Cum a fost ucis generalul Poetaș

 

„Cu trei săptămâni înainte de atacul bandelor venite de peste Nistru, generalul Poetaş trecuse prin satele din sectorul lui şi pusese să se citească locuitorilor Proclamaţia regelui Ferdinand I, prin care anunţa exproprierea moşiilor şi împărţirea pământului la ţărani. Poetaş fusese peste tot purtat în triumf, de aceea, când i s-a raportat că ţăranii din Calaraşovca, care cu trei săptămâni înainte îl ovaţionaseră, s-au răsculat, nu i-a venit să creadă.

S-a suit în trăsură şi, escortat de un singur călăreţ din escadronul de cavalerie, a plecat spre Calaraşovca. Ajuns pe un deluşor de la marginea satului, a văzut mulţimea adunată, care, la vederea trăsurii, a început să urce dealul într-o atitudine ameninţătoare.

Soldatul, văzând pericolul, îi spune: „Fugiţi, domnule general, că vă omoară!”. Poetaş, care era un temerar, îi ia carabina, spunându-i: „Măgarule! Ţi-e frică?”. Apoi, a început să tragă asupra mulţimii, sperând s-o intimideze. Soldatul, văzând pericolul, a dat pinteni calului şi a fugit.

Când trupele noastre au sosit şi au restabilit ordinea, au găsit cadavrul generalului Poetaş, ciopârţit cu topoarele. Cum era normal, Curtea Marţială a condamnat pe asasini la moarte şi pe soldat la 10 ani închisoare, fiindcă şi-a părăsit comandantul. Cererea de graţiere a asasinilor a fost respinsă, iar soldatul a fost graţiat, cu ocazia încoronării de la Alba Iulia.”

Iulian Negrilă,Gh. Eminescu: Cum a fost asasinat generalul Stan Poetaş

Un manuscris inedit”

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)