Cuiburile lui Parpalac

Judecătoarea Aurelia Parpalac a ridicat peste jumătate de milion de lei de la Primăria Căuşeni

Judecătoarea Curţii de Apel Bender, Aurelia Parpalac, şi-a atins scopul. Aceasta a ridicat 643 mii de lei (40 de mii de euro), de la Primăria Căuşeni, bani pentru spaţiul locativ de care nu dispune, şi care revenea până în 2009 pe gratis judecătorilor. Judecătoarea a ţinut mai bine de o lună în suspans autorităţile locale după ce a blocat conturile Primăriei. Peste 500 de angajaţi nu-şi primiseră salariile din luna mai. Totuşi Parpalac nu e lipsită de locuinţă. Ea are o casă nouă, spaţioasă, în s. Popeasca, Ştefan-Vodă, situată la 12 km de localitatea unde îşi are serviciul.

Cu o săptămână în urmă, primarul de Căuşeni, Grigore Repeşciuc, ne-a informat că a solicitat o întâlnire cu Parpalac pentru a discuta preţul pentru apartament pe care aceasta îl solicită de la primărie – 40 de mii de euro, în viziunea sa, fiind un preţ exagerat. „Vom cere să fie redusă suma până la costul real al unui apartament cu patru camere şi vom da aceşti bani, nu avem încotro”, ne-a spus atunci Repeşciuc. Întâlnirea dintre primar şi judecătoare a fost una fulger. „Deciziile judecătoreşti nu se discută, ci se execută”, i-a tăiat-o judecătoarea. În următoarele zile, aceasta a ridicat suma pe care a cerut-o.

Încă o judecătoare aşteaptă bani

Amintim că până şi angajaţii agenţiei imobiliare ÎI „Grigorii Nadejda”, care i-a eliberat certificatul prezentat în instanţa de la Ştefan-Vodă, susţin că ei n-au făcut o evaluare comercială, ci „au emis o opinie” potrivit căreia apartamentele cu patru camere ar costa 40 de mii de euro. Aceasta însă, sub formă de certificat, i-a fost suficientă preşedintelui Judecătoriei Ştefan-Vodă, Iurie Filarin, ca el să decidă în favoarea colegei sale, obligând primăria să-i acorde suma în cauză. „Anterior, am depus o cerere prin care am solicitat repunerea în termen a acţiunii civile pentru a avea posibilitatea s-o atacăm în instanţa de apel. Nu am primit răspunsul şi nici nu ştim cum vom proceda în cazul în care acesta ne va fi favorabil, din moment ce decizia Judecătoriei Ştefan-Vodă a fost deja executată”, ne spune Repeşciuc. Acesta mai face o dezvăluire, Primăria Căuşeni a mai primit un titlu executoriu. În urma unui litigiu similar, preşedinta judecătoriei Căuşeni, Veronica Nichitenco, pretinde 27 de mii de euro de la Primărie, echivalentul în bani al unui apartament la care avea dreptul până în 2009 judecătoarea. „Peste jumătate de milion au fost ridicaţi de Parpalac, acum e rândul doamnei Nichitenco. Vom vinde terenuri, vom strânge taxe, impozite de la oameni, vom încerca să ieşim cumva din criză”, ne spune oarecum resemnat primarul. Deşi angajaţii primăriei ne-au mai spus că această situaţie se răsfrânge asupra alimentării copiilor la grădiniţă, Repeşciuc se arată optimist. „Vom face tot posibilul ca acest lucru să nu se întâmple”, a spus el.

Parpalac are casă

Judecătoarea Aurelia Parpalac a ridicat peste jumătate de milion de lei din banii statului, deşi înaintea ei există familii care aşteaptă de două decenii o locuinţă, cum este cazul Parascoviei şi al lui Ion Dinţiu, despre care JURNAL de Chişinău a scris în una din ediţiile trecute. Din cauză că avocaţii sunt scumpi şi că nu au suficiente cunoştinţe juridice, aceştia mai umblă să-şi facă dreptate, după ce prin mila autorităţilor au ajuns pe drumuri. În acelaşi timp, Aurelia Parpalac dispune de spaţiu locativ, o casă spaţioasă, nouă, în s. Popeasca, raionul Ştefan-Vodă, unde locuieşte împreună cu familia. „Noi am rămas un pic uimiţi de situaţia care s-a creat la Primăria Căuşeni, sunt doar 12 km până acolo şi deseori doamna călătoreşte cu maşina de serviciu. Are o casă nouă, amenajată. Nu pare să ducă lipsă de nimic”, ne spune o angajată a Primăriei Popeasca solicitând să nu-i dăm numele în ziar.

Preşedintele Timofti stă pe gânduri

Din luna iunie, judecătoarea Aurelia Parpalac aspiră la fotoliul de preşedinte al Curţii de Apel Bender (cu sediul la Căuşeni – n.red.). Candidatura sa a fost deja validată de membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) şi acum se aşteaptă decizia preşedintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti, de numire a acesteia în funcţie.

Solicitat de JURNAL, Vlad Ţurcanu, consilierul preşedintelui Nicolae Timofti, ne-a informat că preşedintele a decis să prelungească examinarea candidaturii judecătoarei Aurelia Parpalac la funcţia de preşedinte al Curţii de Apel Bender pentru încă 15 zile. „Candidatura judecătoarei va fi examinată prin prisma cazului care a avut loc şi anume cel care a dus la blocarea conturilor Primăriei Căuşeni”, a spus Ţurcanu precizând că acesta va fi examinat de preşedinte şi consilierii săi.

 

 

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu