Cum ar putea Tiraspolul să lase fără curent electric R. Moldova

„Există riscul ca autorităţile transnistrene să ne debranşeze de la reţelele electrice”, atenţionează Sergiu Tofilat, expert în politici energetice la Centrul ASPE, în cadrul unui interviu acordat pentru JURNAL de Chişinău. Ministerul Economiei al RM a anunţat pe 1 aprilie că îşi schimbă furnizorul principal de energie electrică pentru аprilie 2017–martie 2018. În loc de Centrala termoelectrică de la Cuciurgan, controlată de compania rusească „Inter Rao”, Chişinăul va cumpăra energie electrică de la firma ucraineană DTEK Trading cu 50,2 dolari pentru 1 MWh. Se ştie însă că Ucraina nu are capacitatea suficientă de a furniza RM cantitatea necesară de energie.

Drept consecinţă, decizia care avantajează Chişinăul, pentru că nu mai finanţează regimul separatist, comportă câteva riscuri: „Reţelele electrice dintre Ucraina şi R. Moldova trec prin Transnistria. Prin urmare, există riscul ca autorităţile transnistrene să ne debranşeze de la reţelele electrice, însă, în acest caz, vor rămâne şi ei fără energie, dar şi partea de sud-vest a Ucrainei”, a menţionat Sergiu Tofilat, expert în politici energetice la Centrul ASPE – analiză, supraveghere şi protecţie în domeniul energetic, în cadrul unui interviu pentru JURNAL de Chişinău.

Totodată „autorităţile ucrainene au elaborat un document strategic numit Balanţa energetică, care prevede cantitatea de energie ce urmează să fie exportată. Conform acestui document, Ucraina poate furniza RM doar 30% din necesarul nostru de energie. Prin urmare, fie Ucraina se va angaja să-şi sporească capacitatea de producere a energiei electrice, fie va importa energie pentru a asigura volumul nostru necesar. Nu este clar cum ne va asigura volumul necesar”, a adăugat expertul.

 

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)