Cum funcționează legea?

adrian-ciubotaru.f.nadea-roscovanu-1024x716

În Olanda. Avocații statului rus au obținut deunăzi o victorie importantă la un tribunal civil olandez în procesul intentat de foștii acționari majoritari ai companiei petroliere Yukos. Instanța a conchis că decizia Curţii Permanente de Arbitraj de la Haga din 2014, care cerea Federației Ruse să îi despăgubească pe reclamanți cu 50 de miliarde de dolari, trebuie anulată, deoarece Curtea de Arbitraj nu a avut jurisdicție în acest dosar. Judecătorii olandezi insistă că au acționat în litera și în spiritul legii: hotărârea din 2014 a fost luată în temeiul prevederilor Tratatului privind Carta Energiei, pe care Rusia nu l-a ratificat nici până în ziua de azi. Păgubașii de la Yukos au confirmat că, în scurt timp, vor face apel la decizia tribunalului.

În Norvegia. Anders Behring Breivik, maniacul care, acum cinci ani, omora cu sânge rece 77 de persoane la Oslo, a dat în judecată statul norvegian pentru tratamentul inuman la care ar fi fost supus în perioada detenției. Justiţia norvegiană i-a dat câştig de cauză. Decizia a fost pronunțată în aceeași zi în care Putin scăpa basma curată la Haga. Argumentul judecătorului este, din punct de vedere strict legal, imbatabil: regimul carceral aplicat deținutului Breivik implică un tratament inuman și degradant și este o încălcare a Articolului 3 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului. Judecătoarea Helen Andenæs Sekulic a respins, totodată, cererea lui Breivik de ridicare a restricțiilor privind corespondența și vizitele. Aici, argumentul securității a prevalat asupra literii legii. Scăpare gravă a justiției locale, pe care, sunt sigur, avocatul lui Breivik va ști să o speculeze.

În R. Moldova. Pe 30 mai 2013, compania Leiria Tur depune la Primăria capitalei o cerere de autorizare a construcţiei de blocuri locative la intersecția străzilor Vlaicu Pârcălab și Bernardazzi. Cu alte cuvinte, în spatele ambasadei franceze din Chișinău. Pe 5 iunie 2013, viceprimarul Nistor Grozavu suspendă autorizația de demolare a clădirilor vechi pe terenul cu pricina. Nu trece mult timp și Leiria Tur contestă ordinul viceprimarului la Judecătoria Sectorului Centru. Instanţa se pronunță în favoarea „zidarilor”, declarând nulă decizia lui Nistor Grozavu. Motivul invocat are acoperire legală: viceprimarul şi-a depăşit atribuţiile.

În noiembrie 2013 şi martie 2014 Curtea de Apel şi CSJ susține, la unison, hotărârea Judecătoriei Sectorului Centru. Pe 14 martie 2014, Leiria Tur redeschide șantierul, chiar dacă Inspecţia de Stat de Construcţii nu și-a revocat decizia de suspendare a certificatului de urbanism emis anterior pentru ridicarea blocurilor în cauză. După cum vedem, nici argumentele specialiștilor de la ISC, nici doleanțele diplomaților străini, alungați efectiv din cartier de mamutul arhitectonic, nici ordinul viceprimarului, speriat și el de-a binelea de rușinea iminentă, nu au putut corupe justiția din Republica Moldova, care s-a condus de buchea legii (ordinul, într-adevăr, nu ține de competența viceprimarului).

Aparent, avem trei cazuri similare de respectare a procedurii legale și a legislației. Și în Olanda, și în Norvegia, și în Republica Moldova, câștig de cauză (fie și parțial, în cazul lui Breivik) au avut cei pe care opinia publică, informațiile disponibile și elementarul bun-simț îi face vinovați. Dar legea e lege și justiția e oarbă. Totuși, ceva îmi spune că, în cazul moldovenesc, s-au mai dat și câteva telefoane, iar justiția și-a acoperit, piraterește, doar un ochi.

The following two tabs change content below.
Adrian Ciubotaru

Adrian Ciubotaru

Adrian Ciubotaru

Ultimele articole de Adrian Ciubotaru (vezi toate)