Culturile de toamnă sunt în stare critică / AGRICULTURĂ

„Cel puţin, 20% din culturi vor trebui reînsămânţate la primăvară”

O parte de semănăturile de toamnă va trebui reînsămânţată la primăvară din cauza gerurilor năpraznice şi a lipsei de zăpadă. Semănăturile de rapiţă au îngheţat, iar cele de grâu şi orz se află într-o situaţie critică.

Marina LIŢA

Temperaturile scăzute înregistrate în ultima perioadă în Republica Moldova şi lipsa de zăpadă au afectat culturile semănate în această toamnă. „Grosimea stratului de zăpadă este de 2–5 cm, nu mai mult. Pentru gerurile înregistrate anul acesta, avem nevoie de 20–30 cm”, spune Ion Popa, fermier de  la Ungheni. Acesta a menţionat că semănăturile de rapiţă au fost compromise, iar cele de orz şi grâu sunt într-o situaţie critică.

Rapiţa a îngheţat

Acest fapt a fost confirmat şi de către specialiştii în domeniu. „Culturile de toamnă, mai ales în zona de nord a Republicii Moldova, sunt într-o stare critică”, a declarat pentru JURNAL Alexandru Sliusari, preşedintele „UniAgroProtect”.

Sliusari susţine că problemele au apărut săptămâna trecută. La nordul republicii, a lipsit stratul de zăpadă şi s-ar putea să fie nevoie de a reînsămânţa culturile la primăvară. „Cu siguranţă că semănăturile de rapiţă au îngheţat, iar cele de grâu şi orz sunt într-o situaţie critică. Dar vom şti mai sigur care este situaţia la începutul lunii martie, savanţii efectuează acum cercetări pe teren”, spune preşedintele „UniAgroProtect”. „După părerea mea, cel puţin 20% din culturi vor trebui să fie însămânţate la primăvară”, opinează acesta.

30% de semănături, afectate de ger

Referindu-se la viţa-de-vie, Sliusari spune că gerul de afară poate dăuna soiurilor de masă. „Strugurii încep să îngheţe la –17 grade Celsius. În ce priveşte soiurile tehnice, acestea pot rezista şi la temperaturi de –25 de grade Celsius”, spune preşedintele „UniAgroProtect”.

Vasile Bumacov, ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare (MAIA), a precizat în cadrul unei şedinţe cu preşedinţii de raioane că, din cele peste 180 mii ha de culturi de toamnă, ar putea fi afectate de ger 30% din suprafeţe.

Mai mult grâu

Expertul susţine că autorităţile centrale ar trebui să achiziţioneze mai multe tone de grâu pentru rezerva de stat.  „Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare a anunţat că va cumpăra 10 mii de tone de cereale. Cred că ar trebui achiziţionate 30 de mii de tone, deoarece situaţia s-ar putea agrava şi, la vară, produsele cerealiere s-ar putea scumpi”, spune Alexandru Sliusari.

„S-ar putea ca ţara vecină, Ucraina, de unde importăm făină, să se confrunte, în urma condiţiilor climaterice din această iarnă, cu un deficit de grâne şi, ca rezultat, preţul ar putea creşte simţitor. În acelaşi timp, fermierii moldoveni ar putea vinde recolta cumpărătorului care va oferi o sumă mai mare. Prin urmare, o bună parte din cereale va merge la export. În acest sens, pentru a preveni o criză alimentară, ar trebui achiziţionate mai multe tone de grâu în rezerva de stat. Însă autorităţile centrale nu au aceşti bani pentru a cumpăra cantitatea necesară de cereale”, susţine Sliusari.

Frigul persistă

Ion Popa speră că gerurile care au pus stăpânire pe Republica Moldova să treacă mai repede. Meteorologii însă au emis cod galben la frig în centrul şi sudul Republicii Moldova. În perioada 8–13 februarie, temperaturile vor coborî până la –18/ –24 grade Celsius. În zona de nord a ţării, a fost emis cod portocaliu de frig. Aici temperatura minimă a aerului noaptea va înregistra valori de până la –25 / –27 grade Celsius.

30 de mii de tone de grâu ar trebui să achiziţioneze guvernul pentru rezerva de stat

 

 

 

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)