Cum e când iubeşti după 60 de ani

SENTIMENT // Ce simte o femeie de 60 de ani când îşi revede iubitul din tinereţe

O poveste cum n-aţi mai auzit. Acum vreo 30–40 de ani, se iubeau doi tineri. Ea, frumoasă şi veselă, el, cocoşel în satul lui. Se plăceau atât de mult încât se vedeau mai în fiecare săptămână la Chişinău. Fata făcea facultatea de limbi străine, el studia ingineria de aviaţie la un institut din Kiev. Iubire, nu glumă! Când eşti tânăr şi frumos, viaţa e scântietoare, îi vezi farmecul în orice zâmbet şi în orice floare.

Nu asculta deloc părinţii, prietenii şi colegii. Aceştia o preveneau pe tânără: „Ia aminte, Sorino, ochii care nu se văd se uită. Peste un timp, n-o să te mai caute, în Kiev sunt fete frumoase, caută-ţi mai bine un băiat de pe aici. Sorina însă îl iubea, purta în gentuţă fotografia lui Ştefan şi, de multe ori, când i se făcea dor, adormea cu ea sub pernă. La început, se întâlneau săptămână de săptămână. El venea noaptea cu trenul de la Kiev şi tot noaptea pleca înapoi, ca să ajungă la timp la facultate. Sorina, pentru aceasta, ţigănea bani de la părinţi ca să aibă cu ce îi plăti călătoria.

O poveste cum n-aţi mai auzit

Nu le spunea niciodată celor de acasă de ce are nevoie de atâţia bani. Era unica dintre cei patru copii din familie care urma o facultate. Fraţii săi erau tractorişti, iar soră-sa mai mare – mulgătoare. Toată familia ei punea mână de la mână ca să o înveţe, şi cei însuraţi, şi cei care locuiau cu părinţii. Situaţia lui Ştefan era altfel. Băiatul rămăsese orfan de mic, locuia cu bunica. Au vândut casa părinţilor şi, cu banii aceia, se întreţinea el la Kiev şi bunică-sa în sat. Era bătrână şi, ca să-şi îngrijească gospodăria, plătea pentru muncă când unuia, când altuia.

Sorina se mărită cu altul

Aşa s-a întâmplat că Ştefan nu a venit la întâlnirile lor câteva săptămâni la rând. N-a scris şi n-a telefonat. Sorina, dacă a văzut treaba asta, nu l-a mai căutat nici ea. Din mândrie! N-o fi ea proastă să umble din urma lui!

Atâta scârbă să fie, parcă alţi bărbaţi nu mai sunt pe lumea asta! În vară, imediat după sesiune, a fost repartizată la o tabără de vară în Mileşti, Nisporeni. Şi uite acolo a făcut cunoştinţă cu un învăţător din centrul raional. Din răzbunare, dar şi ca să-i dovedească iubitului că înstrăinarea lui n-o afectează, în toamnă, s-a măritat cu învăţătorul acela. Când s-a întors la facultate, după nuntă, cu cine credeţi că a dat ochii? V-aţi priceput, cu Ştefan, iubitul ei. A venit cu scuze şi explicaţii. În toată perioada cât a lipsit, flăcăul a muncit în Krasnodar, la construcţie. Vroia să adune bani pentru nunta lor. Şi el se gândea în toamna ceea să o ia de nevastă. Nu i-a scris că a vrut să-i facă o surpriză.

De unde să bănuiască el că fata n-o să-l aştepte, că îl iubise atât de puţin şi că nu a avut încredere în dragostea şi fidelitatea lui.

A ajuns o femeie nemulţumită de viaţă

N-o să mă credeţi. Când s-au întâlnit, s-au aşezat pe o bancă în curtea Universităţii de Stat şi au plâns ca doi copii. De atunci, nu l-a mai văzut. Ştia că a fost luat în armată după facultate, că a făcut serviciul militar în Cuba şi că, pe acele meleaguri, s-a şi căsătorit. Toate astea le-a aflat de la o verişoară de-a lui Ştefan. Anii treceau. Ea a devenit mamă a trei copii, lucra în şcoală, a ajuns o femeie corpolentă, nemulţumită de viaţă.

După 30 de ani de căsnicie, au divorţat. Copiii, unul câte unul, şi-au înjghebat cuibuşorul lor, ea a rămas singură în apartamentul ei. A ieşit la pensie, petrecea mai tot timpul liber la vila familiei. Aveau o bojdeucă în raionul Străşeni. S-ar fi părut că i-a mai rămas să trăiască de dragul ei şi a nepoţilor.

Ştefan doreşte să o vadă după 40 de ani

Dar uite că, într-o seară, s-a trezit cu un telefon din satul ei de baştină unde nu mai fusese de ani de zile. O căuta verişoara lui Ştefan, prietena ei din tinereţe. „Ce faci, Sorino?”„Mă chinui de una singură. De ce mă cauţi?” „Ştefan m-a rugat să te găsesc din pământ. Se întoarce din Australia şi vrea să te vadă. Îmi permiţi să-i dau numărul tău de telefon?” „Cum să nu?”. Au mai discutat vrute şi nevrute, despre toţi cunoscuţii lor, pe unde sunt şi ce au ajuns.

Abia după ce a luat sfârşit discuţia, Sorina şi-a dat seama că se va întâlni cu iubitul ei după 40 de ani. Femeia şi-a analizat chipul şi a constatat că n-a rămas mai nimic din faţa ei de odinioară. Ar fi vrut să-i placă şi acum, indiferent cum va arăta bărbatul. A doua zi, a telefonat-o Ştefan din Australia. Era văduv, avea un singur fiu care a făcut studii în Franţa şi a rămas cu traiul acolo. E bunic. Astea i le-a spus la telefon. A mai anunţat-o că, în trei luni, se întoarce definitiv în Moldova. Îşi vinde averea şi vine acasă. „Am să fiu astfel mai aproape de fiu şi nepoţi. Şi apoi vreau să te văd, Sorina. Să ştii că în toţi aceşti ani n-a fost zi să nu-mi amintesc de tine…” Emoţiile unei femei trecute de 60 de ani, când are a se întâlni cu un iubit de demult, doar le bănuiesc. Sunt complexată când întâlnesc pe cineva din tinereţile mele. Cred că acelaşi sentiment l-a avut şi Sorina.

Întâlnirea mult aşteptată

Până la venirea lui Ştefan, femeia s-a dat pe mâinile stomatologului, cosmeticianului, specialistului în domeniul masajului. A pornit o terapie intensivă cu scopul să arate cât se poate de bine. Banii adunaţi pentru înmormântare i-a cheltuit pentru vestimentaţie şi alte lucruri menite să o întinerească în ochii bărbaţilor. Ştefan n-a anunţat-o când soseşte. Sorina s-a trezit cu dânsul în prag. A rămas un bărbat înalt, uscăţiv şi bine păstrat. L-a recunoscut imediat. Lui i-a trebuit mai mult timp să o descopere. Când oamenii îmbătrânesc departe unul de altul, se cercetează atent la prima întâlnire, fiecare observă efectul timpului asupra chipului celui drag. Ştefan avea accent şi nu întotdeauna pricepea ce vrea să spună Sorina. A fost o perioadă lungă până s-au simţit în largul lor. Şi a mai trecut un timp ca relaţia de prietenie să se transforme în alta. Nu putem spune că se iubeau ca odinioară, dar era ceva care îi apropia. Curios lucru, dar copiii lor s-au împăcat cu gândul că cei doi se căsătoresc. Istoria aceasta mi-a povestit-o fiica Sorinei, zicea că o invidiază pe maică-sa că trăieşte o asemenea poveste de iubire.

The following two tabs change content below.
Lidia Bobână

Lidia Bobână