringem cu toţii la masa de sărbătoare. Printre bucatele tradiţionale, în familie este pregătirea mielului, ouălor încondeiate, cozonacului, sărmăluţelor şi multor altor bucate alese. Nu ştiu să gătesc cozonac, însă particip la prepararea altor bucate. În copilărie, sărbătoream frumos, îmi puneam diverse dorinţe şi chiar se îndeplineau.”

Valentin Boghean: „Îmi plăcea mult să fac focul în cuptor”

„Sărbătorile de Paşti se învârtesc în jurul părinţilor, familiei, de aceea în fiecare an le petrecem împreună. Nu pot să mă laud că am şi eu treabă pe la bucătărie. Surorile mele pregătesc, am devenit bucătar de când sunt de sine stătător. De Paşti, cel mai plăcut lucru era să aprind focul în cuptor, chiar îmi plăcea. Şi desigur, noi, băieţii, făceam curăţenie prin jurul casei. Anul acesta, sărbătorile pentru mine vor trece repede, sunt prins în diverse proiecte.”

Valy Boghean a revenit zilele acestea din turneul din România, Turcia, Franţa, unde şi-a prezentat cu succes noul său proiect „Boghean & Band”. În prezent, instrumentistul scrie muzică pentru un spectacol şi se pregăteşte pentru filmările unui videoclip la celebra piesă „Boschetar”, care vor fi gata până la sfârşitul lunii mai.

 

The following two tabs change content below.
Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Ultimele articole de Carolina Chirilescu (vezi toate)