Cuadratura cercului

adrian-ciubotaru.f.nadea-roscovanu-1024x716

Deunăzi, am ratat șansa istorică de a avea cea mai originală pistă de biciclete din lume: aparent curbilinie, dar cu ciudate încrețituri laterale, nou-creata pistă din PAMN se alesese, tocmai în clipa în care trebuia să vireze la stânga, cu o excrescenţă neașteptată pe dreapta, de parcă pavelele însele, înțelegând absurditatea desenului, s-ar fi revoltat și ar fi vrut să evadeze în asfaltul străzii Pușkin sau în tufișul ce împrejmuieşte, atât de minunat și organic, clădirea Guvernului.

 Pistele din pavele sunt o provocare pentru toată lumea. Pentru a evita eventuale incomodități, în țările civilizate pistele sunt executate, în general, din asfalt și bordate cu material rezistent. La noi, unde secretele pavajului pare să nu le cunoască nimeni și mai cu seamă firmele angajate de primărie să refacă infrastructura orașului, era din start indicată o altă soluție. Una mai puțin sofisticată, care să țină cont de talentele masonilor locali. Până la urmă, s-a întâmplat ca în literatură și ca în alte domenii care pun la încercare osul creativității moldovenești: în loc să ne învățăm, pentru început, să facem lucruri simple, ne apucăm deodată de proiecte complicate. În loc să ne gândim la locuri de parcare în centrul urbei (amenajate frumos și rațional, nu ca pe strada Vasile Alecsandri), ne gândim la rectangularitatea… curbelor pentru bicicliști. Fără a ști ce este cercul și pătratul, construim cuadratura cercului.

 Dumnezeu nu a vrut însă ca aceasta să fie singura problemă a lui Dorin Chirtoacă. Dumnezeu, cine altul, întrucât n-o să mai credem noi că Dorin Chirtoacă este de vină pentru reacția lui Dorin Chirtoacă la revolta cetățenilor oripilați de designul pistelor pentru biciclete din PAMN. Și nici pentru faptul că aceasta a survenit pe… Facebook, rețelele de socializare devenind, în ultima vreme, modul cel mai normal și cel mai oficial cu putință de comunicare a edilului cu norodul. De asemenea, Dorin Chirtoacă nu este primarul general care a regretat luarea în derâdere a lucrărilor din centrul capitalei. Atenție: nu i-a părut rău că lucrările sunt executate prost, ci că au fost ironizate! Și tot nu Chirtoacă, ci spectrul marelui Eminescu le-a dedicat cetățenilor revoltați poezia Criticilor mei ca răspuns la o critică întemeiată.

 Deși cred cu fermitate că, în momentul actual, niciun partid nu este în stare să ne propună un primar mai bun decât Dorin Chirtoacă (sau pur și simplu un primar, nu altceva), Dorin Chirtoacă trebuie demis prin referendum. Un referendum care trebuie permis și organizat, pentru a crea un precedent. Pentru a-i face pe toți primarii pe care îi va mai avea Chișinăul să se teamă dacă nu de vocea lui Dumnezeu, măcar de vocea poporului.

The following two tabs change content below.
Adrian Ciubotaru

Adrian Ciubotaru

Adrian Ciubotaru

Ultimele articole de Adrian Ciubotaru (vezi toate)