Cum am învăţat să beau vin

 

La masa învingătorilor „Polobocului de Aur”

Ziua Naţională a Vinului de anul acesta a fost organizată de către companiile vitivinicole, Asociaţia Producătorilor şi Exportatorilor de Vinuri din Moldova, Ghilda vinurilor din Moldova

Cea de-a 12-a ediţie a Zilei Naţionale a Vinului a fost mai reuşită faţă de anii precedenţi, consideră participanţii la sărbătoare. Dacă la promovarea turismului din această ramură nu am participat ca să vă împărtăşesc experienţa, „promovarea culturii de consum” am trăit-o din plin.

Nu am fost prezentă la festival începând cu ora deschiderii, aşa că nu am reuşit să aplaud hora încinsă de Timofti, Leancă şi alţi demnitari, alături de oaspeţii de onoare ai sărbătorii. Cordonul de bodyguarzi ce cuprinde cortul de la intrarea în piaţă este primul lucru care îmi captează atenţia.

Încerc să pătrund şi eu în miezul evenimentului, însă nu mai departe de gărzile de corp. Dacă nu i-aş cunoaşte pe băieţii ce-şi fac meseria, m-aş speria şi eu ca oamenii care încearcă să exploreze acest cort, printre ei şi turişti străini.

Demnitarii noştri, la datorie

Producătorul Valeriu Cojocaru îşi promovează noul vin

În cortul păzit de bodyguarzi, veseli şi cu paharele în mână, recunosc mai mulţi demnitari, reprezentanţi ai misiunilor diplomatice la Chişinău. Se apropie de invitaţi şi ciocnesc câte un păhărel. Cordonul gărzilor de corp îl protejează pe preşedintele Parlamentului, Igor Corman. Acesta, în momentul când observă camera, se abţine să bea din paharul ciocnit cu ministrul Agriculturii, Bumacov. Un bodyguard mă atenţionează: „Ajunge atâtea fotografii!”. Îi las să promoveze în continuare „vinul nostru” în intimitatea lor prietenească.

Corturile vinăriilor frumos amenajate sunt asaltate de vizitatori. Unii îşi aleg sticla de vin preferată, alţii se mulţumesc doar cu degustarea. Pe scena din piaţă, un concert cu artişti autohtoni delectează vizitatorii festivalului, în timp ce aceştia gustă din darurile toamnei. Se anunţă premierea producătorilor celui mai bun vin de casă.

„Poloboacele de aur”

La o masă plină cu bucate şi vin din cel care beau numai boierii, soţia, prietenii şi rudele orheianului Alexandru Crudu îl întâmpină pe acesta cu aplauze furtunoase. Crudu a luat unul dintre „poloboacele de aur”. În spatele acestuia, câţiva oameni îl urmăresc cu paharele în mână, să guste şi ei din cel mai bun vin de casă. Bucuria tuturor câştigătorilor acestui premiu este mare. Unii dintre ei produc vinul din pasiune, alţii pentru a-şi asigura traiul.

Alexandru Crudu câştigă deja al cincilea an „polobocul de aur”. Secretul vinului său, consideră el, e că este făcut din toată inima. Tot despre sufletul depus în producerea vinului îmi vorbeşte şi Aurelia Bejan din Cahul, care a venit să ridice astăzi premiul în numele familiei sale.

Mihai şi Valentina Sava din Costeşti, Ialoveni, au câştigat polobocul al doilea an la rând. Vinul lor, la care se înghesuie lumea, îl vând îmbuteliat. Vorbesc toţi că aceste premii le aduce clientelă. Dincolo de succesele lor, totuşi, fiecare întâmpină greutăţile lui atunci când vine vorba de producerea şi desfacerea unor cantităţi mai mari de vin.

Master class-uri în degustarea vinului

În câteva corturi împrăştiate prin piaţa care găzduieşte sărbătoarea lui Bahus, se ţin master class-uri în degustarea vinului. „Duceţi paharul la nas şi efectuaţi 2–3 inspiraţii”, îndeamnă o doamnă publicul aşezat la mesele lungi cu multe pahare goale în faţă. Paharele din mâini, cu un pic de vin, se apropie uşor de nasul învăţăceilor. Câteva îşi schimbă brusc direcţia. „Nu vă grăbiţi, nu vă grăbiţi, încercaţi mai întâi să-i simţiţi aroma, ce arome predomină în acest vin? Mai agitaţi o dată paharul!”

Ascult şi eu, furând ca prin gaura cheii, nu mi-am cumpărat bilet, aşa că stau dincoace de gardul master class-ului. Aromă, miros, gust, aşa se bea un vin bun! Asta încearcă să ne înveţe astăzi organizatorii.

Producătorii şi-au suflecat mânecile. La treabă!

Să crape ruşii de ciudă, nu alta! Embargoul lor funcţionează ca în proverbul: Un şut în fund, un pas înainte! Producătorii noştri de vinuri nu stau cu mâinile în sân! Mă apropii de un stand unde angajaţii îl asistă pe directorul lor, în timp ce acesta îşi promovează de zor o nouă marcă de vin: „Numai eu sunt acela care pot să vorbesc din suflet despre acest vin”, îmi spune însufleţit Valeriu Cojocaru, directorul unei vinării din Căinari.

Cumpărătorii stau bucluc să cumpere din vinul nou, captivaţi de promovarea înflăcărată pe care o face acesta. Aduce laude organizatorilor acestei ediţii a festivalului şi conceptului de „educare a consumului de vin”.

Spune că astăzi a făcut schimburi de cărţi de vizită cu oaspeţi din Nigeria, China, Polonia. Nu-i este frică de embargou, compania sa este deja şi se vede în continuare pe piaţa europeană de vinuri.

Radu Ieşeanu, directorul comercial al unei alte companii de vinuri, consideră că acest festival promovează mai mult imaginea vinului pe plan intern. Sunt puţini străini la această sărbătoare interesaţi de vinurile din Moldova, consideră el, dar sunt mulţi străini stabiliţi aici care pot transmite mai departe mesajele despre vinurile moldoveneşti.

Ziua Naţională a Vinului de anul acesta a fost organizată de către companiile vitivinicole, Asociaţia Producătorilor şi Exportatorilor de Vinuri din Moldova, Ghilda vinurilor din Moldova, cu sprijinul Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare şi a Proiectului USAID CEED II. Bugetul sărbătorii a constituit circa 1,2 mil. de lei.

„Polobocul de aur” este premiul mare acordat în cadrul concursului pentru cel mai bun vin de casă, organizat de către Camera de Comerţ şi Industrie a Moldovei. De fapt, degustaţia celor 500 de vinuri de casă, participante la concurs, a avut loc anul acesta încă în luna martie, tradiţional, însă, învingătorii sunt premiaţi de Ziua Naţională a Vinului. Anul acesta au fost acordate şase premii „polobocul de Aur” şi trei premii speciale.

Nadea Roşcovanu

 

The following two tabs change content below.
Nadea Roşcovanu

Nadea Roşcovanu

Nadea Roşcovanu

Ultimele articole de Nadea Roşcovanu (vezi toate)