Cum a fost otrăvit covorul roşu pe care va călca Angela Merkel // BOGATU

Motto:
„Spune-le ceea ce vor să audă”. V. I. Lenin

Bănuiesc că azi în redacţia românească de la Radio „Vocea Rusiei” se bea şampanie. Propagandiştii Kremlinului au motive să jubileze. Ei au reuşit să învenineze atât de mult spaţiul public din Republica Moldova, încât se creează impresia că până şi covorul roşu pe care va călca Angela Merkel la Chişinău va emana toxine.

Cum se joacă „Vocea Rusiei” cu sufletele noastre

Goebbels pretindea că putea „să se joace cu sufletul poporului la fel cum se cântă la pian”. Ministrul nazist al propagandei a câştigat pentru Hitler vaste teritorii străine fără să tragă măcar un glonţ. În locul armelor de foc, el folosea radioul pentru „a dezlănţui pasiuni vulcanice, a provoca explozii de furie”, a organiza ura şi disperarea în tabăra adversă.

Nu vă pare că ceea ce îşi propunea Goebbels a izbutit Putin în Republica Moldova? Cancelarul german Angela Merkel este aşteptată la Chişinău nu într-o atmosferă de sărbătoare, după cum ar fi normal, ci în una kafkiană. Deşi încă nu s-a întâmplat nimic, societatea e doldora de suspiciuni. Există destule voci care afirmă cum că şederea cancelarului în Republica Moldova ar ascunde o primejdie. Sau cel puţin o surpriză penibilă.

Toată această stare de psihoză a fost creată cu migală câteva săptămâni bune după anunţarea vizitei la Chişinău a liderului de la Berlin. Opinia publică fusese manipulată prin lansarea de zvonuri şi speculaţii, potrivit cărora nemţii şi moscalii ar fi bătut palma în vederea federalizării Republicii Moldova. Cu toate că autorităţile de la Chişinău au negat în repetate rânduri acest scenariu, spectrul unei conspiraţii ruso-germane s-a lăţit pe tot firmamentul nostru politic, înspăimântând sau derutând multă lume.

Presa, ca o cutie de rezonanţă

Capac la toate a pus deunăzi Radio „Vocea Rusiei” care a relatat cum că Frau Merkel vine la Chişinău să impună un model german de federalizare, menit să transforme Transnistria într-un fel de „land”. Ştirea a fost luată de bună de unii comentatori de la noi, ceea ce dovedeşte că presa noastră, adesea fără voia ei, devine o cutie de rezonanţă a acţiunilor ruseşti de dezinformare şi manipulare. Acest lucru nu este întâmplător.

Neîndoios e că ruşii au învăţat multe de la Goebbels. Dar ei au buni învăţători şi acasă. Mumia lor din Piaţa Roşie, de exemplu, acum nouă decenii le sugera propriilor propagandişti: ca să-i descurajaţi pe inamici, spuneţi-le ce vor să audă. Nouă ni s-a scris sau ni s-a spus exact ceea ce putea să provoace o furtună de emoţii. Şi vijelia scenariilor apocaliptice s-a dezlănţuit, făcând ravagii de la Nistru până la Prut şi viceversa.

Eu unul, bineînţeles, habar n-am ce va spune doamna Merkel la Chişinău. Cred că nici Radio Moscova nu ştie exact. Am convingerea însă că germanii sunt oameni raţionali. Eu cred în înţelepciunea cancelarului. În bunul-simţ al guvernului său.

De ce am încredere în Frau Merkel?

Nu cred că Frau Merkel vine în Republica Moldova să dea peste cap „povestea de succes” printr-o răsturnare mişelească a paradigmei politice în chestiunea transnistreană. Refuz să accept că ea face un drum lung până la noi pentru a federaliza simbolurile comuniste tocmai aruncate la gunoi la Chişinău cu bustul lui Lenin din Casa Sovietelor de la Tiraspol.

Îi dau dreptate însă ministrului de Externe, Iurie Leancă, care declara recent la Radio Europa Liberă că Republica Moldova, pentru a spera să reintegreze Transnistria, urmează mai întâi să devină atractivă. Am certitudinea că, pentru a fi atrăgător, malul drept, dincolo de reformele pe care le realizează, trebuie să aibă o perspectivă europeană clară.

Cred în consecvenţa doamnei Merkel care, odată cu lansarea memorandumului Meseberg, a lăsat să se întrevadă că soluţionarea problemei transnistrene urmează să fie realizată în context european. Asta e principial. Fiţi atenţi: în context european, a spus cancelarul german, nu în culisele unor mişmaşuri cu Rusia şi în spatele opiniei publice.

Cred că Germania nu va pune căruţa înaintea boilor, impunând o federalizare cu KGB-ul de la Tiraspol şi cu regimentul armatei căzăceşti din Slobozia. Sper ca dna Merkel să aducă vestea ridicării regimului de vize pentru Republica Moldova şi conferirii ei a unui statut oficial de candidat pentru aderare la UE.

Doar astfel s-ar putea pune bazele unei atractivităţi ulterioare a malului drept pentru cel stâng. Numai după asta am putea purcede la identificarea unor căi concrete de reglementare politică a diferendului transnistrean.

Petru Bogatu

The following two tabs change content below.
Petru Bogatu

Petru Bogatu