Cula, tărâmul lupilor

Intervenţia autorităţilor se lasă aşteptată

Locuitorii satelor Măgurele, Boghenii Vechi, Boghenii Noi, Sineşti, raionul Ungheni, sunt atacaţi, de un an, de o haită de lupi. În decursul anilor 2009–2012, în aceste localităţi au fost înregistrate circa 20 de cazuri. Lupii atacă preponderent gospodăriile de la marginea localităţilor. Sătenii nu pot întreprinde nimic, deoarece lupii sunt protejaţi de lege.

Ilie Gulca

Iniţial, sătenilor le părea o şagă. Cei care anunţau că au fost „vizitaţi” de lupi erau luaţi în derâdere. Gluma a început să se îngroaşe anul trecut, când au fost înregistrate cele mai multe cazuri.

De la şagă la îngrijorare

Lui moş Dumitru Ene din Măgurele lupii i-au mâncat în august 2011 viţelul pe imaşul din apropierea casei. Mulţi ţărani îşi ţineau până atunci vitele pe păşunile din preajma satului din primăvară până în toamnă. „Pe la ora 2 noaptea, am luat lanterna şi m-am dus să-mi văd viţelul şi berbecul. Când am ajuns acolo, am găsit numai un şold. Am crezut că mi l-a tăiat cineva. Tot atunci mi-am anunţat feciorul că cineva mi-a tăiat viţelul. Nu m-am gândit la lupi. A doua zi însă, la vreo 200 de metri de unde erau priponiţi, le-am găsit numai pielicelele. Şi joia trecută (22 martie curent), am văzut un lup îndreptându-se spre iaz, acolo este peşte pierit”, ne povesteşte moş Dumitru. Bătrânul mai zice că până acum sătenii se temeau de hoţi, însă, odată cu apariţia lupilor, „nici zare de tâlhari”.

Când apare lupul în sat…

După cazul lui moş Dumitru, locuitorii din Măgurele nu-şi mai lasă animalele pe câmp. Însă totul e în zadar, deoarece lupii dau buzna în gospodăriile lor. „Am ales oile la stână şi, a doua seară, trei au plecat”, mărturiseşte Leova Ene. „Au mai poftit o dată şi mi-au mai mâncat încă trei. În total, lupii mi-au mâncat şase oi. Una a aruncat-o peste gard, trebuie să vă spun că gardul are 170 cm”, precizează bărbatul ca să ne imaginăm puterea lupului. „Când apare lupul în sat, niciun câine nu hămăie, le este teamă. În noaptea când a pătruns în gospodăria noastră, câinele nostru n-a scos niciun sunet”, intervine soţia acestuia. „Sătenii se tem să iasă seara în sat, iar ziua, să meargă la lucru pe câmp. Lupii au un traseu al lor – Ţâghira–Coşeni–Măgurele–Teşcureni–Izvorăni–Boghenii Noi – Boghenii Vechi – Sineşti – Năpădeni, ajung până la Cornova, Rădeni. Ei atacă gospodăriile care se află în preajma acestui traseu”, vorbeşte sigur femeia.

Curajul masculului

Potrivit sătenilor, regiunea râului Cula e hăituită de şapte lupi. Cinci vânează în haită, iar unul, singur, „probabil e masculul”, îşi dau cu părerea oamenii. Îl numesc „el”, vorbesc despre lup cu frică şi respect ca despre un personaj notoriu, zic că „e tare deştept”. „Acesta e cel mai curajos, intră seara în sat pe drum, nu prin grădini sau mai ştiu eu pe unde, îşi găseşte prada şi pleacă pe acelaşi drum.” „La Ilie Fală, au intrat în ogradă trei şi i-au mâncat două oi şi o capră, am văzut după urme”, ne asigură unul dintre aceiaşi bărbaţi.

Când a căzut ultima zăpadă, Costache Pădure din acelaşi sat a fost trezit de un zgomot. A crezut că cineva îi fură lemnele. A ieşit afară şi a văzut lână pe gard, şi-a zis că cineva i-a furat vreo oaie. S-a întors, a numărat oile şi a văzut că îi lipseşte una. A observat urme de lup. Imediat, a chemat un vecin şi i-au luat urma jivinei. A găsit pielea şi oasele oii pe şesul din apropierea casei. „În una din zilele trecute, împreună cu doi consăteni, mergând într-un tractor pe un câmp din apropierea satului, am văzut un lup. Apropiindu-ne la vreo 20 de metri de el, am coborât din tractor, ca să-l văd de aproape, lupul însă s-a oprit, s-a aşezat şi se uita la mine. Colegii mei au început a claxona, a scoate chiote, el însă, nicio reacţie. Când am văzut că nu se teme, m-au cam luat fiorii, am dat înapoi şi am urcat în tractor, iar el a plecat în pădure”, spune emoţionat Costache. Sătenii au anunţat autorităţile locale, însă acestea nu pot interveni, deoarece lupii sunt protejaţi de lege.

Au apărut „spontan”

Constantin Popa, şeful Ocolului Silvic Corneşti, ne-a confirmat că în zona localităţilor menţionate mai sus există şapte lupi, cifră confirmată de un recensământ efectuat la începutul anului. În opinia acestuia, lupii au apărut „spontan” în regiune prin 2008, n-a putut să-mi spună de unde au venit, „sunt animale carnivore, migrează în căutarea hranei”.

Potrivit lui Sergiu Movileanu, şeful secţiei Pază, Protecţia Pădurii şi Gospodărirea Cinegetică a Agenţiei „Moldsilva”, lupii atacă nu doar gospodăriile săteşti, dar şi fauna sălbatică. Atacuri asupra animalelor domestice au fost înregistrate doar în raionul Ungheni. Administraţia „Moldsilva” a dispus angajaţilor săi să informeze populaţia despre prezenţa lupului şi rolul acestuia în natură şi despre măsurile pe care trebuie să le întreprindă populaţia ca să-şi protejeze animalele domestice.

Lupul, specie necesară faunei 

În ultima vreme, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Mediului, Inspectoratul Ecologic, Institutul de Zoologie, Societatea Vânătorilor au organizat în comun mai multe şedinţe pentru a evita atacurile lupilor asupra gospodăriilor ţărăneşti. S-a adoptat decizia de a identifica nişte măsuri în scopul protecţiei populaţiei şi faunei sălbatice. Aceste măsuri vor fi stabilite mai târziu. Recent, a fost efectuat un recensământ al animalelor. Institutul de Zoologie al Academiei de Ştiinţe a Moldovei urmează să efectueze nişte calcule ca să aflăm câte exemplare ar putea întreţine R. Moldova cu fauna sa, susţine expertul „Moldsilva”.

În opinia lui Movileanu, actualmente, lupul nu constituie un pericol pentru fauna şi populaţia Republicii Moldova, prin urmare, nu sunt necesare măsurile excepţionale. Lupul este o specie necesară în fauna R. Moldova. Agenţia „Moldsilva” nu-şi asumă obligaţia de a acoperi pagubele provocate de lupi.

Din păcate, nimănui din regiunea localităţilor menţionate mai sus nu i-a trecut prin cap să ducă rămăşiţele animalelor atacate la laborator pentru a se stabili dacă nu cumva au fost atacate de un animal turbat. Trebuie să menţionăm că în unele localităţi din raionul Ungheni există epidemie de rabie.

Cum să ne protejăm de lupi

Locuitorii satelor nu trebuie să-şi lase animalele domestice pe păşune peste noapte. Animalele trebuie să fie închise. Atunci când pasc, trebuie să fie însoţite de cineva. Lupul atacă doar în cazul în care animalul domestic este singur, el se teme de om ca orice animal. Oamenii nu trebuie să plece singuri în câmp. Trebuie să-şi întărească curţile, în special ocoalele. Angajaţii „Moldsilva” nu trebuie să umble singuri în regiunile în care sunt lupi. Lupul ar putea ataca omul doar în cazul în care are pui.

Câţi lupi sunt în RM?

Dacă în 2010 pe teritoriul Republicii Moldova, conform unor estimări, existau aproximativ 20 de lupi, în 2012, în urma recensământului efectuat de angajaţii Agenţiei „Moldsilva”, au fost înregistrate circa 70 de exemplare. Prin urmare, în decursul a doi ani, numărul acestora a crescut de cinci ori. Cei mai mulţi lupi sunt concentraţi în zona de sud a republicii, în cadrul Întreprinderii Silvice Tighina, Cimişlia, Manta. În zona de centru, au fost înregistraţi lupi la Ungheni, Străşeni, Lozova, Teleneşti (trei exemplare), Şoldăneşti (două exemplare), Chişinău (şase exemplare).

„Lupul este un animal protejat de Convenţia privind conservarea vieţii sălbatice şi habitatelor naturale din Europa adoptată la Berna în 1979” – Sergiu Movileanu.

 

 

 

 

The following two tabs change content below.