Cu vaca sau la pescuit

DEVENIRE // Cum şi-au câştigat politicienii noştri primii bani

Unii au muncit în brigăzile şcolăreşti sau studenţeşti, la cules fructe sau struguri, alţii au fost mai norocoşi pentru că nu au lucrat deloc în timpul copilăriei. Acum însă au funcţii de conducere, maşină la scară sau afaceri de milioane. E vorba de începutul politicienilor din Republica Moldova.

Marina LIŢA

Primul preşedinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur, a câştigat primele copeici din vânzarea peştelui. „Pe lângă satul nostru curge râul Căinari în care se prindea un peşte mic, noi îi spuneam „ţigănaş”. Nu e bun de prăjit, numai de zeamă. Îl prindeam cu un ciorpac printre buruieni şi îl aduceam acasă. Ce rămânea vindeam vecinilor. Pe banii câştigaţi, mă duceam duminica la kino (cinema – n.a.)”, îşi aminteşte Snegur.

La păscut vacile

„Vara, mă duceam în Kazahstan la ţelină, lucram din iulie până în septembrie. Banii pe care îi adunam mă ajutau pe parcursul anului de studii”, spune Mircea Snegur.

Cel de-al doilea preşedinte moldovean, Petru Lucinschi, susţine că se lăsa sculat dimineaţa la şase. Mama îi punea în traistă un şip cu lapte şi un călcâi de pâine, dacă mai era, şi îl trimitea cu vacile la păscut. „La 4-5 kilometri de sat. În deal „La Cuţu” se numea păşunea unde îmi petreceam ziua”, a spus pentru o revistă Lucinschi.

Cel de-al treilea şef de stat, Vladimir Voronin, povesteşte că în clasele VIII–X lucra în colhoz, mai întâi „prițepşcik” (ajutor de tractorist – n.r.), iar mai târziu pe tractor. Acesta spune că atunci când a început să facă o școală profesională, după jumătate de an, i-a venit ideea să lase învăţătura și să se întoarcă în colhoz.

A cules struguri în colhoz şi Igor Dodon, colegul de partid al lui Vladimir Voronin. „Pe timpul studenţiei, am lucrat hamal la un magazin de materiale de construcţie. Era prin anii 1993– 1994 şi am câştigat împreună cu alţi trei colegi 350 de lei”, spune acesta.

 

Chirtoacă a cules melci

Primarul capitalei, Dorin Chirtoacă, îşi aminteşte că a cules melci. „Am fost de două ori. Prima dată am câştigat o rublă şi câteva copeici, cum era pe atunci, a doua oară, cred că am ajuns la două ruble”, ne-a comunicat Chirtoacă. „Mă duceam obligatoriu cu uratul şi colindatul”, povesteşte primarul capitalei.

Pe timpul studenţiei a descărcat tiruri, a lucrat la construcţii. „Erau câştiguri ocazionale, deoarece aveam bursă”, spune Chirtoacă. Acesta îşi aminteşte că a fost responsabil pentru organizarea unor conferinţe internaţionale şi a activat la emisiunea „Surprize, surprize”.

Jocuri de noroc copilăreşti

Liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, spune că juca jocuri de noroc copilăreşti. „Adunam toate copeicile şi le puneam lângă un perete, după care fiecare arunca în grămăjoara ceea cu o copeică. Cel care nimerea cel mai bine lua toţi banii. Aşa am pierdut rubla pe care mama mi-a dat-o să cumpăr pâine pentru meşterii care erau acasă. Mama, sărmana, s-a descurcat, le-a făcut mămăligă, eu însă am intrat în casă după ora 12 noaptea”, povesteşte vesel Ghimpu.

Vara muncea pe deal la prăşit. „Nu am lucrat pe timpul studenţiei, deoarece Coloniţa este aproape de Chişinău şi mă duceam şi pe jos acasă, unde mă aştepta mama cu mâncare caldă”, spune cu o notă de tristeţe fostul preşedinte interimar.

Sturza a lucrat mult

Fostul premier moldovean, Ion Sturza, ne-a spus că în timpul şcolii lucra vara la brigada şcolărească. „Banii erau simbolici, mergeau în bugetul familiei”, povesteşte fostul premier.

Apoi au urmat mai multe locuri de muncă: fabrica de lapte, fabrica de panificaţie, în construcţii, transport şi la fabrica de şampanie. „La fabrica de şampanie ne asigurau masa şi mai aveam şi câteva sticle de şampanie pe care, după ce le consumam în cămin, vindeam sticlele”, îşi aminteşte cu zâmbetul pe buze Sturza. Toamna, lucra hamal la fabrica de conserve.

Filat a fost DJ

Premierul Vlad Filat a lucrat şi el în tabăra şcolară. „Banii care îi câştiga îi aducea acasă. Îşi cumpăra cu ei lucrurile necesare pentru şcoală”, ne-a comunicat Maria Filat, mama premierului. „Nu ţin minte, puiule, ce i-am cumpărat că a fost demult”, ne-a spus mama premierului. Despre cum a câştigat Filat în timpul studenţiei nu a dorit să vorbească. „Cel mai bine ar fi să-l întrebaţi pe el”, a conchis aceasta. Premierul însă a fost de negăsit.

De menţionat că premierul a spus într-un interviu pentru postul de radio „Noroc” că a lucrat DJ la radio şi a făcut sport.

Preşedintele interimar, Marian Lupu, ne-a comunicat că primele recompense financiare le-a avut pe când era doctorand. „Scriam articole care erau publicate în diverse reviste economice. Vreau să vă spun că recompensele erau destul de frumuşele”, spune Lupu.

Lupu nu a lucrat în copilărie

Acesta a menţionat că în copilărie nu a lucrat pentru că „cei care nu au atins majoratul nu erau angajaţi”. „Prima experienţă a fost în anul I la universitate, când, în toamnă, ne-au dus la munci agricole, la culesul strugurilor. Banii i-am dat părinţilor, în bugetul familiei”, povesteşte preşedintele interimar.

„Voi la JURNAL urmăriţi alte scopuri”

Solicitat de JURNAL, democratul Vlad Plahotniuc a spus că are mari rezerve faţă de imparţialitatea JURNALULUI. „Am impresia că urmăriţi cu totul alte scopuri, că doriţi să folosiţi în alt mod această informaţie”, ne-a comunicat prim-vicepreşedintele Parlamentului, care ne-a sfătuit să luăm informaţia din interviurile pe care le-a acordat pentru postul de televiziune Prime TV sau revista „Vip Magazin”.

Plahotniuc a declarat pentru revista „Vip Magazin” că primii bani i-a câştigat colectând cu o echipă de băieţi struguri, făcând din ei vin şi apoi exportând vinul în Federaţia Rusă. „Atunci mulţi au încercat calea de întreprinzător, dar nu toţi au avut aptitudini sau suficientă insistenţă şi noroc în această meserie. Eu consider că le-am avut pe toate trei”, a spus acesta.

Democrata Valentina Buliga ne-a comunicat că a lucrat în timpul verii în brigada şcolărească. „Culegeam struguri, piersici în colhoz. În timpul studiilor, plecam cu detaşamentele studenţeşti la cules struguri în colhozurile din sudul Moldovei”, povesteşte Buliga.

Palihovici a câştigat 200 de ruble

„Primii mei bani câştigaţi au fost 200 sau 300 de ruble, ceea ce constituia câteva salarii ale părinţilor mei”, îşi aminteşte Liliana Palihovici, vicepreşedintele legislativului. „Am participat, împreună cu colegii mei de clasă, la cules struguri şi am adunat cel mai mult şi mi-au plătit această sumă. Pe banii câştigaţi mi-am cumpărat ce mi-am dorit pentru şcoală. Doamne, a fost atât de demult!”, oftează oficialul.

După primul an de facultate, s-a angajat ca educatoare la o tabără de odihnă. „Vara, după anul doi, am fost în sudul Moldovei, la cules piersici, iar în timpul anului trei m-am angajat ca profesoară de istorie la un liceu din capitală”, îşi aminteşte Palihovici.

Diacov scria articole

Preşedintele de onoare al Partidului Democrat din Moldova, Dumitru Diacov, ne-a comunicat că scria articole pentru ziarul raional. „Primeam câte 50 de copeici pentru articol, iar pe banii câştigaţi îmi cumpăram apă roşie, bomboane, ne duceam la cinema sau ne lăudam prietenilor că avem bani”, povesteşte Diacov. „În timpul studenţiei am fost paznic, am descărcat vagoane. Salvarea mea însă a fost faptul că am lucrat ca traducător pentru delegaţiile sportive din România la Minsk. Aveam mâncarea asigurată”, a comunicat Diacov.

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)