Cum își justifică președinții de raioane filipica împotriva UE: „Orice om teafăr din Moldova e de aceeași părere”

Președintele raionului Florești, Ștefan Paniș (PD), și Iovu Bivol, președintele raionului Cimișlia (PD)

Semnatarii scrisorii menționează că proiectele de menire socială și infrastructură demarate în R. Moldova cu sprijinul UE sunt „în pericol din cauza unor politicieni iresponsabili”. Președinții acuză opoziția că nu a mers niciodată să discute cu ei despre problemele din raioane: „Acești lideri politici, chiar dacă se declară europeni, nu au nimic în comun cu oamenii simpli”.

Le-am telefonat mai multor președinți de raioane care au semnat scrisoarea adresată oficialilor europeni. O bună parte din aceștia – președinții raioanelor Leova, Cantemir și Anenii Noi – sunt în concediu, iar subalternii lor nu au vrut să comenteze semnăturile șefilor lor.

De pildă, vicepreședintele raionului Cantemir, Ion Timcea (PPEM), ne-a spus că nu știe nimic despre această scrisoare semnată și adresată oficialilor europeni, precizând că nu a avut loc nicio discuție la nivelul administrației publice locale în acest sens.

În timp ce Iovu  Bivol, președintele raionului Cimișlia (PD), a confirmat că a semnat scrisoarea adresată oficialilor europeni. Funcționarul consideră „nedreaptă” rezoluția europarlamentarilor „pentru că a fost stopată finanțarea din cauza opoziției, care duce mesajele așa cum nu trebuie europenilor. Și asta din cauza celor care ies în stradă, a Maiei Sandu și a lui Andrei Năstase”, a precizat Bivol.

Sandu și Năstase „duc mesaje așa cum nu trebuie”

Acesta a recunoscut că suspendarea asistenței macrofinanciare pentru o perioadă nedeterminată va afecta mersul bun al lucrurilor în localitățile republicii. Întrebat de ce nu s-au solidarizat președinții de raioane să ceară autorităților centrale întoarcerea miliardului furat, Iovu Bivol a spus: „Nu sunt împotrivă, să îl întoarcă cel care l-au furat”.

Președintele Consiliului raional Florești, Ștefan Paniș (PD), a semnat demersul pentru că „rezoluția europenilor este una împotriva poporului din R. Moldova, pentru că banii erau pentru dezvoltarea localităților, dar nu pentru buzunarele cuiva”.

Paniș consideră că sunt de vină europenii, care au semnat rezoluția și opoziția moldovenească ce scandează la Chișinău. Funcționarul crede că „orice om teafăr din Republica Moldova e de aceeași părere”.

Președinții de raioane se arată convinși că „până la urmă, cugetul și conștiința vor prevala, iar deciziile Comisiei Europene vor fi luate punându-se în prim-plan interesele comunității locale și ale cetățenilor din R. Moldova”.

Invitat de JURNAL de Chișinău să se pronunțe pe marginea aceleiași chestiuni, deputatul european Siegfried Mureșan ne-a spus: „În dezbaterea din plenul Parlamentului European, care a precedat votul asupra rezoluției, colegi din toate grupurile parlamentare și-au arătat îngrijorarea față de deteriorarea standardelor democratice din Republica Moldova.

În plus, Comisia Europeană a precizat foarte clar că plățile efectuate în cadrul programului de asistență macrofinanciară sunt condiționate de respectarea mecanismelor democratice, a statului de drept și a drepturilor omului. Ca atare, având în vedere decizia Curții Supreme de Justiție din 25 iunie privind invalidarea rezultatelor alegerilor pentru Primăria Municipiului Chișinău, eliberarea primei tranșe din cadrul programului de asistență macrofinanciară a fost suspendată.

Este exclusă orice legătură între această decizie și apartenența politică a colegilor din Parlamentul European, în condițiile în care anunțul privind suspendarea asistenței macrofinanciare a fost făcut de Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Federica Mogherini, care este socialistă.

The following two tabs change content below.